Maria Matilde Almendros Carcasona ja forma part de la Galeria de Manresanes i Manresans il·lustres

0
107

En un acte solemne que es va portar a terme al Saló de Sessions del consistori manresà, presidit per Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, i per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy.

Tània Verge va voler destacar l’esperit emprenedor d’Almendros en una època franquista, molt dura per als catalans i més encara per a les dones que volien treballar en ràdio o teatre, mons marcadament masculins.

L’alcalde de Manresa va parlar de la importància de visualitzar les dones que al llarg de la historia han lluitat igual que els homes, però el paper en la societat de les quals ha quedat relegat a l’oblit. Per això, és important donar-lo a conèixer.

A l’inici de l’acte va fer un parlament Pilar Goñi, comissària del Centenari de l’homenatjada i membre de la comissió formada per El Galliner, Ràdio Manresa i el Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central, que, juntament amb l’Ajuntament de Manresa, han treballat per a la commemoració del centenari. Goñi va parlar de l’empoderament de la dona, característica que Almendros sempre va mostrar a través del micròfon i de l’escenari.

Seguidament, l’alcalde de Manresa va demanar a Joan Morros d’El Galliner i a Maria Carme Brugués, en representació de la família de l’homenatjada, que descobrissin el quadre que lluirà a la Galeria de Manresanes i Manresans Il·lustres, i la historiadora Conxita Parcerissas va glosar la figura d’aquesta manresana amb una vida peculiar, gairebé argument d’una obra de teatre.

A continuació, la regidora de Cultura del consistori manresà, Anna Crespo, va llegir l’acord de concessió de la distinció i es va procedir a la col·locació del retrat de M. Matilde Almendros Carcasona, de la pintora Kasia Uminska, a la Galeria de Manresanes i Manresans Il·lustres per part de l’alcalde de Manresa, Enric Badia, del Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central, i de la familiar, Maria Carme Brugués.

Francesc Gasol, en representació de la família, va dir unes paraules recordant la figura d’Almendros en el vessant més entranyable com a filla, tieta, cosina i, sobretot, com a gran dona.

Per acabar l’acte, el grup sardanista manresà Dintre el Bosc va ballar la sardana “Les quatre veus”, de Joan Lluís Moraleda, dedicada a Almendros. En aquesta ocasió, es va voler que la dansa fos interpretada per sis dones mares, emprenedores i empoderades de la colla.

El centenari de Maria Matilde Almendros compta amb l’organització de l’Institut Català de les Dones, l’Associació Catalana de Dones Periodistes, el Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central, l’Ajuntament de Manresa, Ràdio Manresa i El Galliner.

PUIG-REIG HOMENAJTJA ALMENDROS (un altre quadrat) (FALTA FOTO)

Fòrum 10 de Puig-reig, un dels pocs espais de debat periodístic de la Catalunya Central, té a punt la nova edició per a la propera tardor amb una protagonista especial, la manresana Maria Matilde Almendros, dona de teatre i de ràdio, que aquest 2022 es recorda en l’any que hauria complert cent anys.

L’edició d’aquest 2022 dels debats comunicatius s’emmarca en la idea «Experiències de comunicació i digitalització en temps d’incertesa». La primera conversa es fa el divendres dia 4 novembre, a les 20 h del vespre, amb els periodistes Enric Frigola, amic i company d’Almendros a Ràdio4, i Pilar Goñi, comissària de l’exposició sobre Maria Matilde Almendros. Frigola i Goñi parlaran de l’actriu i locutora i presentaran l’exposició amb plafons sobre la biografia de la manresana. Després hi ha un entrevista a la periodista Patricia Plaja, portaveu del Govern de la Generalitat Catalunya.

El divendres 11 novembre, Festa de Sant Martí, a les 20 h del vespre el periodista de TV3 Manel Alies ens parlarà de Rússia, un gran escenari, i coneixerem el seu nou llibre.

El divendres 18 novembre el periodista de TV3 Xesco Reverter parlarà de la seva experiència als Estats Units d’Amèrica i presentarà el seu llibre. El divendres 25 de novembre, els protagonistes seran Saul Gordillo, ara periodista de 8TV i autor d’un nou diari digital, i Jordi Margarit, president de Ràdio Associació de Catalunya i vocal del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que parlaran de «Què entenem avui per comunicació en ràdio i televisió i Internet». Aquest dia hi haurà un tercer protagonista, Jordi Del Rio, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat. Els actes els presenta el periodista Josep Genescà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí