El Col·legi de Periodistes a Barcelona acull una mostra d’homenatge a la manresana Maria Matilde Almendros Carcasona en el seu centenari

0
77

“Una veu i dues passions”. Aquest és el títol de la mostra que repassa la trajectòria de la locutora i actriu manresana Maria Matilde Almendros i que s’ha inaugurat aquest dilluns a Barcelona. L’exposició, que es podrà visitar fins al 31 de juliol a la capital catalana, està organitzada per l’Institut Català de les Dones amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa. S’emmarca en els actes commemoratius de celebració del centenari de l’artista. És previst que en els pròxims mesos es pugui veure a altres ciutats, entre les quals Manresa.
A través d’una quarantena de fotografies, l’exposició permet conèixer una mica més qui era Maria Matilde Almendros. Repassa els primers anys de la manresana, la seva feina al teatre i a la ràdio, la seva evolució i la seva tasca en la promoció de la cultura catalana.
Durant la inauguració, Elvira Altés, comissària de l’exposició, ha destacat que es tracta d’una mostra “molt visual” que permet conèixer de ben a prop la trajectòria de la manresana. També el degà del Col·legi, Joan Maria Morros, ha subratllat el paper de la manresana com a “referent en un context gens fàcil”. “Sense ella hi ha esdeveniments de la ràdio, la televisió i el teatre actuals que no haurien estat possibles”, ha afegit Meritxell Benedí, presidenta de l’Institut Català de les Dones. Per la seva part, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha recalcat que es tracta d’una de les manresanes que “més s’han projectat al llarg del segle XX” i que “més barreres va trencar en un món d’homes”.
Després de l’exposició, i en el marc també del centenari, la seu del Col·legi de Periodistes ha acollit una taula rodona sobre el paper i l’evolució de les dones als mitjans de comunicació. Moderada per la directora del Grup Taelus i comissària de l’Any Maria Matilde Almendros, Pilar Goñi, ha comptat amb la participació de Núria de José, vicedegana del Col·legi, i Maria Rosa Badia. La xerrada ha posat l’accent en les dificultats que tenen les dones per situar-se al capdamunt dels mitjans, la bretxa salarial i les desigualtats en les relacions laborals, l’exercici professional o la hipersexualització, que continuen presents en la nostra societat.
Els actes per celebrar el centenari del naixement de la manresana seguiran els propers mesos. En destaca la incorporació de l’actriu i la locutora a la Galeria de Manresans i Manresanes Il·lustres, de manera que es convertirà en la segona dona que ho aconsegueix. Serà el pròxim mes d’octubre. Prèviament, durant la Festa Major de Manresa, també es faran activitats d’homenatge.
Maria Matilde Almendros va ser una de les locutores més populars i estimades de Catalunya i una de les actrius més reconegudes de la seva època. Va ser pionera en l’ús del català durant el franquisme i els primers anys de la democràcia, emprenedora com a dona de ràdio que va tenir un programa propi i també com a directora i promotora teatral.
Amb la seva veu amable i alegre va transmetre la cultura i la tradició catalanes a través de Ràdio Manresa, de Radio Nacional de España i de Ràdio 4. Durant la seva carrera professional, va rebre nombrosos premis i guardons, entre els quals destaquen el Premi Ondas com a millor locutora de ràdio l’any 1969 i la Creu de Sant Jordi l’any 1990.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí