El reciclatge augmenta un 64 % en els primers mesos del nou model
El nou model de recollida de residus a Sallent ha estat un revulsiu. En només quatre mesos, el municipi bagenc ha passat de reciclar un 28 % dels residus al 74 % gràcies a la implantació dels nous contenidors intel·ligents.
El nou sistema de residus es va implementar el març d’aquest 2022. Es tracta d’un model de recollida de residus d’alt rendiment, alternatiu al porta a porta, que consisteix a tancar els contenidors d’orgànica i resta. Només s’hi pot accedir amb una targeta personalitzada que registra l’ús que cada llar fa d’aquests contenidors.
El contenidor de fracció orgànica es pot obrir, amb targeta, sense límit al llarg de la setmana. En canvi, els contenidors de rebuig, per als quals també cal targeta, només es poden obrir un cop per setmana. Pel que fa als envasos, vidre i paper, no cal targeta i no hi ha límit d’ús. Amb el canvi de model, Sallent ha redistribuït els contenidors, que se situaran en illetes conjuntes.
“L’objectiu és clar, tenir un poble més net, i generar el mínim perjudici per al medi ambient”, assenyala l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta. I les xifres, de moment, avalen la nova política. Sallent ha passat de generar una mitjana de 161 tones de rebuig al mes a 41 aquest juny, cosa que suposa una caiguda del 74,61 %.
A més d’aquests canvis en els contenidors, el projecte també inclou altres serveis. Un dels més importants és la creació de la figura de l’informador ambiental, que és la persona que gestiona tot el que fa referència a la recollida de residus al municipi i amb qui els usuaris poden contactar a través de telèfon i WhatsApp per resoldre dubtes i fer gestions relacionades amb la gestió de residus. També s’encarrega de la supervisió del funcionament correcte del model duent a terme un intens treball de camp.
L’orgànica i els envasos,
el que més creix
A Sallent, on més ha augmentat la recollida selectiva és en els envasos lleugers i la fracció orgànica. Abans de la implantació del nou model se’n recollien, al mes, 13 i 24 tones, respectivament; mentre que al juny —ja amb els contenidors tancats en funcionament— la recollida es va situar en 27 i 31 tones.
A hores d’ara, de la brossa que aboquen els sallentins i les sallentines als contenidors, el 38 % és matèria orgànica, el 26 % rebuig, el 15 % envasos, el 12 % paper i cartó, i el 9 % vidre.
Des de l’Ajuntament, Ribalta destaca el paper dels veïns i veïnes del municipi. “De vegades els canvis costen, perquè tenim uns hàbits adquirits, però tenim confiança en la ciutadania i sabem que els resultats valdran la pena”, apunta.
Una millora per a les butxaques
L’alcalde es mostra satisfet de les bones xifres. “Estem molt contents d’aquesta millora i agraïm enormement la col·laboració i implicació de la ciutadania, que fa possible que això sigui una realitat. Creiem que amb aquest sistema assolirem les millors xifres que podríem tenir i que Sallent esdevindrà un municipi amb molta més consciència ambiental”, ha assegurat. I ha afegit que el “canvi valent” a la llarga també tindrà beneficis en les butxaques dels veïns i veïnes, “perquè en generar menys tones de rebuig pagarem menys taxes per dipositar-les a l’abocador”.
Nou servei de neteja i de
recollida de voluminosos
El nou model de recollida selectiva s’ha complementat amb la presència de la deixalleria mòbil del Consorci del Bages, que busca acostar el servei als veïns. Es tracta d’un furgó que recorre diversos municipis per recollir residus de mida petita que no es poden dipositar als contenidors com, per exemple, ferralla i electrodomèstics de petit format, bateries, cables elèctrics, fluorescents, oli vegetal, piles, roba, pintures i vernissos, càpsules de cafè, CD o DVD, entre d’altres. És a Sallent cada diumenge, coincidint amb el mercat setmanal.
En paral·lel al nou sistema de recollida de residus, Sallent ha engegat un nou servei de neteja viària. Segons l’alcalde, a Sallent calia “un servei de neteja prou ben dimensionat i que cobrís les necessitats del poble”. Segons Ribalta, amb el nou servei de neteja es fa un pas més a la sostenibilitat. “Creiem que podrem tenir un poble molt més net i, juntament amb el nou model de recollida de residus, serem més sostenibles i capaços de tenir un entorn més ben cuidat”, afegeix.
Augmenten els municipis amb el model de contenidors tancats
Rajadell, Balsareny i dos barris de Sant Fruitós de Bages van ser els primers municipis que van pujar al carro del nou model de recollida de residus amb contenidors tancats que posava en marxa el Consorci del Bages per a la gestió de residus.
Després de l’èxit, Sallent s’ha convertit en el tercer municipi del Bages a apostar pels contenidors intel·ligents. Posteriorment, ho ha fet el Pont de Vilomara, on també ja se’n perceben els bons resultats: la fracció resta ha passat del 82 % dels residus recollits al 29%. També és previst que Mura, Fonollosa i Aguilar de Segarra posin imminentment en funcionament aquest nou sistema i, a la tardor, s’hi afegiran Talamanca, Sant Mateu de Bages, Castellfollit del Boix i Castellnou de Bages. Manresa també té previst implantar i gestionar un sistema de contenidors tancats, de manera progressiva, al llarg de 2023.
En total, doncs, es preveu que aquest model arribi a uns 100.000 ciutadans, 23 de 35 municipis del Bages i el Moianès.
Cardona opta pel porta a porta
Per la seva part, Cardona s’ha decantat recentment per retirar els contenidors de carrer i implementar la recollida de les escombraries a la porta de cada domicili i establiment comercial.
La mesura, que es va implementar al maig, ha aconseguit un percentatge de reciclatge i compromís amb el medi ambient rècord, que ha passat del 37 % al 83 % en menys d’un mes.
Per fer la recollida, els veïns i veïnes del municipi deixen els residus en uns cubells que proporciona gratuïtament l’Ajuntament davant la porta de casa en funció d’un calendari i uns horaris establerts.
Cardona és el setè municipi del Bages que opta per aquest sistema. Després que Santpedor ho fes el 2004 i Artés el 2014, en els darrers cinc anys s’hi han afegit Navarcles, Navàs, Avinyó i Sant Feliu Sasserra. En total, al Bages, aquest sistema arriba a prop de 33.000 habitants.
Els nous sistemes arribaran a set de cada deu bagencs
Quan es completi la implantació del sistema de contenidors tancats a Mura, Fonollosa, Aguilar de Segarra, Talamanca, Sant Mateu de Bages, Castellfollit del Boix, Castellnou de Bages i Manresa, el 70 % dels bagencs ja tindran sistemes de recollida d’alt rendiment, és a dir, contenidors tancats o porta a porta.