Jordi Baiget i Cantons. “El Projecte Prima és un actiu per a les empreses i el territori”

0
56

Jordi Baiget i Cantons és director general de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i conseller delegat de Creacció. Fou militant de Convergència Democràtica de Catalunya i posteriorment del Partit Demòcrata i va ser secretari del Govern de Catalunya i conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

FUBalmes és la titular de la Universitat de Vic – Universitat Central de
Catalunya que enguany ha superat els 11.000 estudiants. Com ho valoren?
Molt positivament. I no només pel nombre, que supera de llarg els 11.000. Representa oportunitats per als joves i persones del territori. Aquesta universitat va celebrar els 25 anys l’any passat. És un actiu i una realitat de país.

Poder estudiar a comarques és important…
A vegades es fan servir conceptes d’equilibri territorial. Aquest és un exemple de contribució efectiva a l’equilibri territorial. Pel fet d’on hagis nascut tinguis les mateixes possibilitats, si ho vols, d’estudis superiors.

Un 40 per cent dels estudiants són de la Catalunya Central…
I va creixent i ho fa pel boca-orella. Fa temps hi havia una imatge com un sobreexidor. Anaven a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya joves que no podien entrar a altres universitats de l’Àrea metropolitana. Cada vegada es constata més que ho demanen per anar a prop de casa. Les bones instal·lacions, la qualitat dels equipaments, la qualitat del professorat, el tracte personalitzat és vital i ho agraeixen.

52 milions d’euros de pressupost, cosa que vol dir un 7,5 per cent més elevat que el curs anterior…
La Universitat necessita recursos. La principal font d’ingressos són les matrícules que paguen els estudiants. Hi ha les aportacions de la Generalitat de Catalunya, que participa en el Patronat, i els que surten de la recerca on nosaltres participem.

Han augmentat les matrícules i els ingressos i les despeses…
Els costos energètics s’han multiplicat per quatre. La despesa d’aquest tipus és generalitzada i l’estem patint. Participem en un consorci per aconseguir preus més econòmics, però el preu és elevadíssim. Fem inversions per aconseguir l’eficiència energètica d’autoconsum. Cal fer un ús racional dels sistemes de calefacció. En eficiència energètica estem fent inversions, però la situació actual del preu de l’energia ens fa accelerar i reduir costos.

Què és el Projecte Prima a Gurb?
És una aposta d’actiu per al territori i les empreses. Estem treballant amb l’Institut vinculat en recerca d’energia a Catalunya que vol fer plantes pilot per emmagatzemar energies, per generar-les de manera eficient i renovable i amb ús de l’hidrogen i, per això, calen plantes pilot. I com fer una matèria primera de residus que tingui un valor econòmic. A Osona tenim un centre tecnològic i quan apareix el Projecte Prima hi participem.

Aposten pels estudis de Medicina. Aquest any en surt la primera promoció.
Ha estat un repte, la Facultat de Medicina. Els estudis s’imparteixen a Manresa i a Vic. Per a totes les universitats és el gran repte que estem superant. Veurem com aniran els resultats del MIR. S’ha fet un pla d’estudis nou fent que els estudiants s’enfrontin a casos reals des del minut zero. N’estem contents.

Volen consolidar el model territorial i els campus.
Tenim tres campus. A Vic, a Manresa i a Barcelona amb l’Escola de Disseny i Enginyeria Elisava. Una seu a Granollers amb estudis de grau d’Enginyeria i si hi incloem els estudis de cicle formatiu de grau superior vinculats a la Universitat tenim centres a Vic, Manresa, Granollers, Manlleu i Olot. Això dona una gran complexitat territorial i funcional, però t’aporta gran riquesa perquè ets present al territori, n’ets un referent, practiques l’equilibri territorial i dones oportunitats als joves i a les persones del territori per estudiar i formar-se pel que volen ser en el futur.

Com es poden rebaixar els preus de les matrícules?
La Universitat de Vic es va crear com a universitat catalana privada. Una fundació regeix la Universitat i com a universitat privada també té una vocació pública. Les tarifes no són les públiques i són més elevades. Però els nostres estudiants no els triem nosaltres, venen pel procés de preinscripció pública a través dels resultats de les notes de la selectivitat. Per tant, la Generalitat hi participa i dona recursos per al funcionament, però no són suficients per reduir i equiparar els nostres preus a les taxes universitàries públiques. El que volem és que ningú de la Catalunya Central es quedi sense estudiar.
La Federació UVIC-UCV inclou la Universitat de Manresa. Quina relació hi ha?
Una única universitat amb diferents campus, a Vic i a Manresa. La relació és lleial, franca i d’absoluta col·laboració. Estem en un sol projecte que és construir aquesta universitat que creix, que agafa reconeixement i un paper més rellevant a tots els entorns: universitari, territorial, econòmic, social. Tots hi estem treballant i posant els esforços perquè sigui una realitat per a la Catalunya Central, que és una gran realitat per al país.

Parlem d’una universitat propera. Els fa por créixer més del que els agradaria?
Un creixement desorbitat acaba fent-te oblidar les essències. Volem oferir ensenyament de qualitat i personalitzat. Que els estudiants se sentin membres d’una comunitat. Volem ser una universitat d’una mida que es pugui portar des del territori.

Manresa compta amb un servei nou de llar d’infants pionera al voltant de la Universitat. Pensen exportar-lo?
És una realitat. Si volem mostrar com s’ensenya als estudiants ho hem de fer de manera pràctica. Aquest servei als estudiants és la manera més bona d’aconseguir que totes les aptituds que cal tenir com a professor les adquireixis mentre estudies. A més, fas un gran servei a la societat.

Una universitat amb dos territoris confrontats segles enrere, i ara…
Ens hem enfortit amb projectes territorials, ajudar a l’equilibri territorial del país, reforçar-los i donar-los oportunitats a les persones que hi viuen. I cal seguir treballant i picant pedra per enfortir-nos.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí