Menú a la fresca d’una vesprada d’estiu

0
41

Quan arriba l’estiu i fa calor el que ens ve més de gust són els plats refrescants. Més enllà del famosíssim gaspatxo, hi ha moltes varietats de cremes fredes amb les quals gaudir d’un aperitiu, entrant o primer plat deliciós i lleuger.
Pel seu alt contingut en aigua, i la seva poca densitat calòrica, les sopes fredes a base d’hortalisses i verdures són un bon antídot per a les altes temperatures, els recurrents esdeveniments socials i els àpats fora de casa. Així, escollir una sopa freda vegetal com a entrant en un menú ens permet tenir cura de la nostra alimentació tant a casa, com a fora.
Les sopes fredes, juntament amb les amanides, constitueixen una de les millors opcions per preparar a l’estiu, ja que no requereixen que passem gaire temps a la cuina i es conserven a la nevera durant dies.
No hem d’oblidar que, si la sopa freda està feta a base de verdures i hortalisses, ens aportaria només una part dels nutrients que necessitem incorporar als nostres dinars i sopars. Llavors, seguint el mètode del plat hauríem de complimentar aquest àpat amb un segon plat a base d’una porció d’aliments rics en hidrats de carboni com llegums, tubercles o cereals i una porció d’aliments proteics com ou, peix, carn blanca o aliments proteics d’origen vegetal (tofu, seitan
o tempeh, entre d’altres).
Per tant, et proposem un entrant de sopa freda i un segon plat de peix més unes postres lleugeres per a un vespre d’estiu a la fresca. ●

Sopa freda de pastanaga, poma verda i llet de coco

 200 g de pastanaga
 2 tomàquets pera
 1 ceba petita
 1 poma verda
 brou de verdures o aigua
 llet de coco
 oli d’oliva verge extra
 gingebre fresc
 sal i pebre
 coriandre en gra (opcional)
 coco ratllat (opcional)

Preparació

  1. Prepara tots els ingredients. Renta, eixuga i neteja bé les pastanagues, els tomàquets i la poma. Talla’ls a rodanxes i reserva’ls.
  2. Pela el gingebre i trosseja’l.
  3. Pica la ceba.
  4. Salteja en una cassola el coriandre en gra amb un rajolí d’oli. Afegeix-hi el gingebre i la ceba, fins que estigui tova.
  5. Incorpora-hi la pastanaga, el tomàquet i la poma, salpebra i cuina a foc fort durant 2-3 minuts.
  6. Afegeix-hi el brou (o aigua) i deixa que bulli durant uns 15 minuts (o fins que la pastanaga estigui tendra).
  7. Afegeix-hi 1 got de llet de coco i deixa-ho coure uns 3-5 minuts més.
  8. Tritura-ho fins a deixar una textura molt melosa i corregeix de sal. Si té una textura massa consistent, afegeix-hi la resta de brou vegetal o aigua fins que adquireixi la textura desitjada.
  9. Guarda la sopa a la nevera perquè es refredi bé.
  10. En el moment de servir, pots decorar-la amb coco ratllat i coriandre fresc picat.

Rodanxes de lluç al forn amb salsa de vi blanc

 lluç fresc
 patates
 oli d’oliva
 alls
 bitxo
 vi blanc
 julivert

 Preparació

  1. Pela dues patates grans i talla-les en rodanxes fines que hauràs de col·locar sobre una font de forn amb una mica d’oli d’oliva i sal per rostir-les durant 10 minuts.
  2. Una vegada semicuites, treu la safata del forn i sobre les patates posa les rodanxes gruixudes de lluç fresc lleugerament salades i sucades d’oli d’oliva, que es rostiran durant 10 minuts més a 200 °C
  3. Mentrestant, en una paella, fregeix dos grans d’all en làmines. Quan es daurin els alls, pots treure la paella del foc, afegir-hi la punteta de bitxo tallat en rodanxes fines i mig got de vi blanc. Cal barrejar-ho tot perquè emulsioni el conjunt i reservar-ho.
  4. Quan el lluç estigui rostit (ho pots comprovar mirant si pots separar amb facilitat l’espina central de la carn de les rodanxes), aboca’l damunt del refregit d’oli d’oliva, all, bitxo i vi blanc, al qual hauràs d’afegir just en aquest moment una mica de julivert acabat de trossejar.
  5. Serveix tot el conjunt calentet i acabat de rostir.

Macedònia de fruites

 1 papaia
 1 mango
 1/2 pinya
 250 g de maduixes
 1 xirimoia
 1 taronja
 1 llimona
 1-2 cullerades de mel

 Preparació

  1. Pela la papaia, la pinya, la xirimoia i el mango. Talla la papaia, la pinya i el mango a trossos petits i col·loca’ls al recipient on serviràs la macedònia.
  2. Esbandeix les maduixes i talla-les en 4 trossos. Afegeix-les també al recipient.
  3. Esprem el suc de la taronja i la llimona i aboca’l a la fruita.
  4. Tira la mel sobre la fruita i barreja-ho tot bé.
  5. Guarda la macedònia a la nevera almenys 1 hora o fins que l’hagis de servir.
  6. Opcionalment, pots afegir-hi una mica de Licor 43, cava o rom, i barrejar-ho bé, abans de guardar-la a la nevera.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí