La capital de l’Alt Camp és una ciutat que val la pena visitar. Fer-hi una estada de cap de setmana gaudint de la bona gastronomia i els bons vins i no perdre’s alguns dels indrets més bonics dels voltants
El conegut municipi de Valls, capital de l’Alt Camp, a la província de Tarragona, es troba situat a la part esquerra del riu Francolí, al sud-est de la serra de Miramar.
El municipi engloba les petites poblacions de Fontscaldes, situada als peus de Lilla (serra de Miramar); Masmolets, situada a uns quatre quilòmetres al nord de Valls; Picamoixons, situada a l’extrem occidental del terme municipal, i els petits pobles d’Olivet, el Palau de Reig i Espinavessa avui en dia despoblats.
Valls és el bressol del fet casteller, i d’aquest municipi són les conegudes colles castelleres dels Xiquets de Valls. La temporada castellera s’inicia amb la festa major de Sant Joan i finalitza amb l’arribada de la Fira de Santa Úrsula, el mes d’octubre.
Valls també és coneguda per la gastronomia, gràcies als calçots. Són una varietat de ceba allargada que es cou sobre les brases de ceps i que es menja amb salvitxada, una salsa semblant al romesco elaborada amb tomàquet, alls, avellanes, ametlles, nyores, oli i pa. El darrer diumenge de gener se celebra la Gran Festa de la Calçotada, que dona oficialment el tret de sortida a la temporada de calçots, tot i que en podeu menjar des de novembre fins a finals de febrer. Durant aquesta època els podreu degustar a un gran nombre de restaurants de la zona.
LA RUTA DELS 4 POBLES DE LA SECUITA
Aquesta ruta senyalitzada transcorre pel municipi de la Secuita i travessa les quatre poblacions del municipi: la Secuita, l’Argilaga, Vistabella i les Gunyoles.
En aquest itinerari podrem veure masos d’èpoques diverses, camins envoltats de conreus de vinya, garrofers, oliveres, avellaners i cultius hortícoles. Un altre element característic del paisatge són les construccions de pedra seca, com ara els marges o les cabanes que podem trobar a la vora d’alguns camins o en algunes parcel·les. Podem començar l’itinerari des de qualsevol població, però es recomana iniciar la ruta a la Secuita, ja que trobem diferents establiments per si cal comprar alguna cosa.
Sortirem del poble per un camí situat al nord-oest i anirem en direcció cap a l’Argilaga seguint la senyalització; abans d’arribar-hi, haurem de creuar la carretera. Passarem l’Argilaga des de la plaça de l’església cap al nord, on haurem de creuar novament la carretera.
A partir d’aquest punt, ens espera un bonic recorregut passant per camins de terra envoltats de vinyes fins a arribar als Masos de la Secuita passant prèviament per l’alzina centenària del Pontarró i la Pallissa de cal Dalmau.
A partir dels Masos de la Secuita continuarem per pista asfaltada en direcció a Vistabella, on podem visitar l’església modernista del poble. Tot seguit anirem en direcció a les Gunyoles.
En arribar a les Gunyoles, continuarem cap al sud, passant per camins envoltats d’avellaners fins a arribar a la vora de l’estació del Camp de Tarragona. En aquest punt ens endinsarem a l’única zona boscosa del recorregut i retornarem cap a la Secuita tot travessant la carretera T-223 fins al punt d’inici.
El recorregut es pot fer tant a peu com en bicicleta. Durant l’itinerari podem agafar diverses dreceres entre diferents punts i anar modificant així el recorregut.
MUSEU DEL FERROCARRIL DE MÓRA LA NOVA
El Museu del ferrocarril de Móra la Nova es troba a les antigues instal·lacions ferroviàries d’aquesta localitat i va ser un dels dipòsits de locomotores de vapor més importants d’Espanya amb un centenar de màquines i on treballaven un miler d’operaris.
La Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial ha dissenyat un ambiciós projecte d’arqueologia industrial que inclou la recuperació dels antics edificis d’aquest emplaçament ferroviari i la posada en funcionament d’un tren turístic entre la Costa Daurada i les comarques de l’interior de Tarragona.
Una altra fita ha estat la creació d’un taller d’ocupació de formació en superestructura ferroviària, perquè és un dels aspectes de la nostra entitat, la formació específica en matèria ferroviària.
Els nostres socis voluntaris us acompanyaran en una visita guiada on podreu veure l’edifici de l’Enclavament, l’únic que es conserva a Catalunya, des d’on es controlaven les circulacions dels trens i es formaven les composicions de les mercaderies destinades a la península Ibèrica. A través d’unes grans vidrieres tindreu una visió total del recinte ferroviari. Aquesta instal·lació va ser en el seu moment un dels primers sistemes de control d’estacions de tipus electromecànic d’Europa.
També, podreu veure les antigues cotxeres de carruatges, que avui tenen la funció de petit taller de vehicles i on podreu pujar a un dels tractors dièsel que va començar a substituir les locomotores de vapor en les maniobres. Visitarem el pont giratori de 23 metres de diàmetre i 70 tones de massa, on es giraven les màquines.
Finalitzarem el recorregut a la nova cotxera del tren turístic on es restauren i conserven alguns exemplars de locomotores de diferents tipus de tracció, automotors, cotxes i vagons, i a través d’aquests vehicles veurem l’evolució del ferrocarril al llarg del temps. L’estrella del Museu és la 241F-2238, una màquina de vapor de gran potència, que remolcava als anys cinquanta i seixanta els trens expressos entre Barcelona i Madrid i que és l’únic exemplar que es conserva i que formava part del dipòsit de Móra la Nova.