El centre tecnològic Eurecat Manresa va presentar a Expoquimia noves tecnologies de reciclatge avançat de materials plàstics que permeten recuperar-los per fabricar nous productes, i contribuir així a la implementació de models d’economia circular al sector i a la descarbonització de la indústria.
Amb aquestes tecnologies, Eurecat acosta a les empreses solucions innovadores per transformar els residus plàstics en noves matèries primeres per produir materials polimèrics amb menys petjada de carboni, mitjançant processos químics per a la valoració de residus.
Com assenyala la cap de la Línia de Residus i Economia Circular de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat, Sandra Meca, “els nous processos de reciclatge avançat o químic de plàstics tindran un paper clau per assolir els objectius de reciclatge de plàstics establerts per la Comissió Europea”.
Les solucions desenvolupades pel centre tecnològic creen, en sinergia amb les empreses, nous processos de reciclatge de plàstics que permeten valorar-los materialment, i obtenir matèries primeres que es poden utilitzar en la síntesi de polímers o altres tipus de productes.
“Aquests processos, juntament amb la modificació de l’origen de la matèria primera, permetran mantenir l’ús de matèries polimèriques, necessàries en la nostra economia, eliminant els impactes negatius”, remarca el director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat, Frederic Clarens.
Així mateix, l’ús de les tecnologies de reciclatge avançat o químic “permet gestionar plàstics que actualment no es poden reciclar mecànicament, reciclar l’espuma de poliestirè, transformar el poliestirè en la seva forma original d’estirè que es pot reutilitzar i obtenir plàstics reciclats d’alt rendiment amb propietats similars al plàstic nou, que són aptes per a aliments i productes mèdics o farmacèutics”, detalla el responsable de Desenvolupament de Negoci del sector químic d’Eurecat, Pablo Ramos.
“Les solucions tecnològiques que oferim faciliten a les empreses la seva transformació cap a l’economia circular i verda, perquè puguin reduir el seu impacte ambiental com demana la societat i complir els objectius de la Unió Europea que vol arribar al reciclatge i reutilització del cent per cent dels residus plàstics l’any 2050”, explica.