Parlem amb Anna Crespo Obiols, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa

0
144

“Hem pensat en un periodista com a pregoner per recordar Almendros”

Després de dos anys amb una Festa Major de Manresa minimalista, aquest any la farem grossa?
I tant que sí, així ho esperem tots plegats! Però deixeu-me posar en valor el fet d’haver pogut presentar una Festa Major durant aquests dos anys de pandèmia, amb un gran esforç d’adaptació per part de les entitats, un gran esforç tècnic des del consistori i una comprensió exemplar per part de la ciutadania, que ha fet que l’esperit festiu, en temps tan difícils, prevalgués.

Què destacaria d’especial, aquest any?
El fet de tornar a la normalitat, com en tants altres camps, és el més important. Recuperar el correfoc, els concerts sense distància, les places bullint… No haver deixat que s’apagués la flama de l’acció d’artistes, grups, cossos de dansa, colles… és el petit miracle!

Un acte multitudinari és el castell de focs que torna al Parc de l’Agulla. I els concerts?
El Parc de l’Agulla és el lloc idoni per al castell de focs. Foc i aigua. Un llac idiosincràtic que permet oferir un espectacle piromusical amb totes les persones al voltant, gaudint-ne plegats… fantàstic!
El concert més gran torna al carrer Sallent. Creiem que és un bon espai urbà que permet disseminar-nos per la vora sense estretors, gaudint de la música sense enredar gaire el veïnat. Però també n’hi haurà al pati del Casino, a la plaça Major, a la plaça Sant Domènec, a la plaça Porxada…

Una Festa Major per a totes les edats, amb actes per a tothom?
Certament. Poc sentit tindria no pensar en tothom quan es parla de Festa Major!

Han pogut ampliar pressupost?
El pressupost és una mica superior al dels anys prepandèmia, pels volts dels 240.000 euros. Hi ha hagut increments de preu molt alts en alguns materials o serveis, però serà suficient per a la proposta que esperem dur a terme.

Les entitats s’han mostrat participatives?
Molt. Amb moltes ganes… A més, enguany se’ls ha demanat de participar a la refesta, a finals de juliol, cosa que ha suposat una extradedicació. Però sempre hi són, per a la ciutat.

Hi haurà una ballada de sardanes en què s’interpretarà “Les quatre veus”, del mestre Moraleda, en el Centenari de Maria Matilde Almendros Carcasona, oi?
Sí. Aprofitem la festa per donar relleu a aquesta dona fantàstica, nominada recentment Manresana Il·lustre. Teatre, ràdio, emprenedoria cultural… res se li escapava. I sí, el mestre Moraleda i Perxachs va dedicar-li una peça que sonarà aquesta Festa Major.

Per què s’ha triat aquest pregoner?
Enguany és el centenari de naixement de Maria Matilde Almendros Carcasona, locutora, actriu i promotora teatral, que ha estat commemorat nacionalment amb un seguit d’actes de diversa naturalesa vinculats a la seva persona i a la seva acció. La ciutat de Manresa, reconeixent la seva vàlua, l’ha nomenat manresana il·lustre. El consistori ha pensat de proposar el pregó de Festa Major a una persona vinculada al món de la comunicació i el periodisme, com serà el periodista Quico Sallés, que ha acceptat encantat.

Un pregó al Teatre Conservatori com altres anys o al Saló de Sessions?
Aquest any el pregó torna al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. Serà a les 12.30h i, en acabat, hi haurà la intervenció musical de l’Orfeó Manresà.

Els diferents espais i sales seguiran funcionant aquest any?
Hi haurà algun canvi. L’Anònima, que tan bé ens ha anat en pandèmia per la seva estructura tancada, perd protagonisme i el reguanyen els espais oberts, les places, sobretot. L’any passat, per descentralitzar una mica, vam emprar un espai molt coquetó al carrer Concòrdia i enguany muntarem un escenari als Trullols.

Quin acte li agrada més a vostè o s’hi sent més identificada?
Jo soc de castell de focs. Aquest foc colorista i domesticat, poc sorollós, que pinta el cel nocturn i es reflecteix a l’aigua…
I també el projecte Microscopies de land-art. Poder enriquir la nostra Anella Verda amb obres artístiques, m’encanta! ●

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí