La prehistòria de les Coves del Toll a tocar de casa

0
76

El Parc Prehistòric de les Coves del Toll a Moià celebra 70 anys de la descoberta de l’àmplia galeria sud que va generar la primera resta arqueològica del Toll i els vint anys de les campanyes d’excavació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

Van ser Sofia Luitz i el seu fill Francesc els qui es van atrevir a endinsar-se a l’àmplia galeria sud, més lluny del que ningú havia arribat en aquell moment, i hi van trobar una gerra neolítica, que simbolitza la primera troballa de les restes arqueològiques del Toll.

Uns anys després que Sofia Luitz i el seu fill Francesc arribessin a l’àmplia galeria sud des de la Surgència, i aconseguissin la primera resta arqueològica del Toll, un grup de nadius del Moianès va aconseguir destapar la galeria sud, l’entrada turística actual de la cova.

Els veïns de Moià Pere Quintana, de 89 anys, i Josep Tarradellas, de 85 anys, expliquen que, juntament amb alguns companys més, van entrar a la galeria sud, amb la llum d’una espelma, seguint els passos dels primers descobridors. Una vegada van ser a dins, van recórrer la cavitat, “fins a un punt on ens vam trobar unes petites arrels, que ens van fer pensar en la possibilitat que darrere la roca hi hauria una sortida”, relata Quintana. Al seu torn, Tarradellas explica que aleshores van decidir “fer una barrinada a la roca i, per fortuna, vam descobrir l’entrada”.

En evocar el descobriment, constaten com ha evolucionat l’entorn, “on abans hi havia molta més aigua i sorties enfangat quan t’endinsaves a la cova”, recorden. Ara, gairebé setanta anys després, se senten orgullosos de la consolidació del parc prehistòric com un espai de recerca i un atractiu turístic per a visitants d’arreu. “Els canvis que ha experimentat en aquests setanta anys són immillorables i, en part, són gràcies a molta gent del poble que hi ha cregut”, afirmen.

Les Coves del Toll estan considerades un dels conjunts càrstics més bells de la Península i en el grup de les Grans Cavitats Catalanes.

Les excavacions arqueològiques i paleontològiques fetes a les Coves del Toll i Toixoneres han convertit aquests jaciments en referents mundials pel que fa a l’estudi dels primers pobladors del nostre territori i de la fauna amb què coexistiren.

Parlar del Parc Prehistòric de les Coves del Toll també és parlar de natura; 5 hectàrees forestals, coves com les Toixoneres, Toll o Morta, l’Avenc del Bassot, les Covetes, el Cau, la Balma de la Surgència, la reproducció d’un poblat prehistòric, afloraments de calcàries coral·lines, gresos, conglomerats, torrents amb salts d’aigua, i tot ben emmarcat per un meravellós bosc de roure martinenc amb boix combinat amb vegetació de Ribera.

L’aventura parteix de les mateixes coves per aterrar al Museu Arqueològic, situat en un marc incomparable, com és la casa natal de Rafel Casanova a Moià.

En l’exposició permanent del museu municipal de Moià s’exposa part de la gran col·lecció paleontològica i arqueològica amb restes trobades als jaciments prehistòrics de les Coves del Toll, cova de les Toixoneres i dòlmens del nostre municipi.

El museu arqueològic està organitzat en diferents espais temàtics, que a partir de les restes trobades a les coves del Toll, permeten estudiar la prehistòria al Moianès. El museu està concebut amb un caire molt didàctic.

La directora del Museu de Moià i Coves del Toll, Marta Fàbrega, posa en relleu “la suma d’esforços que han contribuït a crear un dels principals actius turístics de la comarca i un espai per a la recerca arqueològica”.

Per la seva banda, el director d’Excavacions dels Jaciments i investigador de l’IPHES Jordi Rosell realça la tasca dels descobridors, voluntaris i equips d’arqueòlegs que l’han precedit en la seva feina. “Sense ells, avui no seríem on som, cada avenç en els jaciments és fruit del treball de les generacions anteriors”.

L’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, reconeix la tasca que duen a terme els arqueòlegs, “que han convertit les coves en una referència en l’estudi de les comunitats neandertals”. En aquest sentit, afegeix que “els coneixements que ens arriben del passat ens poden ajudar a interpretar millor el nostre present. Entendre per què van desaparèixer els neandertals, ens pot servir per comprendre les possibles afectacions del canvi climàtic”.

Curiositat

El 2007, coincidint amb el 25è aniversari de la colla gegantera, Moià va fer un homenatge molt especial a les seves Coves creant i donant vida a dos gegants com són el Toll i la Toixonera. Els gegants van ser construïts al Taller Drac Petit, en mans de Jordi Grau. En Toll és un individu masculí robust, no gaire alt, de tipus alpí, del qual s’ha trobat l’enterrament i s’acompanya d’un fermall metàl·lic d’origen centreeuropeu, porta els estris d’un caçador valent i ens demostra que ja en aquells temps tenien curiositat per la nostra terra.

La Teixonera porta el nom d’una altra cova propera al Toll. Representa una dona més jove, pagesa i ramadera, i una mica més avançada que en Toll, ja que porta una gerra de terrissa neolítica, que va ser trobada a les coves l’any 1952 per uns exploradors veïns del poble i que a partir d’aquesta gerra es va descobrir la vida prehistòrica del Moianès.

Els gegants van vestits amb pells de conill a la part superior i les faldilles són de pell de vaca. Com a característica, porten cabells naturals, fet que els dona una credibilitat, el gegant porta una caputxa de la mateixa pell de conill i la geganta porta un pentinat amb serrell i sosté el seu pentinat amb ossos d’animals.

ACTIVITATS AL VOLTANT DE LES COVES DEL TOLL

Són moltes les activitats que es duen a terme entorn de les COVES PREHISTÒRIQUES del Toll (activitats per a nens i nenes, activitats escolars, activitats per a grups…), com ara el MERCAT ESCOLAR DE LA PREHISTÒRIA, amb activitats i tallers per a nens i nenes (amb reserva prèvia). També podreu gaudir de tallers especialment pensats per a criatures per conèixer la vida quotidiana de l’home prehistòric: tallant sílex, encenent foc, caçant amb arc i propulsor, fent collarets d’os, sarrons de pells, instruments musicals, pintures rupestres, tatuatges, pintura corporal, la ceràmica, cistelleria i molta de gra…

Amb la visita al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià (d’accés gratuït amb l’entrada de les Coves) s’amplia la nostra visita de les Coves del Toll contemplant part de les restes trobades al complex de les Coves del Toll, Toixoneres i altres jaciments prehistòrics de la comarca.

Actualment, la casa és el Museu Rafael Casanova; a part de les restes trobades a la cova prehistòrica del Toll exposades al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, hi ha altres exposicions per visitar.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí