Solsona és una ciutat i municipi del Solsonès, a la província de Lleida, i la capital de la comarca. Està situada a l’altiplà del Solsonès, just al centre de la comarca, rodejat pel municipi d’Olius, exceptuant la part nord en què hi ha el de Lladurs, amb l’excepció de l’enclavament de Miravella. Amb una població de 9.137 persones l’any 2020, és el nucli urbà més important de la comarca i el seu principal motor econòmic i cultural, així com la seu dels principals estaments i entitats solsonines. Des de l’any 1594 té el títol de ciutat. El nucli medieval està format pel que actualment es coneix com a nucli antic, que s’aixeca al centre del nucli urbà actual.
La Catedral
Es coneix l’existència d’una església preromànica de l’any 977. D’aquesta època se’n conserven els tres absis, el campanar, alguns elements del claustre, i el celler i el menjador dels canonges, avui habilitats per a uns altres usos. La catedral actual és d’estil gòtic, començada a final del segle XIII i acabada al segle XVII. A l’esquerra del transsepte se situa la capella de la Mercè, amb un retaule barroc, probablement obra de Carles Morató.
A la dreta es venera la imatge de la Mare de Déu del Claustre, del segle XII, catalogada com una de les escultures més importants del romànic català. El cambril fou ampliat a principi del segle XX per August Font. La façana del cambril segueix una línia noucentista amb alguns elements modernistes.
Portals i muralles de la ciutat
Per accedir al recinte emmurallat hi havia portals, que es tancaven al capvespre amb portes de fusta i s’obrien a la matinada. Actualment, només se’n conserven tres: el portal del Pont, el portal de Llobera i el portal del Castell.
El portal del Pont, acabat l’any 1805, es va convertir en l’entrada principal a la ciutat després de construir-se el pont de pedra de dotze arcades a final del segle XVIII.
Palau Episcopal i Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Edifici construït pel bisbe Lasala al segle XVIII. La façana principal, junt amb la del Palau de la Virreina de Barcelona, és un dels exemples més destacats del neoclàssic català. Dins el Palau Episcopal es pot visitar el Museu Diocesà i Comarcal, un dels primers museus diocesans de Catalunya, on es troben sales dedicades a la prehistòria, importants col·leccions del romànic, gòtic, renaixement i barroc, així com una sala dedicada a les escultures de sal, de les mines de Cardona.
La plaça Major
La plaça Major és la plaça principal de la ciutat, una plaça porxada on es troben els principals carrers del nucli antic de la ciutat: el carrer Castell, el carrer de Llobera i el carrer de Sant Miquel. És el punt on es duen a terme diversos actes de les festes més celebrades de Solsona: la Festa Major, el Carnaval i el Corpus, així com diverses fires durant l’any, i el mercat dels divendres.
Gastronomia
La gastronomia solsonina és molt rica i cal aprofitar els seus productes, comprar-los o degustar-los als seus bars i restaurants. Productes carnis elaborats amb carn de porc i budell natural com el donegal (blanc i negre), la llonganissa, el fuet i també la botifarra negra i la blanca crua. Productes purament artesanals elaborats amb llet pasteuritzada de cabra com formatges. No deixeu de tastar els Tromfos de patates. Al municipi d’Odèn, gràcies a les característiques climàtiques i edafològiques, es produeix una patata de consum amb un sabor i unes qualitats culinàries que la diferencien de les patates d’altres. Més informació a http://artesansdelsolsones.cat/
CARNESTOLTES DE SOLSONA
Del 24 de febrer al 2 de març del 2022
El Carnestoltes de Solsona, declarat Festa d’Interès Turístic Nacional, destaca per la seva originalitat. Des de dijous fins al dimecres de cendra, s’organitzen diferents actes típics de Carnestoltes i també es parodien les pròpies tradicions que es realitzen durant l’any a la ciutat. En són prova les rèpliques dels gegants, la penjada del ruc (burro) del campanar, l’arribada del carnestoltes i el sermó, la baixada, el mercat i tota mena de burles locals.
A Solsona, les populars disfresses han estat substituïdes per bates de diferents colors que porten les comparses i pels gegants Bojos (bojos) que ballen al ritme del Bufi, himne del Carnaval. λ
Com arribar-hi
AMB AUTOBÚS
La companyia ALSA cobreix el transport públic fins al Solsonès amb línies regulars diàries des de Lleida, Barcelona i Andorra.
ALSA – Tel. 902422242 / www.alsa.es
EN TREN
El Solsonès no disposa de comunicació directa amb tren. Les ciutats més properes amb servei de tren són Manresa, on arriben les línies de Ferrocarrils Catalans i RENFE, i Lleida, amb la línia RENFE i TAV.
Des de les estacions de Manresa i Lleida hi ha servei d´autobús fins a Solsona.