Folgueroles, vila de Mossèn Cinto

0
9

Folgueroles és un municipi de la comarca d’Osona, lloc de naixement de mossèn Cinto Verdaguer. Fill il·lustre de Folgueroles, poeta i avantguardista del catalanisme, la seva presència es respira arreu del poble i del seu entorn a través de làpides amb fragments de poesies, monuments com el pedró, la casa museu, el jardí del poeta situat a la Damunt i els monòlits que marquen la ruta verdagueriana. El petit municipi de Folgueroles, de poc més de 2.000 habitants, es troba en una raconada de la Plana. A la vora de Vic (i les principals vies de comunicació) i alhora allunyada del brogit del món urbà, el seu paisatge presenta una gran varietat de matisos. El poble de Folgueroles està situat a la confluència de dos paisatges ben diferents: la Plana de Vic, amb conreus de secà, i les Guilleries, amb un paisatge més boscós i feréstec. Travessa el terme el meridià de París, que l’any 1884 va servir per definir la mesura exacta del metre. La Festa Major de Folgueroles és el segon cap de setmana de setembre

›› HISTÒRIA
Les primeres empremtes humanes daten del període calcolític o eneolític (2100-1500 aC), també conegut com a edat de bronze inicial. El terme fou repoblat durant l’alta edat mitjana a l’entorn de l’església de Santa Maria (documentada ja des del 967). El segle XV es constituí en una petita batllia i quadra autònoma. El nucli del poble es va formar a partir de la fi del segle XVI dins de la sagrera. Durant el segle XVIII es van crear els barris de la Ricardera i el carrer de la Font. L’activitat principal dels seus habitants sempre ha estat relacionada amb les tasques agrícoles. Durant l’edat moderna i fins al segle XIX, aquesta activitat estava complementada per indústria tèxtil, rural i domèstica. També destaca, per la seva importància i difusió, l’ofici de picapedrer sorgit arran de les abundants pedreres de gres tou, material molt apreciat en la construcció per la seva docilitat i emprat en bona part dels edificis i escultures de la comarca.

›› QUÈ S’HI POT VEURE
La Casa Museu Verdaguer, que ens mostra la llar de la seva infantesa i la vida de l’època i és el punt de partida que recorre espais vitals i monuments construïts a la memòria del poeta que van del modernisme al land art.
Església parroquial romanicobarroca (s. XI-XVIII) . Conté la pica baptismal on fou batejat el poeta i una còpia de la partida de naixement.
Ermita de la Damunt, capella votiva construïda a la part alta del municipi a mitjan segle XVII. Lloc on se situa la primera inspiració poètica de Jacint Verdaguer.
Jardí Brins d’Espígol, situat al costat de l’ermita de la Damunt, conté les plantes recollides en el florilegi de Verdaguer que porta el mateix nom.
Puigseslloses, turó de margues blavoses a la zona de la Plana de Vic, coronat per un dolmen megalític de cambra, datat del 2500 aC, i l’Ermita de Sant Jordi, construïda al s. XV.
Casol de Puigcastellet, jaciment ibèric (s. III-X aC) del segle III aC format per una fortificació de barrera en un dels turons més alts de la zona.
Gorg dels Llitons, lloc on es barregen les aigües dels torrents provinents del sot de Collsameda i del sot Fosc, i que forma un bonic i singular indret.

›› GASTRONOMIA
La coca de Folgueroles és una coca de forner, sense sucre, especialment ideada per acompanyar els plats de l’alta gastronomia i de la restauració moderna o com a base d’elaboracions creatives de xefs i cuiners. La coca de Folgueroles s’elabora complint un criteri selectiu de matèries primeres, 100% naturals, per tal d’oferir un producte original i de qualitat.
La Coca de Folgueroles® és una tradició. S’ha convertit en l’essència del pa de pagès artesà que s’ha anat estenent des de la comarca d’Osona a tot el territori espanyol.
Al Forn Pascuet elaboren diàriament i des de fa anys totes les coques com es feia abans, mantenint la tradició familiar, amb ingredients de proximitat i de la millor qualitat.
En pots gaudir a l’Espai gastronòmic de degustació, que uneix les característiques de la cuina sana tradicional —cuinada a la brasa de carbó mitjançant la tecnologia JOSPER—, amb una selecció de productes de la millor qualitat, seleccionats en origen per obtenir una degustació única. ●

›› COM S’HI POT ARRIBAR
En transport públic
Línia regular d’autobusos de Vic a Folgueroles.
Bus a Vic de Barcelona, Lleida i Girona.
Tren a Vic de Barcelona a Puigcerdà.
Transport privat
Cal agafar l’eix transversal, C-25, sortida 187, i enllaçar amb l’N-141 direcció Folgueroles.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí