LA PATATA

0
14

El món de la patata és immens i increïble, només cal pensar en la cara que posem en aquell moment de la vida en què ens assabentem que hi ha unes set mil varietats de patata. La veritat és que això fa que hi hagi patates més indicades per a uns usos que per a d’altres; per això, de vegades les trobem etiquetades com “per coure” o “per fregir”, per exemple, per simplificar la tasca als qui fem la compra.

És un ingredient agraït el cuinem com el cuinem: patates cuites, en puré o patates fregides. Destaquem les receptes en què les patates són les autèntiques protagonistes i que poden ser un aperitiu perfecte, una guarnició o, fins i tot, un plat complet. Les clàssiques patates fregides, acompanyades d’altres receptes en què s’elaboren “a l’estil fregides”, però amb altres tècniques de cuinat, i queden diferents encara que molt semblants i sobretot igual de bones. Seguim amb les patates cuites i els purés (et sorprendràs amb alguns) per donar pas a receptes tradicionals en què les patates són les protagonistes absolutes. També hi ha una gran secció de patates al forn, ja que donen molt de joc i, per descomptat, no hi podia faltar la fantàstica truita de patates, amb ceba (o sense) i una secció d’amanides de patata que solem preparar moltíssim a l’estiu.

 

Patates farcides al forn amb pernil, porros i formatge

Tant si prepares la recepta amb aquests ingredients que et proposem com si utilitzes qualsevol resta de verdures o carns que tinguis per la nevera, farcir unes patates sempre és una idea fantàstica. També et pots inspirar en aquestes patates farcides de carn picada al forn.
Es poden elaborar de mil maneres i sempre queden boníssimes; moltes de les tècniques són molt ràpides i senzilles i amb un resultat de 10.
 
Aquestes patates farcides al forn amb pernil, porros i formatge són per triomfar, ja que el farcit aporta un sabor increïble i una textura cremosa, les patates queden tendres i com a colofó ​​es cobreixen amb una capa de formatge gratinat que és un autèntic… escàndol! El secret és rostir les patates perquè quedin tendres però que no es desfacin i cuinar bé el sofregit de porros i pernil perquè aporti tot el sabor al farcit.
 
Ingredients per preparar patates farcides al forn amb pernil, porros i formatge (4 persones):
4 patates de mida similar i mitjanes-grans
1 porro
100 g de pernil salat, ja sigui en daus o en rodanxes gruixudes
100 g de formatge crema
100 g de formatge ratllat per gratinar
orenga
oli d’oliva, pebre negre acabat de moldre i sal
 
Preparació:
Preescalfa el forn a 180 ºC amb escalfor amunt i avall i el ventilador.
Renta molt bé les patates sota un raig d’aigua freda.
Embolica les patates amb paper d’alumini, que quedin totalment tancades.
Posa-les en una safata de forn a mitja altura i deixa que s’enfornin entre 45 minuts i 1 hora, depenent de la mida. Per saber si estan a punt, quan hagin passat 45 minuts punxa-les amb un escuradents i si pots fer-ho amb facilitat i ja no estan cruixents per dins és que ja estan. Si no és així, deixa-les enfornar uns minuts més, però procura que no es passin perquè llavors estarien massa toves per farcir-les.
Mentrestant, prepara’n el farciment. Talla la tija verda i les arrels del porro, treu-li la capa més externa i talla’l per la meitat i en tires fines. La part verda la pots reservar per preparar un brou casolà.
Talla el pernil en daus petits.
En una paella a foc mitjà posa un rajolí d’oli i el porro. Cuina’l durant uns 5 minuts o fins que vegis que comença a daurar-se una mica.
Afegeix-hi el pernil i cuina’l amb el porro 2-3 minuts més.
Posa el porro amb el pernil en un bol, juntament amb el formatge crema i pebre negre al gust i barreja-ho bé.
Quan les patates estiguin a punt, treu-los el paper d’alumini i talla-les per la meitat.
Posa-les en una safata de forn coberta amb paper de forn i ves-les buidant una mica amb l’ajuda d’una cullera sopera. El que et sobra de la patata ho pots anar deixant al bol amb la barreja del farcit.
Barreja de nou el farcit i ves aixafant-lo una mica amb una forquilla perquè la patata no quedi en grumolls grans. Tasta-ho per si ho has de rectificar de sal.
Apuja la temperatura del forn a 200 ºC, amb calor amunt i avall, mentre farceixes les patates.
Ves farcint les patates amb l’ajuda d’una cullera sopera fins a haver repartit tot el farcit.
Empolsima-hi per sobre formatge ratllat i orenga al gust.
Introdueix la safata al forn i enforna-les uns 10 minuts o fins que el formatge comenci a daurar-se i estigui al teu gust.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí