Regals per somiar per Nadal
Licencia para espiar, de Carmen Posadas
Després de l’èxit de La leyenda de la Peregrina, Carmen Posadas tria per a la seva propera novel·la amb Espasa la fascinant (i desconeguda) història de les dones que, al llarg de la història i des de la nit dels temps, s’han dedicat a les tasques d’espionatge.
Des de la més remota antiguitat, i pràcticament en totes les cultures, sempre hi ha hagut dones que unien intel·ligència, valor, mà esquerra i molt d’enginy. Carmen Posadas, després de fer una investigació minuciosa, compon un relat apassionant i summament entretingut de les peripècies d’algunes d’aquestes dones que, sens dubte, mereixen un lloc destacat a la història.
L’autora recull, entre d’altres, les històries de la bíblica Rahab, la intervenció de la qual va ser decisiva per conquerir la Terra Promesa, o de Balteira, la joglaressa gallega que es va veure embolicada en mil i una intrigues durant el regnat d’Alfons X. De la seva mà, coneixerem les singulars i temibles enverinadores de l’Índia, i tindrem un punt de vista insòlit sobre l’assassinat de Juli Cèsar. Per aquestes pàgines desfilen reines com Caterina de Mèdici i el seu “esquadró volant”, aventureres com la inevitable Mata-Hari, també princeses que van posar el seu talent al servei de Hitler o espanyoles que es van veure embolicades en alguns dels complots més importants del segle XX, com Caridad Mercader.
Totes aquestes dones, i algunes més que no es poden esmentar, componen un llibre que es llegeix millor com a novel·la d’aventures i que, una vegada més, demostra que el talent femení és inesgotable i no té límits.

La estrella de la Isla del Norte, de Sarah Lark
Torna la Sarah Lark més autèntica amb una fascinant història d’amor i traïció, desesperació i coratge ambientada a Nova Zelanda a la Primera Guerra Mundial. Hannover, 1910. El que sorgeix entre la filla del banquer jueu Mia i el jove oficial Julius és amor a primera vista. Tots dos comparteixen la passió pels cavalls, però la resta de les circumstàncies semblen unir-se en contra de la seva relació. Decidits a tenir un futur junts, emigren a Nova Zelanda, on somien muntar un negoci de cria de cavalls.
Però, quan esclata la Primera Guerra Mundial, les sospites que són espies al servei dels alemanys recauen sobre la parella. Obligats a viure el conflicte en camps d’internament separats, sense certesa de si l’altre és viu o mort, només l’esperança de tornar-se a trobar els farà seguir endavant. El que no saben és que després de la guerra res no tornarà a ser com abans.

Esperando al diluvio: 1591, de Dolores Redondo
Entre els anys 1968 i 1969, l’assassí que la premsa va batejar com John Bíblia va matar tres dones a Glasgow. Mai no va ser identificat i el cas encara continua obert avui dia. En aquesta novel·la, ambientada a principis dels anys vuitanta, l’investigador de policia escocès Noah Scott Sherrington aconsegueix arribar fins a John Bíblia, però un error en l’últim moment li impedeix arrestar-lo. Tot i el seu fràgil estat de salut, i contra els consells mèdics i la negativa dels seus superiors perquè continuï amb la persecució de l’assassí en sèrie, Noah segueix un pressentiment que el portarà fins al Bilbao del 1983, just uns dies abans que un veritable diluvi arrasi la ciutat.
Dolores Redondo s’autodefineix com “una escriptora de tempestes” i amb aquesta nova novel·la, basada en fets reals, ens condueix fins a l’epicentre d’una de les tempestes més grans del segle passat alhora que retrata una època en plena ebullició política i social. És un homenatge a la cultura del treball ple de nostàlgia per un temps en què la ràdio era una de les poques finestres obertes al món i, sobretot, a la música. I és també un cant a la companyonia de les quadrilles i a les històries d’amor que neixen de cop.
Una obra enlluernadora amb uns personatges que ens porten de la crueltat més espantosa a l’esperança a l’ésser humà.

Lejos de Luisiana, de Luz Gabás (Premi Planeta 2022)
Van perseguir els seus somnis a la vora del Mississipí. Les seves vides van ser més grans que el riu. Després d’anys de colonització, la família Girard accepta la controvertida decisió del seu país, França, de cedir a Espanya el 1763 part de les indòmites terres del Mississipí; no obstant això, patirà les conseqüències de les rebel·lions dels seus compatriotes contra els espanyols, la guerra de nord-americans contra anglesos per la independència dels Estats Units i la lluita desesperada dels nadius indis per la supervivència dels seus pobles. En uns temps tan convulsos, Suzette Girard i Ishcate, indi de la tribu kaskaskia, lliuraran la seva pròpia batalla: preservar el seu amor de les amenaces del món que els ha tocat de viure. Tot plegat conforma una novel·la captivadora i monumental que travessa les quatre dècades en què Espanya va posseir les llegendàries terres de Louisiana.
Luz Gabás, que és una de les autores més llegides del nostre panorama literari, torna a les llibreries amb una novel·la que captivarà tots els lectors just quan es compleixen deu anys de la publicació del seu primer llibre, Palmeres en la neu, un fenomen de crítica i vendes a escala internacional l’adaptació al cinema del qual va ser un èxit rotund a taquilla.