La Catalunya Central es prepara per tornar a gaudir de fires i festes tradicionals, que ens porten l’ambient típic d’aquestes Nadal amb tions, llums, gresca, decoracions i les celebracions més boniques i ancestrals
El cicle de Nadal és un període al voltant de la festa del Nadal, que comprèn des de la festa de sant Nicolau, del passat 6 de desembre, fins a la Candelera, el 2 de febrer, el dia que tradicionalment es desfà el pessebre. Inclou un gran nombre de celebracions i rituals d’origen religiós al voltant de la Nativitat de Jesús, però també se’n mantenen moltes amb fonaments pagans, com la de fer cagar el tió de Nadal.
Per Nadal es fan, sobretot, festes i trobades en l’àmbit de la família i les amistats, però hi predominen uns costums i rituals que no varien gaire d’una llar a una altra: el tió, el pessebre, les nadales, els grans àpats, versets i dècimes, etc. L’oferta cultural i festiva al carrer també és molt present en aquestes dates, en forma de cercaviles, fires, cavalcades, representacions de pastorets, pessebres vivents, enllumenat artístic dels carrers i desfilades d’elements singulars, com l’Home dels Nassos.
Les festes i diades que se celebren entorn de Nadal commemoren el naixement de Jesús, portador de la llum al món. Aquest esdeveniment coincideix amb el solstici d’hivern, època en què el dia comença a allargar-se i la nit s’escurça, en què la llum triomfa sobre la foscor i fa despertar la terra, que es començarà a preparar per donar els fruits. Per això, durant el cicle nadalenc les referències a la llum i els regals i obsequis —com els que farà la terra— són constants. Les celebracions de Nadal són hereves de les festes que feien romans i ibers en honor de tres divinitats solars, Mitra, Sol i Gabal, celebracions conegudes per Natalis Solis. La tradició cristiana connecta amb aquestes celebracions perquè commemora el naixement de qui consideren que va portar la llum al món.
N’hem triat les que són més especials de la Catalunya Central.
PISTA DE GEL A MANRESA
La plaça de Sant Domènec, a Manresa, torna a tenir enguany la pista de gel de 300 m² que s’hi instal·la durant les festes de Nadal des del 2016, llevat de l’any passat, que no la hi van posar a causa de la pandèmia. La pista de gel, una iniciativa de l’Ajuntament de Manresa i de la UBIC, funcionarà fins al 16 de gener.
Funciona als matins, adreçada a les escoles, i a les tardes, de 17 a 21 h, i, com cada any, inclou un sorteig entre les persones que hi vagin a patinar. A banda, en aquesta edició inclou una novetat lligada al medi ambient. L’empresa responsable, N’Ice, ha incorporat a la instal·lació un sistema per reduir les emissions de CO2₂ per no contaminar tant
11, 12 i 13 de desembre
FIRA DE SANTA LLÚCIA
DE MANRESA
Dissabte 11 de Desembre
De les 11.00 a les 13.00 h, photocall nadalenc: vine a recollir la teva foto de Nadal. Preu: 3 euros, a càrrec de DOLCEIMATGE.
De les 10.30 a les 12.30 h: cagada del tió gegant solidari a la plaça Major. Cal pagar un euro en benefici de la Marató de TV3 i altres entitats benèfiques. Es pot recollir el tiquet a l’estand de l’organització segons horari.
De les 16.30 a les 20.30 h, photocall nadalenc: vine a recollir la teva foto de Nadal. Preu: 3 euros, a càrrec de DOLCEIMATGE.
De les 17.00 a les 19.00 h: cagada del tió gegant solidari a la plaça Major. Cal pagar un euro en benefici de la Marató de TV3 i altres entitats benèfiques. Es pot recollir el tiquet a l’estand de l’organització segons horari.
Diumenge, 12 de desembre
De les 10.30 a les 13.30 h, photocall nadalenc: vine a recollir la teva foto de Nadal. Preu: 3 euros, a càrrec de DOLCEIMATGE.
De les 10.00 a les 12.00 h: cagada del tió gegant solidari a la plaça Major. Cal pagar un euro en benefici de la Marató de TV3 i altres entitats benèfiques. Es pot recollir el tiquet a l’estand de l’organització segons horari.
De les 16.30 a les 20.00 h, photocall nadalenc: vine a recollir la teva foto de Nadal. Preu: 3 euros, a càrrec de DOLCEIMATGE.
De les 17.00 a les 19.00 h: cagada del tió gegant solidari a la plaça Major. Cal pagar un euro en benefici de la Marató de TV3 i altres entitats benèfiques. Es pot recollir el tiquet a l’estand de l’organització segons horari.
Dilluns, 13 de desembre
Encesa d’espelmes de Santa Llúcia i petit mercat a la Baixada de la Seu.
MARATÓ A MANRESA
La Marató de TV3 torna a Manresa amb actes presencials i telemàtics. Aquest any per segon any consecutiu no hi haurà la tómbola solidària per respectar les mesures sanitàries de la COVID-19, tot i que s’espera que el 2022 torni amb forces.
Una de les noves activitats que recupera l’entitat és la venda de Xocolatines Solidàries per 3 euros, que trobareu en diferents forns de pa. Aquest any, amb la Taula de la Salut Mental, s’ha editat un clauer solidari que porta per lema “No hi ha salut sense salut mental”. Una de les iniciatives que es recupera després de la pandèmia és el sorteig d’àpats en restaurants del Bages. Diferents restauradors participaran a l’hora de preparar un àpat per a la Marató de TV3. A mitjan desembre, en col·laboració amb Althaia, hi haurà una xerrada sobre salut mental, malaltia a la qual és dedicada l’edició d’enguany.
Els dies 11 i 12 de desembre es farà una nova edició del tió solidari dins dels actes de la Fira de Santa Llúcia, així com una parada solidària en benefici de la Marató. El mateix 12 de desembre el Centre d’Esports Manresa dedicarà un partit i sorteig de samarretes per a la Marató. El 18 de desembre ballada de sardanes organitzada per Punt Manresa en benefici de la Marató. El 19 de desembre hi haurà la Cursa per la vida al Parc de l’Agulla amb la col·laboració del Club Atlètic Manresa, el Parc de la Sèquia i les Piscines Municipals. Cal recordar que, en total, s’han organitzat 18 edicions. Aquest any hi trobarem una pedalada organitzada per Esports Ciclista Manresà, així com el Pàdel solidari. La llista d’actes continua el diumenge 19 de desembre en col·laboració amb el Bàsquet Manresa i en el transcurs del partit de l’ACB, FC Barcelona – Baxi Manresa amb el sorteig de les samarretes dels jugadors, especials per a la Marató.
24 de desembre
FIA-FAIA A BAGA
“Fia-faia, que nostro Senyor ha nascut a la paia”
La festa consisteix en la crema d’unes torxes, anomenades faies, el capvespre de la vigília de Nadal a partir del tradicional “toc d’oració”.
És possiblement un ritual col·lectiu per aturar l’escurçament dels dies, per tant relacionat amb el solstici d’hivern. Abans d’iniciar-se la crema general, s’encén una foguera a la muntanya, al lloc on es pon el sol, i des d’allà el foc és transportat a la població per un grup de fallaires en una vistosa davallada nocturna. Els portadors, en arribar, reparteixen el foc a la resta de fallaires. La crema s’acompanya amb cants molt breus.
Quan les torxes queden ben curtes, es fa una foguera amb les restes, sobre la qual solen saltar els joves i al seu voltant es forma una rotllana de ball i de joc. La festa de Bagà té un caire espectacular amb gairebé dues-centes torxes a la plaça porxada.
Les faies són fetes amb una herba anomenada Cephalaria leucanta, a la qual s’atribueixen certs poders purificadors i que s’ha anat a recollir al bosc una setmana abans. L’herba és trenada formant unes toies d’un a quatre metres de llarg i un gruix, de si fa o no fa, un pam (de 15 a 30 centímetres). Aquesta any la Festa de la fia-faia es veu afectada per la situació de la COVID-19 i no es podrà desenvolupar com fins ara. Si la situació sanitària ho permet, tan sols es farà una baixada de faies simbòlica amb el mínim de gent possible i la crema a les places i als carrers quedarà desplaçada al camp de futbol, amb accés restringit.
Baixada de faies des del Siti:
- Limitada a només 30 persones (més l’organització). Si el nombre d’inscrits és superior, es farà un sorteig. Demanem, excepcionalment, que enguany valoreu el fet de no
- Els participants han de tenir més de 15 anys i han d’haver baixat una vegada (mínim).
- Emplenar la butlleta de manera presencial a l’Ajuntament, des del 14 fins al 18 de desembre.
- La participació a la baixada serà rigorosament individual, es prohibeix portar-hi cap acompanyant.
- La baixada des del Siti acabarà al parc de la Vila, on s’apagaran les faies. La recepció a l’església queda anul·lada.
- La gent que participi a la baixada no podrà cremar la faia al camp de futbol, per tal de cedir l’espai a la resta de persones que no han participat en la festa.
- Les persones que no facin la baixada de faies poden participar a cremar la seva fia-faia al camp de futbol, amb un límit de participants.
- En tot moment caldrà respectar distàncies, portar mascareta i no portar gels hidroalcohòlics, ja que són inflamables.
La crema al camp de futbol:
Per controlar l’accés, mantenir les distàncies i desenvolupar la festa amb seguretat, s’ha reubicat la festa al camp de futbol amb accés restringit.
Per participar-hi cal la inscripció prèvia a l’Ajuntament.
Emplenar la butlleta de manera presencial a l’Ajuntament, des del 14 fins al 18 de desembre. Si el nombre d’inscrits supera la capacitat, es farà un sorteig.
-Preferència infants. Mantenir grups bombolla/familiars màxim de 6 persones.
MARKET GIRONELLA VILA DE NADAL
Gironella acollirà de dijous a diumenge, fins a Reis, un mercat nadalenc durant tot un mes, inspirat en els grans mercats nadalencs del centre d’Europa. Han triat aquest model amb la voluntat de crear un nou espai comercial i turístic. En diran Market Gironella Vila de Nadal i, en aquesta primera edició, es farà amb una vintena de parades, amb paradistes que aniran variant.
El segon objectiu del municipi és generar una compra al comerç local, és a dir, que els visitants del mercat de Nadal també coneguin i comprin en els establiments de la vila.
Les parades, de fusta, s’instal·laran a la plaça de l’Estació. Oferiran elements d’artesania i productes fets a mà. Es preveu que hi hagi participació de diversos comerços del municipi. Durant tot el mes hi passaran uns vuitanta paradistes diferents. L’objectiu del consistori és que no hi hagi cap punt de venda fix durant tot el mercat.
A més, hi haurà dues parades de restauració gestionades per establiments de la població. En aquest sentit, el regidor Santi Felius ha explicat que la proposta és que aquests dos punts siguin compartits pels set bars o restaurants que s’han sumat a la proposta. El mercat també tindrà un escenari on actuaran diferents grups musicals.
PASTORETS DE CALAF
De les nombroses tradicions de les festes de Nadal, una de les més “nostrades” és la dels Pastorets. A cada població, pràcticament, es pot gaudir d’aquestes representacions, però, des d’aquestes pàgines et volem recomanar els més lluïts, que són Els Pastorets de Calaf, que l’any passat i per culpa de la COVID-19 es van haver de suspendre després d’un segle d’història. Els Pastorets de Calaf, amb text de Josep M. Folch i Torres, és una representació tradicional amb els mitjans del segle XXI. És a dir, no hi ha adaptacions temporals ni elements que no siguin propis del text, que l’autor va escriure a inicis del segle XX, però la imaginació dels directors que han anat passant durant els quasi cent anys de la nostra existència i el “savoir faire” dels equips tècnics de cada moment han aconseguit que el públic hagi gaudit sempre d’un magnífic espectacle al nivell de les produccions professionals.
La il·luminació, els efectes especials i els grans decorats acompanyen la posada en escena i la interpretació dels més de cent actors i actrius per presentar-vos els millors pastorets de Catalunya!
25 de desembre de 2021 a les 19.00 h.
I els dies 2, 6, 9 i 16 de gener de 2022 a les 17.30 h. ●