Un Sant Jordi amb plena normalitat

0
18

El 23 d’abril els carrers de pobles i ciutats de Catalunya s’omplen de llibres i roses. Sant Jordi és considerat el dia dels enamorats i per expressar-ho és tradició que les parelles, els amics o familiars es regalin roses i llibres. La llegenda de Sant Jordi diu que el cavaller va travessar amb un ferro el drac i de la sang de la bèstia va néixer un roser. Per això és costum regalar aquesta flor cada 23 d’abril. Però busquem d’on prové realment aquesta tradició.

Per trobar els orígens de la tradició de regalar roses per Sant Jordi ens hem de remuntar al segle XV. Es feia una fira de roses al voltant del Palau de la Generalitat a Barcelona. Hi anaven sobretot nuvis, promesos i matrimonis joves i ja en aquell moment era costum regalar una d’aquestes flors a les dones que hi assistien. Això fa pensar que la tradició de regalar roses per Sant Jordi té l’origen en aquesta festa.

La tradició d’obsequiar un llibre per Sant Jordi és molt més recent, concretament va sorgir durant el segle passat. Als anys vint, l’escriptor valencià Vicent Clavel Andrés va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d’Editors i Llibreters fer una festa per promoure la venda de llibres a Catalunya. La iniciativa va tirar endavant i el 7 d’octubre del 1927 es va celebrar per primera vegada aquesta festivitat literària.

Els llibreters van canviar la data d’aquesta tradició l’any 1930 i van decidir que el 23 d’abril seria el Dia del Llibre, en commemoració també de la mort de dos grans escriptors com són William Shakespeare i Miguel de Cervantes. A més, el 1995 la Unesco va declarar oficialment el 23 d’abril com el Dia del Llibre.

Els carrers de Manresa s’ompliran de llibres i roses. Un gran nombre de parades envairà el centre de la ciutat. El passeig Pere III i la plaça Sant Domènec seran l’epicentre on es concentrarà la venda de llibres i roses tant de professionals com d’entitats.

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Eric del Arco, diu, respecte de les vendes, que ‘‘és aviat per valorar-ho, ja que hi ha factors que hi influeixen, com que sigui diumenge, però ens trobem en nivells semblant a l’any passat per aquesta època. Hem superat una crisi molt dura que va ser la de la pandèmia, ara, tot està regularitzat’’.

El manresà Josep Huguet, autor de libres com De la reforma a l’Estatut’o La Catalunya de tots, creu que “Sant Jordi és un dia que permet que els autors connectin amb els lectors en un ambient de festa. Tot i que la vocació inicial de fomentar autors locals i en català ha estat superada pel pes de les grans editorials i les edicions comercials en castellà”.

Huguet destaca que “depèn dels lectors que prioritzem els autors de proximitat, entre els quals cada cop hi ha més diversitat i qualitat”. Avui en dia, hi ha una gran proliferació de libres escrits per manresans i bagencs. Alguns opinen sobre Sant Jordi.

Per a l’escriptor manresà Jordi Estrada “és la festa laica més important de l’any. Si fos religiosa, equivaldria al dia de la Resurrecció. I és que si els governs invertissin més en llibres que en armament tot el món seria un jardí, i aleshores els canons, en comptes de disparar obusos, dispararien versos. Amb una rosa i un llibre a cada mà, tot és possible. Fins i tot somiar en la resurrecció de l’humanisme’’. Estrada és autor de la novel·la Lilinne i les bombolles de sabó (Edicions 1984), que parteix d’una estada plena d’infortunis que Flauvert i la seva neboda, Lilinne, fan a Banyeres de Luixó l’estiu del 1872. Fa poc ha reeditat la seva primera obra, Rius paral·lels, un debut en la literatura inspirat en el poeta lleidatà Màrius Torres que va publicar la berguedana L’Albí el 2010 i que ara torna a les llibreries.

Enguany, Sant Jordi s’escau en diumenge, cosa que farà que no veiem els escolars passejant per la ciutat, però, de ben segur, es concentrarà un gran nombre de ciutadans que ja fora de pandèmia i mascaretes ompliran el centre de la ciutat.

Carme Carrió, presidenta de l’Associació de Veïns de Les Escodines, signarà libres a la Llibreria Parcir del seu conte La iaia Maria surt a passejar per la seva ciutat. Afirma que el dia de Sant Jordi “és la nostra festa de la cultura i l’estimem molt!!”. La Carme té un altre llibre escrit l’any passat, que és La vellesa, realitat menystinguda, actiu emergent, que també va tenir una bona acollida de públic parlant en forma d’assaig de recerca i reflexió sobre l’envelliment de la població i la cura a les persones grans, col·lectiu que la longevitat creixent de la vida fa que cada vegada sigui més elevant, i fa una aposta clara per rebutjar l’edatisme.

Per a la manresana Eugènia Vilaró, autora de Geisha, Confessió, Lorda i a l’espera d’un altre títol, “Sant Jordi és molt important per als catalans. Però també és internacional, ja que se celebra al Japó amb regals de libres i roses”. Vilaró és una gran lectora i “durant anys”, diu, “he fet cua perquè els escriptors em signessin les seves obres”. I en té molt bons records: “El més bonic el tinc de Josep Maria Espinàs, que tenia la teoria que els nascuts a primers de març érem bons escriptors”.

També va conèixer Antonio Gala i diu l’Eugènia que “t’omplia la pàgina amb la dedicatòria”. Amb el pas dels anys, la mateixa Eugènia Vilaró és qui signa libres i els dedica, “em sembla que no pugui ser”, i desitja un bon Sant Jordi “amb amor i lectura per a totes i tots”.

“El 2019 vaig viure el meu primer Sant Jordi com a escriptora. Va ser màgic signar al passeig de Manresa envoltada dels meus”, conclou Vilaró.

La Dra. Violeida Sánchez ha escrit tres libres: Enyor, Flagelos i Sóc immigrant, i què?. Va néixer a Cuba i després va venir a Manresa, on exerceix de metgessa i on té el marit i dos fills. “En ser de fora, saber que hi ha un dia en què tots els carrers d’un país s’omplen de llibres i roses és preciós. La primera vegada que ho vius és com ser dintre d’un conte de fantasia. Amb el temps ho normalitzes. Però ho esperes perquè t’estimes els llibres i perquè, en el meu cas, tinc tres homes a casa que sempre em regalen roses i m’agrada”. Per a la Dra. Sánchez, els darrers anys, en tenir llibres publicats, Sant Jordi s’ha convertit en un dia per signar exemplars de les seves novel·les. “Ara és una mica més estressant perquè t’has de moure, però ho fas amb il·lusió. L’any passat tenia paredes i/o actes a Manresa, Cardona i Artés: una marató. Suposo que hi ha molta gent que ho critica perquè no és estimular la lectura sinó les vendes”.

“És cert i no passa res. Vendre els llibres és el mecanisme que tenim per distribuir-los i fer-los arribar als lectors. Quan algú ven un llibre, canvia de mà i d’amo, deixa de ser un objecte tancat en una caixa o exposat a una prestatgeria i es converteix en un cofre per obrir i descobrir els tresors que amaga”. I per acabar comenta: “Comprem els llibres igual que comprem l’aigua i el menjar, perquè ens nodreixen. Sant Jordi, doncs, és el mercat d’aquest aliment vital”.

El dia de Sant Jordi es veurà envaït per milers i milers de roses, que en parades o floristeries es compraran i simbolitzaran l’amor a la parella, als fills, als pares i mares, a les amistats.

El 2019 es van despatxar set milions de roses a Catalunya, més d’un terç de les vendes de tot l’any.

La flor procedeix essencialment de Colòmbia, de l’Equador i dels Països Baixos, només un 3 per cent és d’origen català. El valor afegit el posa l’ornamentació.

De colors ben diversos, des de la vermella que es diu que simbolitza l’amor fins a les de colors blaugrana, de tots els colors de l’arc iris, blanques, roses, etc., “la rosa amb més sortida és la vermella”, diu Joan Serra, de Viver Serra.

Joan Serra ens explica que faran parada al passeig de Pere III. “La festa serà especial en ser diumenge, un dia més complicat no hi ha tanta gent”. Contents per la normalitat fora de la pandèmia, “Sant Jordi és una gran festa”. La quantitat no es té clara. Es calcula menys que en dia laborable.

AMPANS porta quasi trenta anys sortint al carrer per Sant Jordi, amb la venda de roses, com una de les formes de col·laboració solidària per contribuir als projectes de l’entitat. És una data assenyalada per a l’entitat que es viu amb intensitat, tant al Garden com a la resta de l’entitat, amb la participació de tots els serveis. Les roses també arriben als professionals que estan de servei, a les llars i residències, i per a molts manresans és una tradició d’anys buscar les parades d’AMPANS i regalar les seves roses. Per a AMPANS és una festa de compartir el projecte i de solidaritat.

Des d’AMPANS també comenten que “la rosa més demanada és la clàssica vermella de tota la vida, anomenada Freedom, per la seva bona relació de qualitat i preu, i el preu es manté el mateix que l’any passat, 3 €”.

AMPANS tindrà dues parades a Manresa igual que l’any passat. Una a la plaça de Crist Rei i una altra al primer tram del passeig Pere III de Manresa. També el Garden, a la carretera de Santpedor, és un punt de molta afluència i ho serà durant tot el cap de setmana.

Tot i que Sant Jordi és en diumenge, des d’AMPANS comenten que esperen que les vendes “vagin com a mínim com l’any passat o una mica per sobre, perquè les vendes s’allargaran durant tot el cap de setmana i seguirem oferint les roses a entitats, escoles, esplais i AMPA d’escoles i instituts, que ens encarreguen ja dies abans, per vendre a les seves parades. Aquest any Sant Jordi s’escau en diumenge i això farà que molta gent surti al carrer a passejar, a mirar parades i a comprar llibres i roses”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí