Manresa recupera tota l’esplendor de l’Expobages

0
55

Aquests 19, 20 i 21 de maig et convidem al gran punt de trobada de la Catalunya Central. Parlem de l’ExpoBages. Una fira multisectorial de referència al territori, però també un gran esdeveniment popular que omple d’activitat els carrers de Manresa.

La fira s’estén pel centre de Manresa i combina l’oferta pròpia d’una fira multisectorial amb parades d’artesans i comerç obert durant tot el cap de setmana. Destaquen els sectors de l’automòbil, la salut i l’esport, el turisme, els serveis a les persones, l’alimentació… Un gran aparador de propostes que permet al públic tocar, tastar i conèixer en primera persona una infinitat de productes i serveis.

L’ExpoBages compta amb la implicació de moltes entitats de la ciutat i completa l’agenda de la fira amb tot tipus d’activitats culturals i d’oci. Diada castellera, concerts a l’aire lliure, tallers i jocs infantils, mostres de cultura popular, gastronomia… La part més lúdica de l’ExpoBages té propostes per a tots els públics, cosa que converteix la fira en una gran festa de la primavera a Manresa.

Aquest serà el primer any postpandèmia, tot i que l’any passat hi va haver ExpoBages, com explica Albert Tulleuda, director de Fires i Turisme de Manresa, “realment és el segon any sense pandèmia. L’any passat vam poder gaudir d’una edició força ‘normal’, tot i que sí que és cert que va haver-hi condicionants”. Una de les novetats més destacables és el fet que no hi hagi tantes terrasses (tornant a la situació d’anys anteriors), la qual cosa permet ocupar més espais. Això també suposa la connexió entre els expositors del passeig Pere III i la zona TecnoBages a la plaça de Sant Domènec. L’any passat va ser l’arrencada, i els resultats van ser prou bons: “No es van igualar els del 2019, però estem satisfets tenint en compte d’on veníem”, diu Tulleuda. Un altre aspecte que cal destacar és la millora en la ubicació de l’automoció a partir del segon tram del Passeig. A partir del carrer Primer de Maig els cotxes seran sobre el Passeig. “En general, hi ha hagut un redisseny d’alguns espais per concentrar el circuit general i que sigui més natural.
Pel que fa als proveïdors, considerem que estan contents i motivats amb la fira, ja que fa dues o tres setmanes que tenim tots els espais reservats”, comenta Tulleuda.

L’ExpoBages fa ciutat i fa territori. La seva voluntat comarcal es materialitza en la figura del poble convidat, que cada any recau en un municipi diferent del Bages. El poble convidat és un dels grans protagonistes de la fira, i mostra al públic la seva història, la seva cultura i les seves tradicions. En aquesta edició la vila convidada és Cardona. L’alcalde, Ferran Estruch, diu que “és important venir a la fira i donar a conèixer el potencial de Cardona. És una vila coneguda arreu, però, a vegades, el que tenim a prop no ho coneixem prou”. Segons Estruch, “és un valor del Bages turístic importantíssim amb el Castell, l’Auditori Valentí Fuster, el centre històric i la sal que, actualment s’està comercialitzant, un exponent estrella de l’estand al que podreu venir per l’ExpoBages”.

Cardona continua apostant pel turisme, que és un dels motors econòmics de la població. Un turisme de qualitat i sostenibilitat. “Aquest 2023 estem recuperant dades d’abans de la pandèmia”, diu Estruch. “En els propers temps estem treballant amb noves inversions donant inputs perquè la gent vingui més a Cardona i s’hi quedi”, comenta Estruch. Es tracta d’un pla d’acció 2023-2024 i que pretén que Cardona, de cara al 2030, millori com a destinació i que tingui impacte arreu de Catalunya. Una gran destinació juntament amb Montserrat. “L’hotel rural tornarà a obrir i som la població del Bages amb més places hoteleres. El turisme és un eix vertebrador de la nostra economia”, diu Estruch.

Per a Tulleuda “tenim expectatives del que prepari el municipi convidat d’enguany, Cardona, per a l’ExpoBages. El fet de que els municipis veïns tinguin ganes de participar en la fira ens demostra que l’ExopBages és una fira de referència”.

L’organització d’aquest 2023 encara l’edició d’enguany amb optimisme veient l’interès per part dels expositors, amb més d’un 70 % de la contractació tancada.

Es preveu un bon moviment econòmic durant l’ExpoBages, com explica Tulleuda. “Pel que fa a activitats, considerem que hi ha un programa divers i atractiu, en el qual encara estem treballant. Hi haurà activitats paral·leles que ajudaran a dinamitzar la fira.
Trobem molt interessant les sinergies que es poden crear unint TecnoBages i el Mobile.
Estem molt contents per la participació de les diferents entitats i institucions que s’han vinculat amb la fira. Estem segurs que serà una edició ben reeixida!”

El primer tram del passeig Pere III tindrà 46 estands, i el tram que inclou la Plana de l’Om, el carrer Josep M. Planas i la plaça Espanya, 39 estands i 14 expositors, que inclouen tota l’automoció. En total, són 103 expositors. Parlem de 1.713 m2 d’ExpoBages, més 396 m2 de TecnoBages, que fan un total de 2.109 m2 de fira.

A la plaça de Sant Domènec es viurà la segona edició de TecnoBages. Després de la bona rebuda de l’any passat, la comissió organitzadora ha tornat a apostar per impulsar el TecnoBages, redissenyant aquest espai completament dedicat a la innovació i l’aplicació tecnològica. Situat principalment a la plaça de Sant Domènec, comptarà amb diferents activitats dirigides a un públic professional i formatiu des del dijous 13 fins al divendres 19, i activitats lúdiques pensades per a tots els públics des del divendres 19 a la tarda i durant tot el cap de setmana del 20 i 21 de maig. Així, la fira reestrenarà un espai cridat a ser l’aparador tecnològic de la comarca. Al TecnoBages hi ha una trentena d’empreses i entitats que hi participen, col·laboren i/o estan vinculades.    

Més d’una setantena d’expositors ja han reservat l’espai per participar a l’ExpoBages 2023. La fira es troba en la 41 edició; recordem que el 2020 i el 2021 va quedar suspesa degut a la pandèmia i l’any passat, el 2022, va ser una fira amb un afegit: la mascareta i sense aglomeracions.

Els espais de la fira queden repartits de la manera següent:

· TecnoBages, que celebra la segona edició, tindrà lloc del 13 al 21 de maig, amb nous continguts i activitats relacionats amb la innovació i la tecnologia. L’espai de referència és la plaça de Sant Domènec, tot i que durant els primers dies les activitats també es duran a terme en diferents espais de la ciutat.

· Passeig Pere III (primer tram), des del Teatre Conservatori fins a la plaça Crist Rei: institucions, comerç, empreses, serveis i turisme.

· Passeig Pere III (segon tram ), des de la plaça Crist Rei fins a la plaça Espanya: empreses, comerç, serveis, artesania, automoció i alimentació.

· Plaça Espanya: automoció i artesania.

· Passeig Pere III (tercer tram): automoció.

· Carrer Josep M. Planes: brocanters.

· Plana de l’Om: activitats de la Federació d’Associacions de Veïns i artesania.

En el primer tram del Passeig, la fira ha recuperat els antics espais d’abans de la pandèmia i n’ha guanyat de nous. Les empreses participants representen diferents sectors com l’automoció, serveis, assegurances, tecnologia, indústria, mútues, telefonia, construcció, energies renovables, institucions, oci, descans, salut, mobilitat personal, llar, cosmètica, mitjans comunicació, turisme, escoles, cosmètica, jardineria, entitats, artesania i alimentació. El conjunt forma un gran aparador de propostes que posa a l’abast del públic tocar, tastar i descobrir en primera persona una infinitat de productes i serveis.

Els expositors són de Manresa i comarca i de fora de Catalunya, com de Madrid, València i Itàlia.

La fira comptarà amb activitats infantils que aportaran alguns expositors, així com activitats per a tots els públics de la mà de la Federació d’Associacions de Veïns.

La comissió encarregada d’organitzar l’ExpoBages està centrant part dels seus esforços a dinamitzar la fira, amb propostes que la facin més atractiva per als visitants, com activitats infantils i exhibicions de diferents àmbits.

ExpoBages està organitzada per l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa. Hi col·labora la Unió de Botiguers i Comerciants, amb la participació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Manresa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí