Qui és qui a l’Ajuntament de Manresa

0
29

Marc Aloy ha estat reelegit alcalde de Manresa amb la majoria absoluta que donen els 13 regidors del nou tripartit que governarà la ciutat els pròxims quatre anys: ERC, PSC i la plataforma municipalista Impulsem. Un 17 de juny al migdia i amb molta calor, la capital del Bages va votar el nou consistori que governarà la ciutat en els propers quatre anys.

En el seu llarg discurs d’investidura, a més de les referències als familiars, als companys de viatge a l’Ajuntament del passat i presents, a treballadors i tècnics de confiança, Aloy va ser dur amb la irrupció de l’extrema dreta al ple de l’Ajuntament, amb el precedent de Plataforma per Catalunya.

També va expressar la seva preocupació per l’elevada abstenció que hi va haver a Manresa: “He entès el missatge”, va dir. Va justificar el pacte amb PSC i Impulsem. Dirigint-se a Junts, va assegurar que la “política és pacte. Voler pactar, voler sumar, voler acordar”. Va manifestar que s’havia firmat un pacte ambiciós i engrescador, que té molt clar que “des del primer moment hem de donar respostes que tinguin impacte directe, real i efectiu en la vida quotidiana de les persones”.

Aloy es va mostrar predisposat a “recosir confiances que s’hagin pogut trencar”, i va citar el desaparegut alcalde Juli Sanclimens: “Cal parlar més amb els que no són dels teus que no pas amb els teus”.

Cal destacar que els quatre alcaldes de la democràcia, Joan Cornet, Jordi Valls, Josep Camprubí i Valentí Junyent, així com la consellera de la Presidència del Govern de la Generalitat, Laura Vilagrà, van acompanyar Marc Aloy en aquesta segona presa de posició de l’alcaldia manresana.

El plenari va començar mogut. Amb una quarantena de persones que protestaven a la plaça i a l’entrada de l’edifici contra el pacte del 155, en deien; amb gent que ja feia cua més de mitja hora abans de començar, o amb crits de feixistes als regidors del Front Nacional i Vox.

El grup de persones concentrades a les portes de l’Ajuntament abans de començar el ple hi seguia un cop es va haver acabat. Els crits dels manifestants convocats per l’Assemblea Nacional de Catalunya persistien prop de dues hores i mitja després.

Precisament en la fotografia de família dels 25 regidors, els 3 membres de Fem Manresa es van negar a deixar-se retratar amb els regidors de Front Nacional i de Vox.

El plenari es va encetar amb la constitució de la mesa d’edat, amb Jesús Alonso (Impulsem), de 71 anys, i Sergi Perramon (Front Nacional), de 30. Són els que, a partir d’aquí, van dirigir el plenari.

Els regidors electes van jurar o prometre el càrrec. Pràcticament tothom va prometre. Els de Fem, per imperatiu legal i sotmesos únicament al poder popular, han dit, i contra el feixisme. Els d’Esquerra van prometre treballar per una Manresa pròspera, verda, justa i feminista, i una Catalunya lliure i republicana. Els de Junts per una república catalana políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada. La regidora de Vox “por Dios y por España”; els del Front Nacional per les llibertats nacionals, i els d’Impulsem per una Manresa que “garanteixi el futur dels nostres fills i filles”. Al PSC cadascú va dir coses diferents.

Després hi van intervenir tots els grups municipals. Anjo Valentí, del PSC, va recordar els seus predecessors en el càrrec i els companys de viatge. “PSC i Esquerra hem fet un pas endavant per la normalització política i superar complexos”.

Joan Vila, d’Impulsem, l’altre soci al govern, va dir que el pacte tractarà els problemes quotidians dels ciutadans, però “també ha de servir per imprimir il·lusió”. Per Esquerra va parlar Mariona Homs, que va insistir que “caldrà curar ferides. Ramon Bacardit, de Junts, va ser políticament correcte felicitant el candidat d’ERC, Marc Aloy, i va dir que “esperem que aquest tripartit sigui capaç de revertir la situació que viu Manresa. Nosaltres ho farem des de l’oposició”.

Del pecat de pactar amb “els del 155” en va parlar Roser Alegre, de Fem Manresa, i Sergi Perramon, del Front Nacional de Catalunya, que va afegir comentaris sobre la legitimitat del nou govern que recordaven la campanya del PP contra Sánchez. La regidora de Vox va criticar els partits majoritaris a la constitució del ple de l’Ajuntament de Manresa.

El plenari va durar dues hores i mitja. Ara, un cop constituïdes les regidories, toca encarar els propers quatre anys a la ciutat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí