El Vendrell és una vila del Penedès, capital de la comarca del Baix Penedès. Per la seva ubicació, en una cruïlla de camins oberta al mar, el Vendrell ha estat històricament un lloc de pas i punt de trobada de cultures, d’intercanvis comercials i de difusió d’idees. Es troba a 28 km de Tarragona i a
64 km de Barcelona.
Inicialment existia un Portus Venerisa a l’actual Barri Marítim de Sant Salvador, amb un nucli a l’interior anomenat Venerelluso, la petita Venus.
Una altra teoria, associada al cognom Vendrell i relacionada amb l’escut heràldic de la població, és la que ens parla d’un antic gran arbre, conegut popularment com “el verdell”, sota del qual la gent hauria tingut el costum de trobar-se. Més concretament, s’hi haurien reunit persones que es dedicaven a l’ofici de boter, és a dir, a l’elaboració de botes de vi.
›› QUÈ ES POT VISITAR?
El Museu Deu és un dels testimonis més importants del col·leccionisme català del segle XX. El seu fundador, l’antic notari de la vila, el Sr. Antoni Deu Font (1918-2001), va reunir una nombrosa col·lecció d’obres d’art heterogènia que va donar al municipi l’any 1987.
El Museu Deu fou inaugurat l’any 1995, i s’ubica en una antiga casa senyorívola l’interior de la qual va ser completament remodelada. L’espai més atractiu del Museu Deu és l’anomenada “Sala de les catifes”, on el públic camina per damunt d’un terra de vidre mentre pot contemplar la col·lecció de catifes orientals i la de bacines que té sota els peus.
Àngel Guimerà (1845-1924), fill de pare vendrellenc i de mare canària, va viure a la casa pairal dels Guimerà al Vendrell durant el segle XIX. A la Casa Museu Àngel Guimerà, va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català, per triomfar després en el món teatral com a dramaturg.
La casa nadiua de Pau Casals. La casa on va néixer Pau Casals és al carrer de Santa Anna, número 4, al centre del Vendrell. L’edifici conserva l’ambient d’una casa de finals del segle XIX d’una família molt humil. És un edifici alt, estret i amb balcons, de dues plantes. El museu es va inaugurar el 29 de desembre de 1998.
La Fundació Pau Casals. Vil·la Pau Casals. El 1910 Pau Casals es va fer construir la Vil·la Casals al passeig Marítim de Sant Salvador. La casa, concebuda inicialment com una casa d’estiueig, va ser reformada per l’arquitecte Antoni Puig i Gairalt entre el 1931 i el 1936, amb la sala de la música, el jardí i el mirador. Pau Casals hi va viure fins al 1939, quan es va veure obligat a marxar a l’exili i mai més no hi va tornar.
L’Auditori Pau Casals. Va ser inaugurat el dia 6 de juny del 1981, gràcies a l’esforç i la bona voluntat de diferents entitats per salvar les innombrables dificultats del moment.
›› LES PLATGES
Situades a 3,5 km del municipi, les platges dels barris marítims de Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs són una de les principals atraccions del municipi. El Vendrell és un bon indret per prendre el sol i fer esports aquàtics. El passeig Marítim encara conserva algunes cases d’estil noucentista i els antics magatzems d’aiguardent.
Poc abans d’arribar a l’antic Sanatori de Sant Joan de Déu (avui convertit en un hotel de cinc estrelles), trobem les Madrigueres, un espai natural utilitzat per gran quantitat d’ocells en les seves etapes migratòries.
La platja de Coma-ruga té la reserva marina de la Masia Blanca, espai submergit típic de platja de sorra amb un pendent suau. La fauna i la flora que s’intenten protegir són representatives, a grans trets, de més de la meitat del litoral català.
A la platja de Sant Salvador hi ha l’Ermita, edificació quasi mil·lenària que es considera l’edifici més antic del municipi. La urbanització del barri s’ha anat engrandint en els darrers anys amb habitatges d’estiueig. Cal remarcar l’ambient cultural de la zona, ja que al barri s’hi troben l’Auditori i la Vil·la Casals.
Us recomanem visitar molts cellers, petits i grans, que hi ha en aquest municipi i comarca. El vi i el cava són dos productes excel·lents que s’elaboren al municipi i a la comarca del Baix Penedès i que formen part de la regió vinícola de la DO Penedès.
Els cellers i les cooperatives ofereixen una àmplia selecció de vins i caves fruit d’una selecció acurada dels ceps de les varietats de la zona. Per als vins blancs o caves, existeix el macabeu, el xarel·lo, la parellada i el chardonnay; per als vins negres, l’ull de llebre, merlot i el Cabernet Sauvignon.
›› COM ARRIBAR-HI?
El temps de viatge amb autobús entre Barcelona i el Vendrell és al voltant d’una hora i cinc minuts i cobreix una distància aproximada de 73 km. Operat per Hispano Igualadina, el servei d’autobús de Barcelona al Vendrell parteix de Barcelona – Maria Cristina i arriba al Vendrell. En general, sis autobusos funcionen setmanalment, encara que els horaris dels caps de setmana i els dies festius poden variar, per la qual cosa cal comprovar-ho amb antelació.
En tren, la línia R4 és la més ràpida per arribar-hi.
›› GASTRONOMIA
El Xató del Vendrell
És un plat popular fet amb escarola, salsa romesco i altres ingredients. Els restaurants a la Ruta del Xató l’ofereixen durant l’hivern. El primer diumenge de març se celebra, a la Rambla del Vendrell, la Xatonada Popular, una diada gastronòmica que ofereix la possibilitat de degustar aquest plat popular.
La coca enramada és un altre menjar típic i exclusiu del Vendrell. Està feta amb una base de farina i llevat. Se li posen espinacs, mongetes, ceba i pebrot vermell cuit al forn, i s’acompanya de salsitxa o arengada. Té un origen molt antic, com totes les coques de base de pa, que possiblement es remunta a l’edat mitjana.
Resolis. És un licor d’aiguardent aromatitzat amb anís i canyella. Té un origen italià i
s’elabora artesanalment en alguns dels cellers vendrellencs.