Sabies que Pau Donés, el cantant de Jarabe de Palo, va passar l’última etapa de la seva vida en aquest poble aranès?
ON ÉS?
La vila de Bagergue és a l’Alt Aran, el Naut Aran, i forma part del terç o terçon de Pujòlo (un dels sis terçons de la Vall d’Aran). El nom és occità i en castellà el coneixem com a Bagerque. El poble de Bagergue és a 12 km de la capital de la Vall d’Aran, Viella. Es troba al vessant esquerre del riu Unhòla, a 1.419 m d’altitud. Més amunt, a la capçalera d’aquest riu, trobem els llacs de Liat (Estanh Long de Liat), Montoliu i Mauberme. Alberga una població de 110 habitants. Documents de principis del segle XIV mencionen el poble i els seus antics habitants, jurant fidelitat al rei d’Aragó.
LLOCS DESTACABLES
En destaquem l’església parroquial de Sant Feliu i, per descomptat, passejar pels voltants o pels carrers del poble i recrear-se amb les diferents formes de les cases típiques dels Pirineus, amb teulades de pedra i petits balcons de fusta.
Cap al sud, des de l’església de Sant Feliu, surt el camí històric que baixa fins al riu Unhòla, on passa pel costat d’un molí fariner i continua fins a Salardú.
Al nord, ens aproparem fins a l’ermita de Santa Margalida, situada a 1 km del poble.
El més interessant del poble, en patrimoni, com hem dit, és l’església parroquial de Sant Feliu de Bagergue, una església romànica del segle XIII, reformada a fons al segle XVI.
En aquesta reforma del segle XVI es va canviar l’absis semicircular per un presbiteri quadrat i hi van afegir dues capelles, una sagristia i un campanar. A l’interior de la nau hi ha un Crist del període gòtic i una estela funerària preromànica.
Si tenim en compte que pertany als pobles més bonics d’Espanya, entendreu que és obligatori perdre’s pels carrers passejant i descobrint els racons que ofereix. A més de pertànyer a aquesta associació, el nucli històric forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Té la màxima distinció en el moviment Viles Florides, per la qual cosa cal estar atents també als jardins i flors.
LLOCS ESPECIALS
Algunes de les parades imprescindibles són Casa Menginat, de Pansart, la Formatgeria més alta del Pirineu.
El Musèu Eth Corrau és al carrer Major i exposa més de 2.000 objectes artesanals i utensilis, exemples de la tradició, vida quotidiana i història de la vall.
ACTIVITATS EN FAMÍLIA
Ràfting al riu Noguera Pallaresa
Gaudireu amb aquesta activitat des de Llavorsí d’un emocionant descens en ràfting pel riu Noguera Pallaresa del Pirineu lleidatà. Pura descàrrega d’adrenalina!
Passeig a cavall pels voltants de Llavorsí
Cavalqueu per un entorn natural enclavat a les valls d’Àneu, Ferrera i Cardós amb aquest passeig a cavall pels voltants de Llavorsí. Us enamorareu d’aquesta zona del Pirineu català!
GASTRONOMIA
La Vall d’Aran és una vall culturalment lligada a la Gascunya, Occitània. La seva gastronomia és, doncs, típicament gascona, en comparteix, per exemple, els patés, els soufflés, les peces de caça guisades i els crespeths, amb certes influències catalanes, sobretot respecte dels embotits i l’olla aranesa, germana de l’escudella.
La naturalesa muntanyenca d’aquesta vall, dominada pel riu Garona i envoltada per boscos, fa de la gastronomia aranesa una cuina de muntanya. No us podeu perdre degustar l’òlha aranesa, una ollada d’escudella amb carn d’olla, que és el plat més emblemàtic i tradicional de la cuina aranesa. Es fa amb mongetes blanques, patates, fideus, verdures (porro, col, api, ceba), gallina, pilota, botifarra negra i ossos.
I també la sanganhèta, a base de sang de porc o d’anyell, amb cansalada, all i julivert picats. La sang es deixa refredar perquè qualli i llavors es barreja amb els altres ingredients i es fregeix.
ON ALLOTJAR-SE
No tindreu cap problema per trobar apartaments, cases rurals, albergs i hotels en tots els voltants. ●
COM S’HI ARRIBA
El municipi és el darrer de la carretera Tà Bagergue que surt des de la C-28 a Salardú i passa pel costat d’Unha. És a 12 km de Viella.