Fòrum 10 homenatja Almendros recordant el seu pas per Puig-reig

0
73

La important tasca professional de l’actriu i comunicadora Maria Matilde Almendros, en el centenari del seu naixement, es va posar en relleu el 4 de novembre a Puig-reig en la primera jornada del Fòrum 10 Comunicació. La sessió va comptar amb els periodistes Enric Frigola i Pilar Goñi, i amb les paraules inaugurals de Patrícia Plaja, portaveu del Govern de la Generalitat.

Enric Frigola, que va compartir micròfon amb Almendros durant vuit anys a Ràdio 4, va lloar la seva capacitat d’improvisació i de recitar poemes i obres teatrals senceres de memòria davant dels micròfons i, també, el seu manresanisme. Goñi, comissària de l’Any Maria Matilde Almendros i directora del Grup Taelus de comunicació al qual pertany aquesta publicació, va posar en valor l’emprenedoria, la cultura de l’esforç i l’esperit de lluita d’Almendros. “Penseu”, va dir, “que als 28 anys va debutar com a empresària teatral i directora a Gironella amb L’hostal de la Glòria de Sagarra”. Ambdós van destacar la humanitat i, alhora, la gran professionalitat d’Almendros. El programa “De España para los espanyoles” li va valer el primer Premi Ondas i la sèrie de Televisió Espanyola a Catalunya “Doctor Caparrós, medicina general”, el segon. Pilar Goñi va recordar que entre 1948 i 1952 va existir la companyia Almendros-Ferrer, amb Maria Matilde Almendros i Domènec Ferrer al capdavant. Aquesta companyia va arribar a oferir un repertori teatral de 50 obres, 25 en català i 25 en castellà, per ser representades en qualsevol moment i en qualsevol escenari.

El punt més institucional el va aportar la portaveu del Govern de la Generalitat, la periodista Patrícia Plaja. En la seva intervenció, que va fer després de les paraules de benvinguda de l’alcalde puig-regenc, Josep Maria Altarriba, Plaja va destacar els avenços que hi ha hagut, importants però alhora insuficients, en la igualtat de gènere des de la postguerra (època de joventut de Maria Matilde Almendros) fins ara. Plaja també va destacar la tasca de crear i mantenir les jornades Fòrum10 Comunicació durant 31 anys, i ho va lligar amb la importància que es mereix el periodisme, tant si és fet des de grans ciutats com des de petits pobles, i tant si és exercit des de mitjans de comunicació com des d’institucions i empreses.

La primera sessió del Fòrum10 Comunicació va servir també per inaugurar l’exposició en homenatge a Maria Matilde Almendros, que es podrà veure a la Biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig fins al 30 de novembre. Les següents xerrades van portar als periodistes Manel Alías (berguedà), Xesco Reverter, Saül Gordillo, Jordi Margarit, Jordi del Rio i van ser sota el títol genèric d’“Experiències de comunicació en temps d’incertesa”, moderades per Josep Genescà, periodista i director de Ràdio Puig-reig.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí