Blanes, vila florida i marinera

0
78

Situada a la porta d’entrada de la Costa Brava i amb més de mil anys d’història, la vila de Blanes us sorprendrà. Deixeu-vos seduir pel passat que, avui, encara acompanya els edificis, jardins i monuments més emblemàtics, amb recorreguts que us transportaran per diferents èpoques i us faran reviure com els seus avantpassats il·lustres van contribuir a dibuixar la història del nou món i de la ciutat que coneixem avui.
Blanes és una ciutat viva i activa els 365 dies de l’any, amb una gran oferta d’activitats culturals, lúdiques, gastronòmiques i esportives per a tot tipus de públic: festes de barri, concerts, tallers, exposicions, cursos, fires, espectacles, festa major, focs artificials… És cultura mediterrània en estat pur.
La diversitat de les festes de Blanes és una representació de la riquesa de la seva cultura, abocada a la celebració del Carnestoltes, el Corpus, de la festa dels Copatrons, Nadal, Reis, Setmana Santa… Totes es viuen amb un toc de mar i amb la influència de les entitats i associacions que hi col·laboren, cosa que les converteix en una fet encara més autèntic.
El poble que dona inici a la Costa Brava té molt atractiu, no només per la localització, sinó també pel paisatge. Platges infinites i rocoses, multitud de cales amagades i zones de cases blanques que poc han d’envejar a Menorca.

QUÈ VEURE-HI
Us recomanem, per conèixer com és Blanes, passejar pel centre històric de la ciutat. Trobareu carrers dinàmics i moderns, amb comerços animats, però envoltats d’un preuat llegat de quan la vila era un conjunt de petites cases blanques de pescadors, que evoquen els anys d’estiueig de la burgesia catalana. Caminant al vostre aire coneixereu cases vuitcentistes elegants i diversos vestigis del gòtic català.
Per tenir una perspectiva de la magnitud de la ciutat podeu pujar a la muntanya de Sant Joan, on encara es conserven restes de l’antic castell i l’ermita dels segles XI i XV. És un mirador excepcional de Blanes i de la Costa Brava sud, un lloc d’inspiració per a molts artistes.
›› EL CONVENT
Situat en un entorn idíl·lic, a la punta de Santa Anna i amb el mar als peus, el Convent de Blanes es va construir el 1583, i ha estat considerat des de temps històrics un dels llocs més privilegiats de la Costa Brava.
›› EL LLEGAT DELS AMERICANS A BLANES
Havent fet més o menys fortuna, els indians que van tornar d’Amèrica a Blanes van contribuir al desenvolupament d’una arquitectura pròpia que, avui, encara es distingeix en alguns barris.
›› LA RUTA DELS VESCOMTES DE CABRERA
La història de Blanes sempre estarà lligada amb el vescomtat de Cabrera, que va ser un dels emplaçaments feudals més importants de Catalunya. Va funcionar durant més de 900 anys, des del segle XI fins al XIX.
›› LA JOIA: EL JARDÍ BOTÀNIC
El Jardí Botànic Marimurtra és un dels jardins més bonics de la riba del Mediterrani. És obra d’un home apassionat per la natura, Carl Faust, empresari establert a Catalunya, que va dedicar la seva il·lusió, el seu esforç i tot el seu patrimoni a la realització del seu somni, el Jardí Botànic Marimurtra.
›› FESTIVAL PIROTÈCNIC
L’Ajuntament de Blanes celebrarà aquest estiu la 50a edició del Festival Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava. Es farà entre el 22 i el 26 de juliol i serà dos anys més tard a causa de la pandèmia, coincidint amb la patrona de Blanes, Santa Anna. Uns dies per viure els castells de focs més espectaculars de Catalunya.

GASTRONOMIA
L’atractiu de Blanes entra pels ulls… i també per la boca. Verdures i fruites, peix i marisc, dolços d’autor, vins i caves, cerveses artesanes… Blanes és un mercat obert tot l’any, aprovisionat per la tasca infatigable dels pescadors i els pagesos de la Tordera. Donen als productes locals el valor de la proximitat i la gran qualitat amb jornades temàtiques que destaquen l’oferta culinària infinita de la ciutat.
Blanes aposta per la gastronomia de proximitat. La vida passa pels mercats i la remor dels mercats és un atractiu més de la vila. El mercat del Passeig és el més concorregut ja que, per la seva situació cèntrica i per les seves dimensions, s’ha convertit en un atractiu de visita obligada per a visitants i estiuejants. Té un gran nombre de parades on es comercialitzen tot tipus de productes i el trobareu els dilluns.

COM ARRIBAR-HI
Blanes és l’únic poble de la Costa Brava directament connectat amb tren amb Barcelona, així que arribar-hi és molt còmode. Podeu agafar-lo a plaça Catalunya o Sants. Com a inconvenient, cal destacar que hi ha moltes parades al trajecte, la qual cosa és comprensible atès que aquesta és l’única línia que va pel Maresme. Tot i així, una hora i vint minuts després s’hi arriba. Un petit inconvenient. L’estació de tren de Blanes està apartada del poble, així que per arribar al centre cal caminar uns 20 minuts. Tot i així, si no voleu caminar, també podeu agafar a la mateixa estació un bus que porta a diferents punts del poble, encara que la freqüència de pas no és gaire elevada. Una de les parades del bus deixa just al passeig Marítim de Blanes.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí