Isaac Peraire director de l’Agència de Residus de Catalunya. “Afronto el càrrec amb molta passió”

0
129

L’Agència de Residus de Catalunya, en coordinació amb diverses regions europees, ha organitzat, del 20 al 28 de novembre, la tretzena Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Durant aquests dies s’han organitzat milers d’activitats arreu d’Europa, de les quals 1.018 a Catalunya. A Catalunya enguany hi han participat 250 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, institucions educatives i persones a títol particular. Cada edició de la Setmana posa èmfasi en un tema específic. Enguany, l’enfocament estava en el binomi comunitats circulars i comunitats sostenibles. A Catalunya s’han fet activitats a 39 comarques i a 281 municipis. Un d’aquests esdeveniments va tenir lloc a Vic el passat 20 de novembre. Concretament, es va fer una jornada per fomentar les comunitats circulars i generar menys residus. Isaac Peraire és el director de l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya.

Molts municipis i moltes ciutats de Catalunya aposten per l’economia circular? Vic n’és una?
Sí. En aquest projecte anem sumant persones, entitats, associacions i institucions. És el que volem posar en relleu amb la celebració d’aquesta Setmana Europea de Prevenció de Residus. La ciutat de Vic és un exemple clar que la suma dels esforços de diferents agents fa possible aquesta economia circular. A la comarca d’Osona i a la ciutat de Vic hi ha molt bones iniciatives en aquest sentit. Però també a tot el país.

La cooperació i la conscienciació són clau?
El millor residu que tenim és el que no es produeix, el que no generem. I és que als elements, abans no siguin residus, els podem donar moltes vides, moltes sortides. I en aquest context el paradigma de l’economia circular és una fórmula claríssima per aconseguir-ho. Però per fer-ho possible necessitem la implicació de tothom. Ara ja tenim la conscienciació de la ciutadania, però encara ens queda molta feina per fer. Hem de conscienciar també els productors i la indústria.

Hi la lleis que ho marquen…
Sí. I ho hem de fer no tan sols perquè hi ha directives i lleis que ho diuen, sinó per convenciment. Hem de recordar que de planeta només en tenim un. Un dels nostres objectius és el de poder revertir la situació d’emergència climàtica que tenim. I hem de poder parlar de residus de manera oberta, innovadora i moderna.

És molt important canviar els hàbits?
Durant tota aquesta setmana hem organitzat moltes activitats a tot el territori català, en les quals el que fem és pedagogia. No estem inventant res, ens hem de modernitzar, però també a vegades hem de retornar a hàbits que ja teníem. Per exemple: quan se’ns espatlla un botó, no cal que canviem la camisa; és possible cosir-lo. Aquest fet el podem extrapolar a d’altres accions de la nostra vida quotidiana. Ara tenim una campanya centrada en els aparells elèctrics i electrònics, que poden tenir una segona vida: els podem arreglar o els pot fer servir algú altre.
Es tracta d’anar teixint una gran teranyina que s’ha d’anar eixamplant per tot el
territori.

Quines són les principals accions que es fan des de l’Agència Catalana de Residus?
L’Agència ja ve d’un llarg recorregut amb un gran nombre de campanyes: per eliminar les bosses de plàstic, pel malbaratament alimentari, entre moltes d’altres. Ara també hem posat el focus en el consum excessiu durant la campanya de Nadal o el Black Friday. Però l’Agència de Residus té diferents línies d’actuació, no només campanyes de sensibilització, sinó també de finançament de projectes que fomentin l’economia circular o d’infraestructures que van en aquesta línia. Per exemple, hem posat en marxa una línia d’ajuts als ajuntaments per a les deixalleries. Unes instal·lacions que s’han d’anar reconvertint en centres de reutilització, i no tan sols en llocs de recollida de material. També hem ofert un ajuda de 22 milions d’euros, la més gran donada mai, per al foment de la recollida selectiva. Però també en l’àmbit legislatiu, que és menys vistós però igual d’important. Hem de legislar, hem d’actualitzar tot l’àmbit legislatiu.

Quins són els projectes que li fan més il·lusió a Isaac Peraire, com a director de l’Agència?
La idea de buscar, trobar i innovar en la no generació de residus. I també en el seu tractament. Però també per fomentar l’economia circular, donar suport a les iniciatives que es fan, a la innovació, a la recerca, a trobar espais de cooperació, i sumar esforços entre territoris. Hores d’ara tenim moltes problemàtiques però del que es tracta és de transformar-les en reptes. I si ens fixem en les oportunitats en l’àmbit dels residus, la passió es multiplica. I aquí jo hi veig múltiples oportunitats.

Quina valoració fa Isaac Peraire d’aquests mesos com a director de l’Agència?
Jo n’estic content. Hi poso molta energia, m’agrada molt trepitjar territori. M’agrada estar al costat de les institucions, les administracions i les entitats que estan fent passos valents, per exemple, en la implantació del sistema de recollida selectiva d’alta eficiència. M’agrada també anar a visitar empreses que implanten processos innovadors de tractament de productes i subproductes. De moment, afronto el càrrec amb molta passió.

Cal destacar la importància del món local en aquest àmbit?
El món local és imprescindible. Nosaltres necessitem la col·laboració ciutadana, necessitem que les empreses facin els deures però el món local és totalment imprescindible. De fet, és qui té les competències. Per això nosaltres estem al seu costat.

Molts municipis aposten per la recollida porta a porta?
La recollida porta a porta és un sistema que ens permet individualitzar. També permet que cadascú sigui conscient dels residus que genera i això provoca
que se’n generin menys. És un gran sistema. Ho veiem amb els resultats que tenim als municipis on s’ha implantat. I ara és l’hora de les grans ciutats. I hem de demanar a la ciutadana que se sumi a aquest canvi.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí