Empúries va ser una ciutat grega i romana situada a la comarca gironina de l’Alt Empordà. Va ser fundada el 575 aC per colons de Focea com a enclavament comercial a la Mediterrània occidental. La sortida al mar d’Empúries estava oberta a tothom.
Lloc envoltat de natura és una meravella de paisatge, de mar i de cultura històrica.
Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega, Empòrion, amb les d’una ciutat romana, Emporiae. És també la porta d’entrada de la cultura clàssica: deu segles d’història que van transformar per sempre els antics pobles ibers que hi habitaven.
El primer establiment dels grecs va ser al segle VI aC en una petita illa davant de la costa del golf de Roses (Palaia Polis, ciutat antiga), tot i que després es van desplaçar a terra ferma per fundar el que es coneix com la Neàpolis, ciutat nova. L’any 218 aC, el port emporità va servir de punt d’entrada a la Península per a les tropes romanes en la seva lluita contra l’exèrcit cartaginès. Entre els segles VI aC i V dC, Empúries ha estat port, enclavament comercial, colònia occidental de Grècia, primer campament romà de la Península, pròspera ciutat romana…
Les ruïnes gregues actuals pertanyen a la ciutat d’època hel·lenística. Durant la visita hi anirem trobant els recintes d’Asclepi i Serapis, la petita indústria en què s’elaboraven conserves i salses de peix, l’Agorá o plaça pública i les restes de paviment d’una sala de banquets amb una inscripció en grec. Actualment, és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Voldria destacar que és un tipus de visita molt atractiva si aneu amb nens: una visita dramatitzada de la mà de Caius Aemilius i Iulia Domitia, que explicaran d’una manera molt amena com era la vida fa dos mil anys.
La visita dramatitzada es fa els caps de setmana a les 11.30 h i requereix reserva prèvia.
La natura que meravella
El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà coincideix amb les restes de l’antic estany de Castelló. Format per diferents estanys d’aigua dolça i dunes, podem descobrir-hi una reserva amb abundància d’espècies d’aus migratòries, vora les 330 espècies, i una flora característica de la zona.
Les guaites estratègicament disposades per no molestar els animals permeten al visitant una aproximació directa a la intimitat i al tarannà quotidià de tota mena d’ocells i mamífers que durant tot l’any han trobat que aquest és el seu millor hàbitat.
També et recomanem el Butterfly Park. Passeja pels camins del jardí tropical i descobreix el fascinant món de les papallones, lloros i altres animals exòtics.
Passat històric per gaudir-lo
Visita l’Ecomuseu-farinera, adscrit al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, que permet conèixer la transformació del blat en farina, que aquí adoptava el sistema austrohongarès.
Passeja pels carrers del call jueu. L’antic call comprenia la zona dels carrers de la Muralla, dels Jueus, del Call, del Calabró, Peixateries Velles, plaça de la Llana… Encara manté la trama irregular d’època medieval.
L’església parroquial gòtica de Santa Maria té una estructura i unes dimensions pròpies d’una catedral, una dignitat que no va aconseguir malgrat els diversos intents, en aquest sentit, dels comtes d’Empúries. És un dels exemples més interessants de l’arquitectura religiosa gòtica de Catalunya.
I les muralles de Castelló. El Portal de la Gallarda, a la base d’una torre rectangular o torre portal gòtica, era l’entrada al recinte fortificat de Castelló pel costat de llevant.
Platges per gaudir
Fins a 7 km de platges us esperen a Castelló d’Empúries-Empuriabrava perquè gaudiu de les vostres vacances a la Costa Brava.
Són tres platges diferenciades per poder escollir la que us ofereixi els serveis que més us interessin. Per exemple, si voleu anar a la platja amb el gos, la Platja de la Rubina és ideal per a vosaltres i el vostre millor amic. Junts podreu compartir una capbussada! També s’hi pot practicar kitesurf i windsurf.
A la desembocadura del riu Muga i al final de la marina residencial, trobareu la Platja d’Empuriabrava, i finalment, la Platja de Can Comes, una platja salvatge davant del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
Gastronomia
Per fer-vos més fàcil la tasca d’identificar els productes empordanesos de debò, els autèntics, va néixer la marca de garantia Productes de l’Empordà. Tots els productes adherits a la marca han d’estar produïts o elaborats com mana la tradició empordanesa, han de complir un reglament de control de qualitat i han estat elaborats, transformats i envasats a l’Alt Empordà o al Baix Empordà. Descobrir els productes típics de l’Empordà, elaborats com mana la tradició i a punt per formar part del rebost.
Recomanem anar al mercat a comprar ceba de Figueres, gambes de Palamós, mató de Figueres, mongetes de Torroella de Fluvià o botifarra dolça.
I per descomptat, els “brunyols” que trobareu a les pastisseries sembla que són d’origen àrab, encara que també es diu que foren els monjos dels convents i els monestirs els primers a elaborar-los.
Els bunyols tant es mengen durant les postres, com a mitja tarda o a qualsevol hora. Es conserven molt bé durant molts dies i adquireixen una consistència més densa i fins i tot per a alguns més saborosa.
Com arribar-hi
Des de Barcelona amb autobús directe o en tren via Figueres i després en bus. El trajecte és de 2 a 3 hores i en vehicle privat per l’autopista, que actualment és gratuïta, en menys de 2 hores.