Castellar de n’Hug és un petit poble de la comarca del Berguedà, ubicat a 1.395 metres d’altitud, dins la província de Barcelona, a Catalunya.
Als seus peus neix el riu Llobregat, i va ser nomenat com un dels pobles més bells i més ben conservats d’Espanya, l’any 1984, pel Ministeri de Turisme.
Història
La primera nota escrita de Castellar de n’Hug fa referència a una part del topònim, Castellar i data de l’any 839, quan apareix amb el nom de Kastellare, a l’acta de consagració de la catedral d’Urgell. Probablement ja existia, aleshores, l’església parroquial de Santa Maria, edifici que s’hauria substituït al segle XI per l’edifici romànic que s’ha conservat parcialment fins avui. No és clar si la segona part del topònim, és a dir, n’Hug, fa referència a l’històric personatge Hug de Mataplana, o si prové de nuce, que en llatí vol dir ‘corrent’ o ‘origen d’un corrent d’aigua’, la qual faria referència a les fonts del Llobregat.
Des del segle XII, Castellar pertanyia als dominis dels Mataplana, dominis que cap a l’any 1350 van adquirir la categoria de baronia, centrada en el seu castell, situat al poble veí de Gombrèn (Ripollès).
Castellar de n’Hug no sempre ha format part del Berguedà, com ara. Durant els segles XIX i XX, Castellar de n’Hug es va convertir en punt de pas i refugi d’escàpols i refugiats.
Castellar de n’Hug va ser escenari de la retirada dels carlins durant la Primera Guerra Carlina, el 1840. A més, va ser escenari d’una important batalla de la Tercera Guerra Carlina, el 1874, que va tenir lloc als voltants del poble, on les tropes carlines van ser derrotades. Castellar de n’Hug, en els últims anys, s’ha convertit en un municipi turístic. El poble, que havia conservat l’arquitectura popular, amb un gran respecte per l’ús dels materials autòctons (pedra, fusta i teules), va ser qualificat pel Ministeri de Turisme un dels pobles més bells d’Espanya, l’any 1984. L’any 2018 va rebre la distinció de Poble amb Encant per part de l’Agència Catalana de Turisme, de la Generalitat de Catalunya.
Què visitar
›› Museu del Ciment
Emplaçat en un entorn natural singular, s’alça espectacular la modernista Fàbrica de Ciment Asland, avui reconvertida en museu. La fàbrica va estar operativa des de l’any 1904 fins a l’any 1975. Es tracta del primer conjunt industrial cimenter de Catalunya.
›› Tren turístic del ciment
El traçat recorre l’antiga línia de ferrocarril que enllaçava la Fàbrica de Ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà.
Actualment, el recorregut comença als afores de la Pobla de Lillet i fa parada al centre de la població, als Jardins Artigues i al Museu del Ciment del Clot del Moro.
›› Museu del Pastor
Situat a la part alta del poble, a la plaça del Castell, trobem el Museu del Pastor, que representa un centre de documentació sobre l’ofici del pastor. Al museu trobarem informació sobre aquest antic ofici, així com un conjunt d’objectes antics.
›› Monument al Gos d’Atura
Amb motiu de la commemoració del 25è aniversari del Concurs de Gossos d’Atura de Castellar de n’Hug, que es va fundar l’any 1962, es va alçar el Monument al gos d’atura, obra d’Emili Armengol i Abril, l’any 1987. Podem trobar el monument a l’entrada del poble, just a
l’encreuament entre la carretera que ve de la Pobla de Lillet, direcció al Pla d’Anyella.
›› Fonts del Llobregat
Un dels símbols de Castellar de n’Hug. El riu Llobregat neix a uns 1.295 metres d’altitud.
Des de la part baixa del poble, al costat de l’aparcament, surt un camí curt i ben senyalitzat que ens conduirà fins a les fonts del Llobregat, on veurem brollar l’aigua entre la roca calcària i la vegetació, sota els cingles del poble.
›› Parc natural del Cadí-Moixeró
Des de l’any 1983, la Generalitat de Catalunya va declarar parc natural les serres del Cadí i de Moixeró. Aquesta zona protegida comprèn altituds d’entre 900 metres a les valls i 2.648 metres del cim del Vulturó. És, per tant, un parc natural d’alta muntanya. Al Parc Natural del Cadí-Moixeró trobarem una gran quantitat d’ocells, mamífers, rèptils i amfibis, això sense deixar de banda la vegetació exuberant.
Allotjaments i Gastronomia
El poble compta amb onze establiments, entre bars i restaurants, disposats a servir-te els millors plats de la cuina catalana d’alta muntanya.
El poble té nou establiments que ofereixen allotjament als visitants, entre els quals trobaràs fondes, hostals, albergs, refugis i cases de colònies.
Festa que no et pots perdre
Durant els mesos d’estiu, Castellar de n’Hug celebra la seva Festa Major i el Concurs Internacional de Gossos d’Atura, entre altres esdeveniments.
La Festa Major de Castellar de n’Hug se celebra per sant Miquel (28 i 29 de setembre). Durant aquestes dates se celebren diversos actes, entre els quals el Ball Cerdà (dansa popular), l’ofici en honor a sant Miquel, sardanes i ball a la nit. Cada any, des de 1962, se celebra el Concurs Internacional de Gossos d’Atura de Castellar de n’Hug, l’últim diumenge d’agost. Es tracta d’una prova d’habilitat, entre els pastors i els seus gossos, per conduir un ramat de xais. ●
Com arribar-hi
Avui dia, arribar a Castellar de n’Hug és d’allò més senzill.
Les principals vies d’accés són:
• C-16 fins a Guardiola de Berguedà, BV-402 fins a la Pobla del Lillet i BV-4031 fins a Castellar de n’Hug.
• C-17 fins a Ripoll, N-260 fins a Campdevànol, GI-401 fins a Gombrèn, B-402 fins ala Pobla de Lillet i BV-4031 fins a Castellar de n’Hug.
• Carretera del Coll de la Creueta, des de la Molina fins a Castellar de n’Hug.