Els hàbits de consum han evolucionat molt al llarg de les últimes dècades, especialment des de la globalització de l’economia i la digitalització, que ens han portat a un escenari en el que majoritàriament sembla que només es tingui en compte la rapidesa i el preu. Sense fer-se cap pregunta. Sense ser conscient de la petjada ecològica que deixa el producte, de les condicions laborals que hi ha darrere d’un article exageradament barat, de les fonts energètiques utilitzades per produir-lo o de si ha estat embolcallat amb tones de plàstic que tard o d’hora arribaran el mar. Una tendència imperant que oblida que gaudir d’un planeta sa, optimitzant els recursos que ens ofereix, és també satisfer les necessitats de la gent que hi viu.
Consum i cura de la terra. Algú et diria que són conceptes contraposats. Altres et direm que no. Existeix un creixent corrent de consumidors que busquen el caliu i la qualitat del comerç i del productor local, que se senten orgullosos de contribuir, amb el seu granet de sorra, a potenciar l’economia local. Consumidors conscients i informats, coneixedors dels beneficis que poden comportar els seus actes.
La pandèmia va propulsar les vendes electròniques de grans corporacions, però amb els mesos també ha fet ressorgir nous clients del consum de proximitat. Un consum molt més sostenible, ètic i compromès amb la societat i el planeta. A la comarca, tenim exemples d’èxit en diferents rams que evidencien que l’emprenedoria està en auge i, sobretot, evidencien que és viable i que les noves oportunitats de negoci són ben reals.
Les administracions tenim molta feina per fer. No és senzill lluitar contra un monstre que, en un clic, és capaç de colar-se a totes les cases. Cal ser conscients que la dinàmica és mundial, i que costarà de canviar. Amb tot, tenim eines per aprovar noves regulacions a nivell de país. I des dels Ajuntaments acompanyem en tot el que podem les noves iniciatives. Perquè els petits canvis també ajuden i, de gra en gra, la muntanya de sorra es fa més alta. N’estic convençuda. Per això continuarem també promovent accions de formació i conscienciació que ens permetin anar sumant gent a l’equip dels que, quan es disposen a comprar, es fan com a mínim tres preguntes: on compres, a qui li compres i per què ho compres.