“Sant Jordi, deixa l’espasa i posa’t a programar, el drac ara es diu intel·ligència artificial”
El proper dia de Sant Jordi hi haurà molts llibres sobre tecnologia, intel·ligència artificial i inclús algun d’escrit amb alguna d’aquestes eines. Per a la intel·ligència artificial, de moment, la seva pròpia composició no té sentit ni emoció, però per a nosaltres sí.
Les noves tecnologies han provocat que les arts, la cultura, el disseny i l’oci estiguin adoptant ràpidament noves formes i aplicacions. La intel·ligència artificial (IA), juntament amb d’altres, està revolucionant tots els camps de la cultura, pot captar sons, informacions i patrons i, per tant, generar lletres i noves cançons, igualment amb els poemes, dictàmens legals, novel·les, etc., cosa que desafia la nostra pròpia creativitat humana.
Sant Jordi és un dia especial no tan sols per les obres en sí que s’hi presenten, sinó i sobretot per les experiències emocionalsque tenim darrere d’una pàgina: acostar-nos a un autor, compartir amb qui estimem o l’anècdota del dia que el vam comprar o llegir, sigui físic o digital.
Les IA avui en dia fan anàlisi dels sentiments, la IA emocional, per aplicar-la als algoritmes i conèixer millor les nostres reaccions humanes a efectes de màrqueting d’una marca, acceptació d’un producte com una novel·la o de predicció de comportaments de compra el dia de Sant Jordi per planificar el nombre d’exemplars, l’ordre, etc., per exemple.
Estem passant de la Internet dels codis i les coses a la Internet de les emocions i els sentiments. La cultura, també digital, ens ensenya a atresorar el passat i imaginar el futur, poder crear amb l’autor i sentir emocions, d’això va la cultura, ja sigui en paper o en el metavers. El dia de Sant Jordi és especial no tan sols pel què dels llibres, sinó i sobretot pel com i amb qui, ja sigui per la bellesa en si mateixa de veure flors i llibres de la mà o per saludar la nostra autora favorita. Els humans podem digitalitzar el que fem, però de moment no el que som, carn, ossos i xarxes neuronals que ens fan tenir sensacions i emocions. Per tant, gràcies a l’atzar i a la mateixa naturalesa humana aquest Sant Jordi versarà sobre la tecnologia, però amb experiències molt humanes en viu, directe i acompanyats, que són les que ens fan feliços.
Jo li diria a Sant Jordi que en aquests temps deixés l’espasa i aprengués a programar, que ara el drac es diu intel·ligència artificial i cal saber sempre que tenim a davant perquè sempre pot ser una oportunitat, per això: “Abans morta que analògica”.
PD: En l’era del humanisme tecnològic, compte amb els tòxics, troians i trols i envolteu-vos de sinergents que sempre sumen aptituds, equip i valors.