La inflació aboca a un inici d’any d’incertesa econòmica

0
51

Hi ha feina, però la pujada incessant de preus afecta greument les butxaques dels consumidors

Sovint, l’economia és un àmbit que només interessa un grup reduït de gent, persones que treballen en aquest camp. Però, en moments com el que estem vivint actualment, l’economia s’ha convertit en una de les preocupacions més grans per a la majoria de la gent. I és que els preus pugen de manera desorbitada i les previsions per al futur no deixen gaire marge per a l’optimisme. La situació econòmica global, derivada en gran part de la guerra d’Ucraïna, més la crisi energètica i el creixement de la inflació, estan afectant greument les butxaques de la població en general i, en major mesura, les famílies vulnerables. I a més, les previsions dels economistes per al proper any no són gaire optimistes.
Amb tot, tècnicament encara no podem parlar de crisi econòmica, ja que, tal com afirma el director d’Estudis d’Empresa de la UManresa FUB, el Marc Bernadich, cal encadenar tres trimestres seguits de pèrdua del PIB per considerar que estem en crisi i això no ha passat. Això sí, Catalunya va tancar el mes de novembre amb un 6,8 % d’inflació. Una dada molt preocupant, perquè, amb la inflació disparada, el poder adquisitiu de les persones es veu molt perjudicat, ja que fa que l’economia es refredi i es creï menys PIB. Ara bé, segons Bernadich, aquesta és una situació que es pot revertir. Hores d’ara les autoritats estan intentant frenar aquesta inflació a còpia de política monetària, apujant els tipus d’interès. Una mesura que, per a Bernadich, és perillosa, perquè afecta tant empresaris com consumidors. Però és que l’alternativa no és gaire millor, ja que s’havia proposat apujar l’IVA al 25 %, cosa que també minaria la capacitat adquisitiva dels consumidors.
Amb tot, Bernadich assegura que ens trobem en una zona pantanosa, en la qual cal intervenir a curt termini per revertir la pujada de preus i, sobretot, amb molt de compte, perquè, si se sobrecarreguen les empreses de costos, es veuran obligades a tancar i això sí que suposaria destrucció del PIB.

Pel que fa a les empreses, des de la Cambra de Comerç de Manresa i l’Associació d’Empresaris de Polígons Industrials, no tenen una sensació de crisi econòmica, però sí d’alentiment de l’economia. I és que la presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa, Sílvia Gratacós, explica que les empreses continuen treballant, per la qual cosa no hi ha una aturada de la producció. Una situació molt diferent de la crisi del 2008.
La gerent dels polígons de Bufalvent, Pont Nou, Dolors i Trullols de Manresa, Montse Ambrós, comparteix l’opinió amb Gratacós, ja que afirma que avui no estan notant una forta destrucció de llocs de treball, però sí que noten prudència per part de les empreses, sobretot a l’hora de fer inversions, ja que s’han de fer a curt termini, perquè l’increment dels tipus d’interès és constant.
Una situació econòmica que va molt lligada a l’augment abusiu del preu de l’energia. De fet, un estudi de PIMEC constata que les empreses, avui, tot i tenir feina, són menys viables. Un 52 % de les empreses de Catalunya tenen problemes de viabilitat pel preu de l’energia i un 25 % són greus, cosa que posaria en risc 480.000 llocs de treball.
Amb tot, cal que les empreses facin passes endavant cap a un model de gestió cada vegada més sostenible, tant mediambientalment parlant com econòmicament. En aquest sentit, la Catalunya Central compta amb un exemple pioner: Manresa Il·lumina, la primera comunitat energètica empresarial de tot l’Estat espanyol. Es tracta de 31 empreses del polígon Bufalvent de Manresa que han apostat per aquest projecte per tal de reduir la factura de la llum i, alhora, esdevenir un polígon 100 % net d’emissions. La nova cooperativa, construirà i gestionarà instal·lacions fotovoltaiques i donarà servei, a partir del primer trimestre del 2023, a la trentena d’empreses que en formen part. D’entrada, calculen que s’estalviaran un 20 % de la factura.

Des de la Unió de Botiguers de Manresa (UBIC), el vicepresident, Antoni Daura, a més, assegura que els comerços tenen una dificultat afegida i contra la qual ja fa uns anys que batallen: el comerç en línia i la irrupció exagerada de grans corporacions internacionals que han tingut un finançament més fàcil que els comerços físics.
Pel que fa a l’ocupació, al mercat de treball es constata un comportament més resilient. Ara bé, tot i que la gent té feina, els salaris no estan en consonància amb els preus del mercat, cosa que fa que els treballadors i treballadores hagin perdut molt poder adquisitiu. Una situació que denuncien des d’UGT Bages-Berguedà. La secretària general del sindicat assegura que, tot i que tècnicament no es pugui parlar de crisi, la percepció de les famílies és molt diferent, ja que l’increment abusiu de preus fa que moltes famílies no puguin afrontar les despeses del dia a dia. I és que els preus pugen, però els salaris, no. Tot plegat fa que 1 de cada 3 treballadors sigui pobre o estigui en risc d’exclusió social.

Amb tota aquesta situació, els sindicats europeus avisen que la desigualtat està empitjorant a la Unió Europea i que el preu de la inacció tindrà conseqüències catastròfiques.
D’altra banda, els diferents agents empresarials coincideixen a lamentar la manca de personal en tots els sectors, tant operaris, com personal qualificat: fresadors, fabricants de matrius, hostaleria, botiguers. De fet, el vicepresident de la UBIC, Antoni Daura, assegura que els comerços manresans tenen dificultats per trobar treballadors.
Davant de tota aquesta situació, els experts aconsellen fer un consum conscient i responsable, consumir productes i serveis de proximitat, fer una bona planificació de les compres i, en cas que sigui possible, tenir un coixí de seguretat per estar preparat per afrontar qualsevol imprevist.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí