Fira de Santa Llúcia a Manresa
L’any 2004 mainada, mares i pares del Casal de la Seu van organitzar la primera Fira de Santa Llúcia; una modesta fira que pretenia acompanyar la tradicional encesa de llànties que es fa cada any amb motiu de la festivitat de Santa Llúcia al claustre de la Seu de Manresa. Aquell primer any la Fira va néixer entre cotxes estacionats i moltes incerteses, però vam veure que podia ser un projecte engrescador per a la ciutat i de valor afegit per al centre històric.
Sempre s’ha dit que Nadal emociona, ens entendreix, ens fa veure que som millors. La realitat és que som el que som, tant abans de Nadal com després, però les músiques, els colors, les imatges, la família, el tió, els Reis, generen sentiments que s’activen i fan tornar a l’època de quan érem mainada, i això em passa cada any amb l’arribada de la Fira.
Des d’aleshores la Fira ha crescut i és una activitat nadalenca esperada per manresans i visitants. El creixement també ha comportat un canvi en la responsabilitat de l’organització: el que va començar com una activitat social és ara una activitat de ciutat i aquella organització que anava a càrrec d’una entitat i una junta ara és l’Ajuntament de Manresa a través de la Regidoria de Comerç, la Fundació Turisme i Fires de Manresa i els Amics de la Fira de Santa Llúcia qui se’n fan càrrec, i no podem oblidar el suport que sempre hem tingut dels comerciants del centre històric, les diverses entitats, els diferents regidors i els tècnics municipals.
En tot aquest temps, la Fira ha tingut espectacles de carrer, teatre, pessebre vivent al Balç, tallers i, com no, la presència del gran tió solidari que esperen molts infants. És una activitat que obre les festes de Nadal a la ciutat, i crea una màgia especial.
Enguany es preveu que després de la pandèmia de la COVID-19, hi haurà unes trenta parades el cap de setmana de l’11 i 12 de desembre a la plaça Major, i el dia 13 hi haurà una ofrena de ciris a la Baixada de la Seu. Els productes que s’hi podran trobar són els típics d’aquestes dates: torrons, joguines, decoració, tions, arbres de Nadal, pessebres, figures, assortiments de coques i gormanderies, formatges…
Com cada any, hi haurà el monumental tió solidari al mòdic preu d’un euro. Fins ara, han fet cagar el tió uns deu mil infants. També hi haurà photocall de la Fira, tallers de xocolata i ambient nadalenc.
Gràcies per la vostra predisposició i que passeu unes molt bones festes. ●