La 26a edició de Fira Mediterrània de Manresa

0
24

La 26a edició de Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 5 al 8 d’octubre de 2023, estarà marcada per la recuperació de la mediterraneïtat i l’augment de la presència de propostes internacionals i estatals, que supera els nivells prepandèmia.

Un clar exemple d’aquesta aposta és l’espectacle inaugural de la Fira, Evoé!, una proposta de l’Obrador d’arrel internacional de la Fira, encapçalada pel músic i productor Raül Refree i la cantant italiana Maria Mazzotta, que fa un recorregut pels rituals de catarsi col·lectiva representats principalment per la tarantel·la del sud d’Itàlia. L’espectacle tindrà lloc el dijous 5 d’octubre, primer dia de Fira, a les 21 h, a la Sala gran del Teatre Kursaal.

El pressupost de la Fundació Mediterrània per a aquest 2023 és d’1,22 milions d’euros, el més alt dels darrers 15 anys, que inclouen 999.000 euros per a la Fira Mediterrània, 120.000 per a l’Obrador d’arrel i 100.000 per al Pla d’impuls a la dansa d’arrel. 

A més de la destacada presència de les novetats de l’escena mediterrània de músiques del món, la 26a edició de la Fira comptarà amb un focus més enllà de la Mediterrània sobre l’escena musical d’arrel gallega i portuguesa. Deu propostes artístiques de Galícia i Portugal seran a la programació oficial de la Fira, està previst que una delegació de professionals i programadors d’aquestes zones assisteixi al mercat manresà i que es facin intercanvis artístics i professionals amb la MUMI (Encontro Profesional de Música Galiza_Portugal), OuTonalidades (Circuito português de música ao vivo) i amb EXIB Música, Expo Iberoamericana de Música a Portugal. L’objectiu del focus és conèixer noves escenes i maneres de treballar les músiques d’arrel més enllà del hub principal de la Fira, la Mediterrània, i que aquest generi intercanvis artístics i professionals per als artistes catalans.

Un altre dels elements que destaquen en l’oferta de la 26a Fira és la intel·ligència artificial (IA), que hi tindrà presència tant en l’àmbit artístic com professional.

La Fira és el mercat estratègic de les propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. Una programació integrada per propostes que parteixen de l’arrel tradicional com a motor creatiu, una arrel amb mirades polièdriques, i que parla en present. Enguany, amb la intel·ligència artificial com un dels eixos principals, parla en present i en futur. Intel·ligència artificial en els processos creatius que se centrarà en l’espai de reflexió i debat i es presentaran diverses propostes artístiques incloses a la programació que utilitzen la IA, com és el cas de Ni.U, de Núria Andorrà; Berenguera, de Gerard Franch, i Maria Jover, projectes de l’Obrador d’arrel.

Les jornades del divendres 6 i dissabte 7 d’octubre es dedicaran a la presentació i als itineraris artístics de nous projectes en procés de creació.

Les tradicionals reunions ràpides (concertades entre programadors i artistes) es concentraran a primera hora de la tarda del divendres 6 i dissabte 7 d’octubre.

L’activitat professional també inclourà una jornada inclosa al cicle de xerrades de “Cultura transformadora”, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

Canal Taronja de televisió t’oferirà un programa especial dedicat a aquesta Fira durant la seva programació i amb la veu dels seus protagonistes. El dia 9 d’octubre presentarà un programa en què podràs veure els moments més impactants d’aquesta celebració.

EN QUADRAT

83 propostes artístiques

47 propostes de música (57 %) amb procedència de:

21 propostes de Catalunya (45 %)

13 propostes de la resta de l’Estat (27,5 %)

13 propostes internacionals (27,5 %)

36 propostes d’arts escèniques i cultura popular (43 %) dels itineraris següents:

20 de dansa

14 de memòria, llegat i narració oral

2 de cultura popular i ciutat

Procedència:

24 propostes de Catalunya (66 %)

14 propostes de la resta de l’Estat (31 %)

1 proposta internacional (3 %)

61 propostes amb caràcter d’estrena (74 %):

40 estrenes absolutes

5 entrenes a l’Estat

16 estrenes a Catalunya

Procedències totals:

45 propostes de Catalunya (54 %)

24 propostes de la resta de l’Estat (29 %)

14 propostes internacionals (17 %)

Consulta’n el programa a firamediterrania.cat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí