ON ANEM
Hi ha qui considera que, en conjunt, l’Empordà és una de les zones més boniques de Catalunya. I és que és molt més que les seves platges, les seves cales o els seus pobles de casetes blanques banyats pel mar. A uns quants quilòmetres cap a l’interior, trobem llocs preciosos que han sabut conservar el seu encant segle rere segle, en molts casos d’estil medieval. Peratallada n’és un bon exemple: està declarat conjunt historicoartístic i val molt la pena deambular pels seus carrers tortuosos.
Sens dubte, la tardor és una molt bona època per visitar Peratallada, ja que el color vermellós de les fulles de les nombroses enfiladisses que cobreixen bona part de les façanes de les cases segur que confereixen al poble un encant especial.
Un bon pretext per tornar a visitar-lo si ja el coneixes.
Situat al municipi de Forallac, al Baix Empordà de Girona, quan arribes per la carretera des de Vulpellac, si vas una mica de pressa o distret conduint tens el perill de “passar-te” el poble. Només una petit tram de muralla amb un arc d’entrada t’avisa que has arribat a Peratallada.
A l’esquerra, al costat d’un església, tens un dels tres aparcaments que envolten el poble. Que en època estiuenca i caps de setmana aquests aparcaments siguin de pagament ja és un primer avís que es tracta d’un poble molt turístic.
HISTÒRIA
Les primeres referències històriques de Peratallada relacionades amb el seu castell palau es remunten a l’any 1065, tot i que algunes restes arqueològiques trobades han demostrat que els seus orígens venen almenys de l’època dels romans.
El nostre consell és que acceptis la seva invitació i et perdis pels seus carrerons buscant els seus racons medievals més bells.
El topònim Petra scissa o Petra Tallada està documentat a partir del segle X. Més endavant, el nom apareix referit amb poques modificacions bé al poble, o bé als diferents personatge de la nissaga dels Peratallada, que amb el temps es va convertir en una de les més importants d’arrel baixempordanesa. Així, per exemple, el 1062 hi ha esment d’un Bernardi de Patra Taliada, el 1065 apareix el Castro de Petra Taliata, el 1088 trobem escrit Petrataliata, el 1111 Petra Taliata, el 1112 Petra talats, el 1128 Petra Incisa i Patra Taiat, el 1143 Petra tayada, el 1169 i 1173 Petra incisa, i el 1202 i 1222 Petricissa.
QUÈ podem VISITAR
L’Església de Sant Esteve és un edifici romànic del segle XIII amb tres naus que alberga el sepulcre del Baró Gilabert de Cruïlles a l’interior. Tot just creuar l’arc d’entrada del recinte emmurallat, t’adones que Peratallada és un poble medieval amb gran encant. Conserva una gran harmonia en la seva arquitectura rural, cosa que et convida a “perdre’t” en el teu passeig pels seus estrets i sinuosos carrers, així com a creuar els nombrosos arcs i passatges que et vas trobant.
El castell de Peratallada, al voltant del qual va quedar arrecerada la població, va ser el centre de la baronia que pertanyia a l’esmentat llinatge dels Peratallada, documentats des del segle XI. El castell es comprova que existia el 1065, però algunes estructures arquitectòniques semblen demostrar que en aquest nucli ja hi va haver una fortalesa més antiga.
Comprovaràs que Peratallada és un poble molt petit, de poc més de 200 habitants, de manera que la teva visita ha de ser pausada per gaudir del seu gran encant.
No trigaràs a recórrer-lo sencer i, si t’agrada la fotografia, no et cansaràs de retratar-lo.
Veuràs que l’anomenada plaça de les Voltes, amb la seva encantadora zona porxada, és l’eix de la vida de Peratallada, la qual cosa comparteix amb la contigua plaça del Castell, on trobaràs l’Oficina de Turisme en un bar.
GASTRONOMIA
Hi ha un gran nombre de bars i restaurants a la població i als seus voltants on podreu gaudir de la magnífica cuina empordanesa tant de mar com de muntanya i, en especial, dels arrossos. Una cuina catalana elaborada amb productes naturals de primera mà que ens seduiran i ens encomanaran l’essència que acompanya l’entorn rural del municipi.
COM ARRIBAR-HI
1 h 43 min (133 km) per l’AP-7
És la ruta més ràpida ara perquè evites un tram tallat a la C-31