Mollerussa és una ciutat i un municipi català, capital de la comarca del Pla d’Urgell, a
la província de Lleida. La localitat ha crescut a partir del segle XIX al voltant del canal d’Urgell, que transporta aigua des del riu Segre fins als camps de conreu propers. L’espectacular museu dels vestits de paper és impressionant i la seva fira de Sant Josep, un dels punts èpics de Ponent. Avui en dia, hi podem trobar fàbriques, relativament grans pel nivell de la província de Lleida, com una de dedicada a la indústria dels làctics, una altra al tractament de la fruita, una tercera al tractament de la carn i elaboració d’embotits i fins i tot un escorxador de porcs, que en els últims anys ha crescut espectacularment.
Mollerussa, que, des del 1975, és ciutat, té un nucli antic relativament petit, delimitat pels carrers de Balmes, de la Mare de Déu de Montserrat i la plaça de Manuel Bertrand.
Al centre hi destaca l’Ajuntament, on antigament hi havia l’església parroquial, dedicada a Sant Jaume. L’altre punt religiós de la capital del Pla d’Urgell és la capella de Sant Isidori.
Si ens centrem en arquitectura urbana, podem destacar diverses cases, com, per exemple, Cal Jaques, un edifici d’estil modernista reformat als inicis del segle XX i que podem contemplar a la plaça Major. Cal Bosch és una de les cases típiques del segle XIX. Una de les cases més boniques de Mollerussa és la seu actual del Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Parlem de la Casa Niubó, una casa senyorial amb torreta. A prop, a Prat de la Riba, hi ha Cal Duc, avui el Centre de Cultura Contemporània. Cal Cobatxo, una casa que passa desapercebuda tret que just aixequis el cap i descobreixis les mènsules sota la balconada del primer pis. Cal Cobatxo la trobareu al carrer Jacint Verdaguer, al número 10.
Un dels carrers més curiosos de Mollerussa és el carrer de la Vilaclosa. No cal ser un geni per imaginar-se que el nom li ve de quan Mollerussa era un nucli tancat. Aquest carrer és el poc que queda d’aquella època medieval, un carrer estret, llarg i fosc.
›› MUSEU DE VESTITS DE PAPER
El Museu de Vestits de Paper respon a una demanda que era gairebé obligada, per reconèixer així un costum arrelat des de fa temps a Mollerussa i una forma d’art poc coneguda fora de la nostra ciutat.
Entre les singularitats de Mollerussa, potser la més coneguda és el Concurs de Vestits de Paper que s’hi celebra des de fa 50 anys. El museu és fruit d’aquest concurs, és fruit de tots els seus participants, perquè és gràcies a ells que avui podem comptar amb més de vuitanta vestits exposats per compartir amb tots vosaltres.
Un dels principals objectius del museu és precisament donar a conèixer aquesta forma de creació, de disseny, de treball, perquè fins que no es veu un vestit de paper no es pot ser conscient de tot l’esforç, tot el temps i tota la il·lusió que es necessiten per fer-lo.
›› 17, 18 i 19 de març de 2023
150a Fira de Sant Josep
El dia 10 de març de 1872 el Ple de l’Ajuntament de Mollerussa acordà celebrar un mercat setmanal i dues fires anuals, la primera a la primavera i una altra a la tardor, ambdues fires eren de bestiar.
Però és el dia 18 de gener de 1885 quan la fira de primavera, que se celebrava del 6 al 8 de març, es trasllada al dia 19 del mateix mes març, festivitat de sant Josep, i s’anul·la la fira de la tardor. (En aquells temps Mollerussa comptava amb 1.600 habitants.)
L’any 1950 l’Ajuntament de Mollerussa acordava acceptar la proposta de diferents industrials de la població per poder muntar uns estands a la Fira de Sant Josep. Era el moment de passar de la mula al tractor. S’iniciava així aquell any allò que s’anomenaria l’Exposició Industrial i Agrícola que en 10 anys substituiria per complet la fira ramadera.
Fins als anys quaranta la Fira es duu a terme al carrer la Creu, la carretera N-II, plaça de l’Ajuntament. També es duu a terme una part de l’exposició al carrer Firal, anomenat així perquè en un principi els terrenys es compraren per crear el recinte firal.
És el 1968 quan la Fira es trasllada definitivament a l’avinguda del Canal, encara que no ocupava totalment la seva longitud tal com la coneixem ara. L’any 1985 s’utilitzen per primera vegada els Pavellons firals per a l’exposició d’estands.
›› GASTRONOMIA
Mollerussa i els seus voltants tenen una cuina de mercat i amb productes tradicionals típics de les Terres de Ponent. Us recomanem la coca de recapte, juntament amb el mató artesà, els formatges i les ametlles garapinyades. Els cargols a la llauna o a la cassola i els plats elaborats amb caça menor, l’olla barrejada o els panadons de carbassa i vi, i un dels reis gastronòmics indiscutibles és el granados. Es tracta d’una especialitat dolça que va ser creada a Lleida l’any 1956 per retre homenatge a un fill il·lustre de la ciutat, el compositor Enric Granados. Són uns dolços de pasta seca de forma arrodonida i irregular. Presenten una textura cruixent i un gust marcat per l’ametlla.

›› COM ARRIBAR-HI
L’estació de busos més propera a Mollerussa és l’estació situada a 0,14 km, on hi ha connexions en autobús fins a Lleida i Barcelona.
El viatge amb tren entre Barcelona i Mollerussa cobreix una distància aproximada de 203 km. El servei de tren de Barcelona a Mollerussa parteix de Barcelona-Sants i arriba a Mollerussa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí