La força de la cultura en femení. Jana Catllà Vers. 1r de Batxillerat FEDAC Manresa

0
43

El passat 24 de novembre va venir a l’escola Pilar Goñi, directora del Grup Taelus, Canal Taronja i Ràdio Manresa, a fer-nos una xerrada sobre Maria Matilde Almendros i Carcasona de qui és comissària aquest any per celebrar el seu centenari. Enguany, per tal de commemorar-la i divulgar tota la seva tasca s’han organitzat diversos actes a Manresa en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Ràdio Manresa, el Col·legi de Periodistes de Catalunya–Demarcació Catalunya Central i El Galliner.

Alguns d’aquests actes han estat els següents: la lectura de fragments de La Dida als Carlins, la placa commemorativa a la casa natal de la locutora, posar el seu retrat a la Galeria de Manresans i Manresanes Il·lustres, una exposició per mostrar la seva trajectòria personal i professional i la recreació al Teatre Kursaal de L’Hostal de la Glòria en un format de radioteatre, entre d’altres.

Pilar Goñi ens va explicar que Maria Matilde Almendros va néixer el 10 d’octubre de 1922 a Manresa. Va estudiar Arts i Oficis i des de jove va fer teatre amateur en català, que en un futur la portaria a ser actriu, productora i directora. Va començar la seva carrera radiofònica a Ràdio Manresa treballant com a actriu als setze anys i més endavant va ser pionera a l’hora d’introduir la llengua catalana al programa de Ràdio Club Manresa el 1945 en la radiació de sardanes. El 1953 es va unir a la companyia titular del Teatre Romea de Barcelona i va formar una companyia pròpia anomenada Companyia de Comèdies Maria Matilde Almendros, que sobretot va fer obres de teatre en català per tal de reivindicar la seva llengua natal.

També va ser codirectora de la companyia Almendros-Ferrer. Pilar Goñi ens va destacar l’ordre dels cognoms de la companyia, poc habituals en l’època, com a símbol també reivindicatiu del paper de la dona i de la seva importància. El 1954, es va incorporar a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) i és allà on llegia les cartes i atenia les peticions musicals dels oients de la ràdio a “De España para los españoles”. Va compaginar la seva feina com a locutora a RNE amb la professió d’actriu al teatre i cinema, on, a més, va ser actriu de doblatge. És així com va poder combinar totes les seves passions i dedicar-se amb cos i ànima a tot allò que la il·lusionava.

Finalment, Maria Matilde Almendros va obtenir el Premi Ondas i la Creu de Sant Jordi per l’esforç, la dedicació i l’èxit obtingut. Va morir el 14 de setembre del 1995 a Barcelona, a causa d’una malaltia hepàtica. A través d’aquesta història i de les experiències vitals d’aquesta manresana il·lustre, Pilar Goñi ens va transmetre la passió per la feina ben feta, l’entusiasme de viure d’allò que t’agrada, la sort de gaudir fent allò que fas i, sobretot, la força de la cultura que perdura i perdurarà al llarg del temps. ●

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí