Marc Aloy guanya les eleccions 28-M però queden oberts els pactes per fer

0
56

Manresa tindrà 7 grups municipals que es reparteixen els 25 regidors durant els propers quatre anys. 7 per a ERC, 6 per a Junts, 4 per al PSC, 3 per a Fem Manresa, 2 per a Impulsem Manresa, 2 per al Front Nacional de Catalunya i 1 per a Vox. El que encara no se sap és qui pactarà amb qui

El resultat dels comicis municipals del 28 de maig va donar unes xifres que han sorprès la majoria. A Manresa, la participació en unes municipals no havia estat mai tan minsa. El 48 % de votants suposa una davallada de 13,1 punts amb relació al 61,6 % de fa quatre anys.

La participació va ser la més baixa de totes les eleccions municipals, un 48,5 %. Mai des de la recuperació de la democràcia havia estat tan baixa.

Fins ara, la participació més baixa era el 49,1 % de les eleccions del 2007 i la més alta, el 72,1 % del 1983. Fa quatre anys van dipositar el seu vot a les urnes el 61,6 % del cens.

Igual que en bona part dels municipis on s’ha presentat, Ciutadans també s’ha quedat sense suport a Manresa. Si el 2019 va superar els 2.200 vots, aquest 2023, amb el 97 % escrutat només en suma 148.

ERC suma 7 regidors (23,87 %); Junts 6 (19,47 %); PSC 4 (14,78 %); Fem 3 (9,51 %); Impulsem 2 (8,52 %); Front Nacional 2 (6,51 %); Vox 1 (6,27 %), i PP (4,70 %), Manresa En Comú (3,86 %) i Cs 0 (0,61 %). 

Després de guanyar les eleccions a Manresa, Marc Aloy va assegurar que “no entrava als nostres càlculs guanyar les eleccions perdent regidors”. L’alcalde i candidat a l’alcaldia per ERC diu que creu en governs forts i estables, i que parlaran amb les principals forces polítiques, començant per Junts.

“No ha pogut ser”, diu el candidat de Junts a Manresa, Ramon Bacardit, quan s’ha adreçat a militants i simpatitzants un cop s’han conegut els resultats electorals. Va lamentar que el vot “s’hagi fraccionat, amb Impulsem hi hauria 8 regidors i això ha passat factura”.

El candidat, Anjo Valentí, va admetre que no eren els resultats esperats. Va felicitar ERC per la victòria, però va remarcar que “està obligada a buscar l’estabilitat perquè una ciutat amb 7 regidors no es pot governar”. 

Va lamentar l’entrada de Vox i FNC. “El seu tarannà extremista no és positiu per buscar consensos”.

La candidata de FEM Manresa, Roser Alegre, va expressar que se sent preocupada perquè “en conjunt les esquerres hem perdut un regidor”. Aquest fet, segons Alegre, “demostra l’auge de l’extrema dreta”. No descarta que “es pugui reeditar el pacte ERC-Junts”, però “caldrà que parlin molt els partits” pel que s’ha vist a la campanya.

Joan Vila amb Impulsem s’imposava amb 2 regidors. Pel cap de llista d’Impulsem Manresa, “el més important és que més de dues mil persones han dipositat el seu vot de confiança en nosaltres i això ens fa molt feliços”. 

Sergi Perramon de Front Nacional de Catalunya va voler deixar constància de la seva “preocupació perquè Vox formi part de l’Ajuntament”. També va retreure “els atacs patits durant la campanya electoral per parts de partits que són catalanistes igual que nosaltres, per la por que els traguéssim els vots”. 

El resultat final és que d’un ajuntament integrat els darrers quatre anys per 5 forces polítiques passa a 7.

Canal Taronja TV va emetre un programa especial que va aconseguir un share del 60 % d’audiència. Gràcies per fer-nos confiança.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí