Marta Domènech. Directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya

0
313

“L’Any Ignasià a Manresa és molt important i un gran producte turístic”

Marta Domènech és de Falset, on ha estat gerent i propietària de l’Hostal Sport, i és la quarta generació de la mateixa família dedicada al món hoteler. Va aixecar l’hostal i ara és punt obligat quan visites el Priorat.

La directora general de Turisme de Catalunya és llicenciada en Publicitat i Relacions públiques, diplomada en Màrqueting, experta en protocol i sommelier professional.
Ha estat presidenta de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona, vicepresidenta de Pimec Tarragona, presidenta de l’Associació d’Allotjaments amb DO i responsable internacional de la Cambra de Comerç de Reus, patrona de la Fundació Catalunya La Pedrera i membre de la junta directiva del RACC. Va ser directora del Departament de Publicitat i Compres de Mango.

L’objectiu és que els turistes visitin tot Catalunya…
Catalunya és un patrimoni a cada un dels racons. Tenim un país petit amb una diversitat immensa. La nostra campanya és “Catalunya feta a la teva mida”. Perquè hi ha una Catalunya per a cadascú i per als moments que volem viure. Si volem fer muntanya, esquí, platja, patrimoni cultural gastronòmic, enoturístic. La capacitat del país de diversificar-nos és immensa.

El Bages ha apostat per l’enoturisme i el Geopark…
El Geopark és un patrimoni paisatgístic. Tenim el turista per gaudir-lo. Destinacions com aquesta són impressionants, tenen un certificat concret. Els valors de viatjar són un paradigma per donar benestar a la comunitat.

Podem anar en un dia d’una punta a l’altra del país. Des del Delta fins al Cap de Creus…
Primer cal que creiem que el que tenim és únic. Viatgem molt a fora i no gaudim del que tenim a casa. Amb el post-covid, ens hem pogut moure en mercat domèstic i el mercat català ens ha fet confiança i ens ha conegut molt. Esperem que el mercat domèstic segueixi redescobrint el territori.

Tenim un problema d’infraestructures viàries i mobilitat…
Aquesta no és una competència nostra, però el que podem promoure és el turisme sostenible i que tothom viatgi en transport públic i volem incidir en la idea que sigui sostenible.

Com valora la temporada d’estiu?
Som lluny de les xifres del 2019, però ha estat bona. Ens movem en xifres del 90 % d’ocupació, hi ha hagut un 30 % d’hotels tancats i la mitjana d’estades és de 4 nits per lloc.

Hem de voltar tot l’any…
No podem parlar de temporada. Hem de parlar que es pot viatjar de l’1 de gener al 31 de desembre, aquesta és la temporada. Si volem desestacionalitzar, hem de cancel·lar la paraula temporada. Tot i que hi ha zones concretes que agafen més gent en un període determinat i això cal esponjar-ho.

El darrer pont de Tots Sants va omplir les zones rurals. Com anirà aquest pont que estem vivint?
No ens preocupa. Les xifres estan pujant, però canvien dia a dia. Inicialment, no és preocupant.

I el turista torna a Barcelona?
Tenim un equip de l’Agència Catalana de Turisme que treballa en un projecte entre Miami i Nova York, i treballem amb el mercat americà perquè torni a Europa i a Catalunya.

Us preocupa que s’hagi de pagar per entrar a Barcelona?
No és un fet. N’hauríem de parlar si es volgués aplicar. Hi ha l’impost de la taxa turística i un altre import afegit que va a la ciutat.

Com a coneixedora del món hoteler, com són les ajudes per al col·lectiu de restauradors i hotelers?
Les ajudes han estat altes. L’impost de taxa turística ha anat a parar a les ajudes i tenim tres convocatòries d’ajudes a la solvència econòmica que venen d’Europa. Mai és prou i les necessitats són diverses i immenses. No hi ha diners per recuperar-ho tot. S’estan recuperant els llocs de treball, molt a poc a poc.

Els hotels obriran per a les fires que tornen a Barcelona?
El 2022 serà un any molt bo, i tot, a poc a poc, torna a obrir.

Com veu el 2022, l’Any Ignasià a Manresa?
Per a nosaltres, l’Any Ignasià és importantíssim. És un producte turístic. El benestar es mesura també de manera emocional. Hi ha turisme d’aquest tipus i també religiós i, per tant, el camí ignasià és turístic, del tot.

I a vostè quin turisme li agrada?
Soc una amant del turisme i per a mi tot és turisme. Però em moc per la taula i el vi, perquè arreu de Catalunya es menja i es beu molt bé. De fet, la gastronomia i l’enologia són transversals i et porten, també, a gaudir d’aspectes culturals, de patrimoni… ●

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí