Alacant i les fogueres

0
28

El primer topònim que es coneix, en relació amb Alacant, és el grec referit a una factoria o assentament. Es tracta del mateix lloc que les primeres fonts romanes anomenen Castrum Album (‘Fortalesa Blanca’). Amb l’arribada dels àrabs, aquesta denominació va evolucionar a medina Laqant, denominació que es va retenir en la forma valenciana Alacant i que es va castellanitzar a Alicante.
Viu Alacant de dia i de nit o, si vens en creuer, gaudeix de les seves precioses platges, de les millors compres, de l’esport, de la nàutica o del golf. Gaudeix d’Alacant en parella, amb amics o família. Alacant és tota una experiència per als teus sentits.
L’illa de Tabarca
Tabarca és l’única illa habitada de la Comunitat Valenciana i es troba davant de la ciutat d’Alacant. Les seves costes van ser refugi de pirates barbarescos. Al segle XVIII, Carles III va ordenar fortificar-la i aixecar-hi un poble on allotjar diverses famílies de pescadors de Gènova que estaven captius a la ciutat tunisiana de Tabarka. Les muralles que envolten el nucli urbà han estat declarades Conjunt Històric Artístic i Bé d’Interès Cultural.

EL CASTELL DE SANTA BÀRBARA
El Castell de Santa Bàrbara està ubicat al cim de la muntanya Benacantil, a 166 metres d’altitud. S’hi troba una de les fortaleses medievals més grans d’Espanya, des de la qual s’albira a la perfecció la badia d’Alacant.

Té tres recintes a diferents alçades i de tres èpoques diferents. Al recinte més alt (“La Torreta”) hi ha la Torre de l’Homenatge i les restes més antigues de la fortalesa, que daten majoritàriament del segle XIV. Al recinte intermedi s’ubiquen les dependències més importants, que es van aixecar al segle XVI. El recinte inferior data del segle XVIII i és on s’ubica l’anomenat Revellín del Bon Repòs. L’accés és gratuït.

L’ANTIC AJUNTAMENT
Aquest edifici civil barroc va ser construït al segle XVIII a l’espai ocupat per l’antic ajuntament. Els principals elements ornamentals que els visitants sempre admiren són les columnes salomòniques de la façana i les dues torres. Al seu interior hi ha diverses sales interessants, com el Saló Blau, d’estil isabelí, el Saló de Plens i una capella on es pot celebrar missa.
Al peu de l’escala principal de l’edifici hi ha la Cota Zero, que s’utilitza per mesurar l’altitud sobre el nivell del mar a qualsevol lloc d’Espanya.

Fogueres de Sant Joan
Del 20 al 29 de juny és la Festa major d’Alacant i té l’origen en la tradició de cremar objectes inútils amb l’arribada del solstici d’estiu. Aquesta celebració es dedica íntegrament al foc, i inclou actes com el Pregó, la Plantà, la cavalcada del Ninot, desfilades i cercavila als diferents barris i l’acte més important, el dia 24 de juny, dia de Sant Joan, moment en què el foc consumeix uns monuments de cartró i fusta confeccionats en clau satírica.

És una festa declarada d’interès turístic internacional. Després dels dies grans, es dona pas al concurs de focs artificials a la platja del Cocó, al final del Postiguet, que es perllonga fins al dia de Sant Pere, el 29 de juny.

Gastronomia
Els plats més populars són l’arròs a banda i l’arròs a l’alacantina; a l’illa de Tabarca has de tastar la caldereta, feta amb els peixos més frescos; també tens l’arròs caldós, l’arròs negre, l’arròs de pota, i és molt popular l’olleta, un guisat amb llegums i arròs. I si et trasllades a Xixona, no t’oblidis de comprar torró autòcton a les nombroses fàbriques i botigues de la localitat.
I si vas a la Vila Joiosa, el Museu de la Xocolata Valor, creat el 1998, va ser reconegut per la Generalitat Valenciana el 2008 com a Museu Valencià de la Xocolata.
En el seu dia va ser una petita fàbrica familiar, però ara hi podràs conèixer el procés d’elaboració de la xocolata i tota la història de Xocolates Valor, des del naixement fins a l’actualitat, passant per les cinc generacions de mestres xocolaters que l’han dirigida.
A més, té una de les millors col·leccions de maquinària de la indústria de xocolata de diferents èpoques, des dels temps en què el cacau es molia en pedra fins avui.

ALLOTJAMENT
No hi ha problema per pernoctar a Alacant. Hi trobaràs tant a la ciutat com als voltants un gran nombre d’hotels, hostals, apartaments, càmpings, etc. És una de les zones del país on hi ha més llocs per passar la nit i amb tot tipus de preus.

COM ARRIBAR-HI
El temps de viatge en tren entre Barcelona i Alacant és al voltant de 5 hores i cobreix una distància aproximada de 538 km. Operat per Renfe Viajeros, el servei de tren de Barcelona a Alacant parteix de Barcelona-Sants i arriba a Alacant-Término.
Hi ha un servei d’autobusos Barcelona-Alacant operat per FlixBus, que arriben a l’estació d’Alacant en 5 hores.
Per arribar a Alacant des de Barcelona amb cotxe tenim dues opcions: l’AP-7 i l’A-7 o l’N-340.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí