FIGUERES, LA CIUTAT DE DALÍ

0
25

Figueres és la capital de la comarca de l’Alt Empordà i és el principal nucli urbà i pol econòmic i comercial de l’Empordà.

Els romans (que van desembarcar a la ciutat grega d’Empòrion el 218 aC) cap al 195-194 aC van crear un petit nucli de població, a la zona baixa del terme municipal actual.

La invasió i conquesta de la península Ibèrica, que es va iniciar l’any 711, va arribar a l’Alt Empordà cap al 712. Les tropes sarraïnes haurien arribat de manera violenta a aquestes contrades i això hauria produït que bona part de la població de la comarca es refugiés en els boscos de les Alberes i de les Salines.

El rei Jaume I el Conqueridor va prendre el 21 de juny de 1267 una decisió important per a Figueres: convertir-la en vila reial i donar-li una carta de poblament que va proporcionar tota una sèrie d’avantatges i privilegis als vilatans. De l’antiga muralla queda dempeus la torre Gorgot, convertida actualment en la Torre Galatea del Teatre Museu Dalí.

Pere el Cerimoniós va tenir un interès especial per Figueres i va viure temporades a la població, sobretot a partir del seu casament amb Sibil·la de Fortià. El rei Pere, a més a més d’engrandir l’espai fortificat de la vila, va fer construir una església gòtica més àmplia sobre el terreny de l’antic temple romànic. 

El jove rei Felip V d’Espanya es va casar a l’església de Sant Pere de Figueres amb la seva primera muller, Maria Lluïsa de Savoia, el 1701.

Quan comença el segle XX, la població de Figueres era de 10.714 habitants i durant aquesta centúria tindria un creixement important, sobretot a partir del 1960. El 1902 l’arquitecte Josep Azemar va aixecar l’edifici modernista de l’Escorxador Municipal de Figueres (on ara es troba l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà). El dia 11 de maig de 1904 hi va néixer el gran pintor surrealista Salvador Dalí i Domènech. Aquest mateix any es va construir l’edifici modernista del Casino Menestral.

L’any 1975 la ciutat havia arribat als 28.102 habitants, població que ha continuat creixent fins a l’actualitat. Actualment té 47.100 habitants.

TRADICIONS

  • Fires i Festes de la Santa Creu i Embarraca’t: el programa d’actes de les Fires i Festes de Figueres és extensíssim i comprèn música i balls de diferents gèneres i procedències, teatre, concursos diversos, fires (d’antiguitats, de productes alimentaris, d’artesania, de llibres d’ocasió, etc.), un bon grapat d’exposicions i centenars d’activitats esportives que conviuran amb el conegut festival de música Embarraca’t. El dia central de la festa és el 3 de maig, el dia de la Santa Creu, dia en què té lloc l’ofici solemne i el tradicional pilar caminat dels Castellers de Figueres. Després se celebra el concurs de les Creus de Maig, un dels actes que origina les festes de la Santa Creu.
  • El Festival de Jazz de Figueres és un festival anual de jazz que es fa a la capital de l’Alt Empordà. Està organitzat per les Joventuts Musicals de Figueres i actualment se celebra al Teatre Jardí i al Cercle Sport.
  • El Festival Còmic de Figueres és un esdeveniment ideat per fer de Figueres una ciutat millor i del món, un lloc millor. Es tracta d’una programació anual basada en les arts escèniques, però oberta a tot tipus de propostes que tinguin el bon humor, la comèdia i l’alegria de viure com a leitmotiv.
  • Acústica: festival musical que se celebra a Figueres a finals d’agost i/o principis de setembre. L’organitza Promoartsmusic.
  • Festival Figueres es MOU – Dansa i moviment, organitzat per l’entitat AGITART. Se celebra durant la primera setmana de juliol des de l’any 2012.
  • Festicurts: festival internacional de curtmetratges de Figueres organitzat per ACAT.

QUÈ POTS VISITAR

De visita obligada, la Torre Gorgot, darrerament anomenada Torre Galatea, és la torre i l’edifici annex situats a la Pujada del Castell, núm. 26-28, a Figueres. Formava part del recinte emmurallat de la ciutat. Actualment, és un dels edificis del Teatre Museu Dalí. És un monument declarat bé cultural d’interès nacional. L’any 1981, la torre fou adquirida per la Generalitat i l’Ajuntament a fi de possibilitar l’ampliació del Museu Dalí, situat a la part de darrere. Entre els anys 1980-1985 Jordi Bonet Armengol i Enric Fita treballen en el projecte d’adaptació per serveis de la Torre Galatea.

Va ser residència de Salvador Dalí des de l’octubre de 1984. Dalí va voler canviar-ne el nom pel de Torre Galatea en homenatge a Gala, la seva dona i musa, i en va transformar l’aspecte general amb colors vius, pans i ous a la façana.

El Museu del Joguet de Catalunya a Figueres es va inaugurar l’any 1982 a les dependències de l’antic «Hotel París» (antiga casa pairal del baró de Terrades, de l’any 1767) a la Rambla de Figueres. Unes obres de rehabilitació i adequació recents han permès triplicar l’espai inicial del Museu, reobert el 12 de desembre de 1998. Forma part de la Xarxa de Museus Locals de Catalunya-Girona.

Al Museu hi ha el Centre de Documentació i de Recerca sobre els jocs i els joguets, l’auditori Brossa-Frègoli i un espai per a activitats a l’aire lliure: el Terrat del Museu. La visita de la col·lecció pot tenir diverses lectures: la nostàlgica, a través dels joguets dels nostres avis i àvies; i la de l’observació, amb la qual resseguim els avenços científics i tècnics de cada moment que han incidit en el disseny dels jocs i els joguets, de la mateixa manera que ho han fet i ho continuen fent els esdeveniments històrics i els moviments artístics.

L’any 1999 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular concedit per la Generalitat de Catalunya, i el 2007 amb la Creu de Sant Jordi.

GASTRONOMIA

Per fer-vos més fàcil la tasca d’identificar els productes empordanesos de debò, els autèntics, va néixer la marca de garantia Productes de l’Empordà. Tots els productes adherits a la marca han d’estar produïts o elaborats com mana la tradició empordanesa, han de complir un reglament de control de qualitat i han d’haver estat elaborats, transformats i envasats a l’Alt Empordà o al Baix Empordà. Descobrir els productes típics de l’Empordà, elaborats com mana la tradició i a punt per formar part del rebost.

Arròs de Pals, botifarra dolça, bunyols de l’Empordà, ceba de Figueres, gamba de Palamós, mongetes petites, poma farcida de Vilabertran i mató de Siurana. Aquests són els productes essencials si visites Figueres i que no pots deixar de comprar o tastar en els nombrosos restaurants de la ciutat.

COM POTS ARRIBAR-HI

Està ben comunicada perquè, gràcies a la seva situació, des de Figueres es pot anar a la platja, a la muntanya o travessar la frontera francoespanyola en un interval no superior a la mitja hora. Les principals vies de comunicació són la línia ferroviària de Barcelona a Portbou, i la línia que connecta des de París fins a Figueres amb la xarxa de tren d’alta velocitat, l’autopista AP-7 de Barcelona a la Jonquera, la carretera N-II de Barcelona a França i d’altres vies secundàries que connecten l’Alt Empordà amb el Pla de l’Estany, la Garrotxa i el Baix Empordà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí