Per què mengem coca i tirem petards per Sant Joan?

0
49

Dues tradicions molt arrelades a la nostra cultura que són indispensables per celebrar la revetlla i l’arribada de l’estiu

L’arribada de l’estiu coincideix amb la celebració de Sant Joan. I aquesta festa popular del 23 de juny ve implícitament acompanyada de les fogueres, els petards i la deliciosa coca de Sant Joan. Típica, tradicional o moderna. La qüestió és que és un element indispensable per celebrar la revetlla durant la nit més curta de l’any i el dia més llarg.

Ens la mengem de tota mena: farcida, amb pinyons, amb xocolata o amb fruites confitades, però… sabem d’on ve el costum de comprar i menjar-se una coca per Sant Joan? És una tradició molt arrelada a la nostra societat i que ha traspassat de generació en generació.

I és que anteriorment les coques de Sant Joan tenien formes circulars, normalment amb un forat al mig, que commemoraven el disc solar. Un disc fet de brioix que servia per celebrar i festejar l’arribada del solstici d’estiu amb la família i els amics. Amb el pas dels anys, el disc ha anat evolucionant fins a trobar-se amb la coca actual, també de brioix.

I els petards, per què es tiren?

La tradició pirotècnica de la cultura catalana ve per la influència àrab, que, durant els segles XII i XIII, van fer que la seva afició pels petards s’introduís a la població catalana. El fet de tirar petards aquesta nit concretament també té la seva explicació: durant la revetlla de Sant Joan, i segons les creences, és una de les preferides per fantasmes i esperits, i la població busca espantar-los tirant petards i fent fogueres.

DIES DE FESTES MAJORS

Durant la festivitat de Sant Joan, són moltes les poblacions d’arreu que celebren l’entrada a l’estiu amb la Festa Major. A casa nostra, és el cas de Sant Joan de Vilatorrada, a poc més d’un quilòmetre de Manresa. Durant tot el mes, els diferents barris del municipi celebren els seus actes de Festa Major. En paral·lel, del 17 al 19 de juny es programa la Festa Major Infantil, un esdeveniment que és tota una referència per als infants del territori. La Festa Major se celebrarà del 23 al 25 de juny.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí