Retorn de la mobilitat

0
104

Al segle XXI s’hauria de desenvolupar una mobilitat descarbonitzada, digitalitzada i que previngui l’elevada concentració

En aquests dies, un dels aspectes de la recuperació sanitària, social i econòmica, gradual i encara amb incerteses, és el retorn de la mobilitat.

Aquest setembre, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va definir l’Estratègia de mobilitat, segura, sostenible i connectada. En aquesta estratègia es defineixen els aspectes bàsics de com hauria de ser la mobilitat que cal desenvolupar en el segle XXI. Una mobilitat descarbonitzada, digitalitzada i que previngui l’elevada concentració de la població a les ciutats. Aquesta realitat comporta problemes de salut, seguretat, costos econòmics i efectes climàtics. Per aquests motius, el model nou de mobilitat ha de ser sostenible, universal i assequible. Això implica l’abandonament dels combustibles fòssils, per fonts energètiques sostenibles, que aniran reduint l’elevada dependència que tenim dels combustibles fòssils. L’energia elèctrica i el gas natural d’automoció seran elements clau en aquesta transició energètica. I no podem descartar l’hidrogen, com a vector energètic i com una forma sostenible d’emmagatzemar i gestionar la demanda d’energia elèctrica.

Hem d’iniciar de manera immediata.

* La transició a fonts energètiques més netes.

* Recuperar espais urbans més saludables a les nostres ciutats.

* Garantir en aquells entorns més despoblats la connectivitat sostenible segura i assequible.

En aquesta transició haurem de prioritzar:

* La substitució, dins les nostres possibilitats, de l’automòbil “fòssil” per vehicles híbrids o únicament elèctrics. Els costos d’adquisició s’estan reduint i les “ajudes”, que encara que insuficients, permeten que ja siguin una alternativa.

* En el transport col·lectiu a les ciutats cal aplicar el mateix criteri. Però tenint en compte donades les seves característiques pròpies, en aquest cas, l’ús de gas natural com a font energètica i amb tecnologia híbrida.

* Potenciar el transport col·lectiu a empreses i polígons industrials.

* Garantir i potenciar el transport col·lectiu des del medi rural.

* Recuperar, mantenir i potenciar el transport ferroviari de rodalies, per a persones i per a mercaderies.

Però, perquè tot això sigui possible, s’hauran de fer inversions en manteniment, en noves infraestructures elèctriques i gasistes, ferroviàries, i en vies de comunicació. I tot això basat en una mobilitat gestionada d’una manera més intel·ligent basada en una logística intermodal.

Així mateix, en les circumstàncies actuals, garantir la seguretat sanitària en el transport col·lectiu davant la COVID-19.

Des de SOLAR PLUS podem assessorar-vos sobre les alternatives de mobilitat de la vostra empresa o entitat pública. ●

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí