Flaire de Nadal a la cuina

0
66

Canelons, escudella i carn d’olla, pollastre o capó farcit, confit d’ànec, cabrit arrebossat: aquests són alguns dels plats que cuinarem tant sí com no durant les properes festes. I és que, tot i que vulguem innovar a la cuina aquests dies, els comensals no deixaran de reclamar que tornem a fer els mateixos plats de cada any perquè els agraden moltíssim.

Hi ha una vianda que no ha faltat mai als àpats dels dies més assenyalats: les aus. Les aus han estat sempre el plat central de tota celebració, en les festivitats, en diumenges i especialment per Nadal i Cap d’Any. És un costum ancestral que ha sobreviscut al pas del temps i als canvis en l’estil de vida. Cuinar una au de manera especial, presentar-la a taula i servir-la és part del ritual de la celebració amb família i amics.

En la cuina de les grans ocasions, l’aviram és la vianda que guanya en vistositat i que ens permet elaborar plats sumptuosos i gustosos amb una carn lleugera al paladar, que té l’avantatge de ser molt digerible.

Parlem de les receptes nadalenques tradicionals, però val la pena fer una mica d’innovació, encara que sigui en un primer plat, més lleuger, que ens prepararà per a un segon fort i contundent.

Capó farcit

Ingredients

– 1 capó

– mig quilo de carn magra tallada o picada

– salsitxes a trossos

– fruita seca variada

– sal

– pebre

– oli o llard, o tots dos

– llorer

– canyella

– conyac o vi blanc

– patates

 

ELABORACIÓ

*Trieu un capó d’uns tres quilos i mig i demaneu a la carnisseria que us l’obrin pel darrere i en treguin la carcanada.

*Prepareu el farciment saltant a la paella mig quilo de carn, entre carn magra tallada o picada i salsitxes a trossos, i afegiu-hi al final un quart de quilo de fruita seca variada, com prunes, orellanes, dàtils…

*Salpebreu el capó per dins i per fora, ompliu-lo amb el farciment i cosiu-ne l’obertura de l’esquena. Poseu oli (i llard, si voleu) en una cassola fonda de base gruixuda i fregiu la peça per totes bandes.

*Coeu-ho a foc mitjà. Després incorporeu-hi fulles de llorer, un parell de branques de canyella partides, un raig de conyac i un de vi blanc.

*Tapeu la cassola i deixeu coure el capó unes dues hores a foc moderat. Remulleu de tant en tant l’au amb el suc de la cocció.

*Si voleu enrossir-ne una mica la pell, acabeu de coure-ho al forn amb la cassola destapada.

*Serviu el capó sencer, si voleu amb una guarnició de patates de mida petita, amb el suc a part, que haureu hagut de passar prèviament pel tamís o colador. N’obtindreu unes vuit racions.

Coulant de lluç i marisc

Ingredients per a quatre persones:

– 500 g de lluç sense pell ni espines

– 1 llesca de pa de motllo sense crosta

– llet

– 1 ou petit

– sal

Per al farciment:

– 100 g de carbassó

– 1 calamar

– 10 musclos

– 12 gambes argentines (quatre són per decorar)

– 16 cloïsses

– 1 gra d’all

– julivert picat

– sal

Per a la salsa:

– els caps i les closques de les gambes

– 400 ml de nata líquida 35 % mg

– oli d’oliva

– sal

Elaboració:

Peleu les gambes.

Per a la salsa, sofregiu les closques i els caps de les gambes amb un raig d’oli d’oliva. Afegiu-hi la nata líquida i deixeu-ho coure uns deu minuts.

Coeu-la i reserveu-la.

Amb un robot de cuina, tritureu el lluç juntament amb l’ou, el pa humitejat amb llet i un pessic de sal.

Obriu les cloïsses i reserveu-les.

Per al farciment, obriu els musclos en una paella sense gens d’aigua i piqueu-ne la carn.

Peleu el carbassó i talleu-lo a daus menuts. Saltegeu el carbassó i afegiu-hi les gambes, el calamar i els musclos tallats.

Afegiu-hi l’all i el julivert picats.

Rectifiqueu-ho de sal.

Pinteu quatre flameres amb oli i folreu-les amb la pasta de lluç.

Farciu-les amb el saltejat de marisc.

Coeu-les al bany maria durant 15 minuts a 150 °C.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí