Quan les pedres parlen… La jadeÏta

0
58

La jadeïta apareix en masses cristal·lines dins de serpentina com a metamorfisme d’una roca nefelinoalbítica, rarament apareix com a metall aïllat. La nefrita es forma per metamorfisme i es troba en calcàries i silicats

Una roca ornamental que es pot trobar a l’Àsia Central, al Canadà, a Austràlia, al nord de Birmània, a Sibèria, a Nova Zelanda i a Guatemala.
Utensilis i adorns d’aquesta pedra han estat usats des de fa més de 5.000 anys. Al llarg del temps es va desenvolupar un veritable culte pel jade. Els objectes de jade tenien (i tenen) fama d’amulets que atrauen la sort. Als orígens el jade era usat perquè era dur i resistent. Per això s’utilitzava també per elaborar armes, eines i màscares, com les conegudes a Amèrica com a “màscara de jade”.
Gairebé des del principi es van intentar vendre altres minerals amb la denominació de jade, la qual cosa es va aconseguir amb el mineral anomenat serpentina (“jade de la Xina”, “jade nou”). La serpentina no només té el mateix aspecte que el jade, sinó que apareix als mateixos jaciments que la jadeïta i la nefrita. És un material més tou i menys resistent que el jade. Com que es treballa molt millor que el jade, s’ha establert com a substitut preferit en els darrers anys.
Segons la mitologia xinesa, el jade provenia d’un drac.
Per a les cultures prehispàniques de Mesoamèrica com els olmeques, maies, tolteques, quiixets, mixteques, zapoteques, asteques (chalchiúhuitl) i nicoies, el jade era la pedra de la creació, significava vida, fertilitat i poder. Va ser fins i tot més valorat que l’or. S’obtenia de la vall del Motagua, a Guatemala (zona de la falla de Motagua). A la vall del riu Motagua, a Guatemala, hi ha un dels jaciments més rics del món i és la font dels colors més nous, com el jade arc de Sant Martí, el jade negre i l’or galàctic, que és un jade negre amb incrustacions naturals d’or, plata i platí. Aquesta regió ha estat confirmada com la font de tot el jade usat pels mesoamericans durant 3.000 anys.
El terme jade és aplicat a dues roques metamòrfiques diferents compostes de diferents minerals silicatats.
El jade, extret a diverses regions de la Xina, Rússia, Itàlia i Estats Units, pot ser de diversos colors, com groc, marró o blanc, però és el jade verd el considerat millor per les seves múltiples propietats físiques, mentals i espirituals, usat des de l’era prehispànica.
Així que des de llavors se sap que el jade és una pedra netejadora, sobretot per a afeccions urinàries i per als ronyons. Els seus poders ajuden al bon funcionament renal i enforteixen les nostres defenses, a més de renovar l’energia del cos.
El jade va ser i continua sent una pedra sagrada a la Xina, on l’adoraven des de l’antiguitat. Els altars de la terra i de la lluna estaven fabricats en jade verd, així com les estàtues de Buda. En tombes xineses han vist trossos de jade verd, ja que es considera que aquesta pedra dona vitalitat als morts.
Els xinesos feien servir el jade per a les seves cerimònies religioses, a l’agricultura i a la guerra. La van anomenar “pedra del cel”, i va adquirir tant prestigi amb els emperadors xinesos que Confuci va arribar a escriure que els homes havien d’aspirar a obtenir les seves qualitats benvolents, que els atorgaven fe, intel·ligència, honor, humilitat i altres virtuts.
A la Xina es va instituir com la “joia imperial”, predilecta dels emperadors, present en el seu art, amulets i fins i tot als seus plats, ja que en fer-los de jade es considerava que l’energia de la pedra traspassava al menjar abans de ser consumit. Inclusivament, era més popular que els diamants, que usaven per gravar en el jade. ●

Curiositat

Entre les múltiples propietats del jade verd és que es diu que millora l’estat emocional. A més, se l’associa directament amb el xacra del cor, que està relacionat justament amb la nostra salut emocional.
Per això, també es diu que té beneficis emocionals per afavorir l’amor en una persona, abaixar la irritabilitat, emetre energia calmant i facilitar l’estat mental per a una meditació excel·lent.
El jade verd també pot ajudar a eliminar les males vibracions, personals i a casa. Per exemple, al feng shui es considera que és bo tenir decoració o objectes d’art de jade perquè ajuden a netejar l’ambient de tanta càrrega negativa que ens envolta.
Per la mateixa raó, el jade es fa servir per atraure diners i prosperitat, la qual cosa el converteix en un excel·lent amulet per a negocis i feina. Com que afavoreix les facultats mentals i ajuda a aclarir la ment, podeu saber quin rumb agafar a la feina i a la vida en general.
Fins i tot hi ha tractaments estètics, com ara massatges, que usen el jade per ajudar no només a la relaxació, sinó a la claredat mental que s’obté, entre els múltiples beneficis espirituals que té.
El jade és la pedra especial per als nascuts sota el signe de Balança. Astrològicament, el jade els ajuda en el seu caràcter, els brinda protecció davant de males vibracions, confusió i els dona claredat per tenir noves perspectives davant dels conflictes.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí