Parlem amb Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages

0
74

25 anys d’una etapa molt intensa convertint-se en un referent manresà

Com has viscuts els 25 anys de la FUB?
Aquest any, fa 25 anys que vaig incorporar-me a la Fundació Universitària del Bages (FUB). Ha estat una etapa molt intensa, en què la institució ha passat de ser un petit centre amb poc més de dos-cents estudiants a convertir-se en una institució referent a la ciutat, amb prop de vuit-cents professors i més de cinc mil alumnes, entre els que cursen estudis oficials, màsters i postgraus propis, formació continuada i idiomes. Personalment, he viscut aquest procés com un repte constant compartit amb un munt de persones compromeses per dotar la ciutat d’un campus universitari potent, especialitzat en els àmbits de les ciències de la salut, l’educació i l’empresa.

En aquest camí tan llarg, què destacaries?
D’una banda, la capacitat de la FUB per créixer i posar en marxa noves activitats sense perdre de vista la seva missió, que és treballar per oferir estudis superiors de qualitat i connectats amb les necessitats de la societat i el teixit empresarial de l’entorn. D’una altra banda, la capacitat per atraure talent i incorporar-lo a un equip altament compromès amb els objectius de la institució i alhora estretament vinculat amb el territori i el seu teixit social, econòmic, sanitari i educatiu.

El creixement era esperat o us ha sorprès?
El creixement de la FUB és espectacular, certament. En els darrers vint anys, hem construït cinc edificis i hem creat una zona universitària on només hi havia camps i un antic traçat de la via de ferrocarril. És espectacular, sí, però no pas improvisat. Cada passa endavant s’ha fet i es fa tenint ben clar on volem anar i posant els mitjans i alineant tota la institució per avançar-hi. Som una institució relativament petita dins del món universitari. Per això tenim clar que hem de ser excel·lents per fer-nos-hi un lloc. El nostre objectiu és fer bé allò en què som experts i ser-ne referents. I, a partir de la bona feina feta i del prestigi que comporta, anar endavant.

La FUB és gran. Ho serà més?
Creixerà el que hagi de créixer, no perquè la nostra vocació sigui, simplement, fer-nos més i més grans, sinó perquè el nostre creixement té sentit per oferir una millor formació als nostres estudiants, per fer aportacions útils i positives al teixit econòmic del nostre entorn, per consolidar el nostre compromís amb el territori, per fer-nos sentir amb veu pròpia dins del sistema universitari del país, del món.

Teniu una gran diversitat d’alumnes?
La nostra comunitat universitària és molt diversa, tant pel que fa a l’origen geogràfic com també al perfil personal dels membres. Aproximadament un terç són estudiants internacionals, majoritàriament de França però també d’Itàlia i alguns d’Andorra o Sud-amèrica. També n’hi ha que arriben d’altres comunitats de l’Estat espanyol, sobretot de les Illes Balears, el País Basc, Navarra o l’Aragó. Pel que fa al perfil personal, hi ha molts joves que tot just han acabat el batxillerat o un CFGS, però, cada vegada més, hi ha persones més grans que busquen a la Universitat una oportunitat per fer un pas més en la seva carrera. Les modalitats semipresencials que oferim en alguns estudis, com en el cas de Logopèdia i Podologia, ens ajuden a arribar a aquests col·lectius.
Tanmateix, tots comparteixen la voluntat de formar-se com a bons professionals. El nostre compromís és que ho aconsegueixin i que, a més, ho facin amb una base de valors humanistes i acadèmics molt sòlida.

Hi ha força alumnes francesos a la FUB. Tenen facilitat per als estudis?
La comunitat francesa s’incorpora als estudis amb els mateixos drets i deures que la resta. Per tal de facilitar-ne la integració, a primer curs, els convidem a fer una estada de dues setmanes abans de començar el curs durant la qual coneixen la ciutat i totes les possibilitats que els ofereix. També els fem formació en català i castellà, una formació que continua un cop s’inicien les classes per facilitar-los la immersió lingüística. La majoria es gradua amb totes les competències professionals assolides i amb l’afegit d’una experiència acadèmica internacional que valoren molt positivament.

La residència universitària és un valor afegit?
La residència facilita l’accés a l’habitatge dels estudiants que venen de lluny. Amb tot, no té capacitat per absorbir tota la demanda. Molts dels nostres estudiants viuen en pisos compartits.

Tots els estudiants de la FUB surten amb feina?
La inserció laboral dels nostres graduats se situa pràcticament en el 100%. No només troben feina, sinó que, a més, ho fan en llocs de treball i sectors directament vinculats amb els estudis que han cursat. Aquest alt nivell d’ocupabilitat dels nostres titulats té molt a veure amb el nostre model pedagògic, que busca connectar teoria i pràctica i també amb l’estreta relació que mantenim amb els sectors professionals de referència: el de la salut, el de l’educació i el teixit empresarial.

Quins estudis us agradaria ampliar?
El nostre propòsit és fer cada vegada millor allò que sabem fer bé. Qualsevol ampliació dels estudis es farà en el marc de les àrees de coneixement que coneixem i dominem: ciències de la salut, educació i empresa. A mitjà termini, ens agradaria posar en marxa un grau d’Odontologia i algun altre per formar professionals que coneguin bé les eines digitals i el seu impacte en l’empresa, l’educació i la societat. També plantegem ampliar l’oferta d’estudis de formació professional superior. El curs vinent, encetem un nou CFGS en Comerç Internacional. En els propers, ens agradaria impartir-ne algun altre de la branca sanitària, a més del de Pròtesis Dentals.

Cal més especialització?
Cal, sobretot, no deixar de formar-se. Un grau o un CFGS t’ofereix una base de formació superior sobre la qual construir la teva carrera professional, però és important actualitzar periòdicament els coneixements. La formació ens ha de permetre adquirir habilitats transversals que ens facin polivalents i coneixements especialitzats que ens permetin tenir un perfil propi en el mercat laboral.

Què vol dir que la FUB4 és un lloc de trobada entre la Universitat i la ciutat?
La FUB és una institució que des de sempre ha estat oberta al seu entorn. Ara, amb el nou edifici, volem aprofundir en aquesta relació i fer de la FUB4 un punt de trobada per a la comunitat educativa. És un espai que reuneix sota el mateix sostre la formació inicial de mestres i tècnics d’educació infantil, la formació permanent del professorat, una escola bressol, el centre de documentació en literatura infantil i juvenil Josep M. Aloy i el Lab 0_6, amb àrees diferenciades per als infants de 0 a 3 anys, de 3 a 6 i de 6 a 8. Amb tota aquesta activitat convivint en un mateix edifici, creiem que, segur, es convertirà en un lloc de referència per a tothom qui tingui inquietud i interès pel món de l’educació. Ja hi estan passant coses molt interessants i encara n’hi passaran més. I la nostra voluntat és que arribin al màxim nombre de persones possible.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí