La col és una de les verdures amb més propietats nutricionals i és un potent anticancerigen. La trobem en diferents formats i es pot cuinar de maneres molt diverses. Trinxats, farcells, rotllets, estofats, púdings…
La col és una verdura d’hivern procedent dels països del nord d’Europa i n’hi ha de diverses menes. Quan sentim a parlar de la col, a la majoria ens ve al cap aquella varietat ben rodona que va protegir el Patufet de la pluja. És la que es coneix com a col llisa, però de cols se’n cultiven de moltes menes: la de paperina, la kale o col verda, els espigalls o brotons, la col xinesa, la col llombarda, les cols de Brussel·les…, a banda de les cols ja florides, com el bròquil o la coliflor.
Si aconseguim conviure amb la seva olor i trobem una solució per mitigar el problema dels gasos intestinals, les cols serveixen per fer moltes receptes i molt variades. La podem bullir, saltar, posar al forn, farcir o tallar com un espagueti, hi podem embolicar carn o peix…
RECEPTA
Col farcida
Ingredients per a 4 persones
1/4 de col
4 fulles exteriors de col
1 botifarra
10 castanyes
3 cebes de Figueres
4 tomàquets
vi ranci
nyora
sal Maldon
pebre
1 fulla de llorer
menta
Elaboració
- Tallem a la brunesa tres cebes i les enrossim en una cassola gran amb oli.
- Posem en un pot d’ aigua mineral a escalfar. Fem un tall a deu castanyes i les bullim al pot durant 6 minuts amb una fulla de llorer.
- Posem a hidratar una nyora.
- Posem a bullir un pot amb aigua mineral i omplim un bol de vidre amb aigua i gel.
- Pelem i esparraquem una botifarra i l’afegim a la cassola de la ceba rossa.
- Traiem les castanyes del pot i les deixem refredar en un plat.
- Fem la creu a quatre tomàquets pera i els escaldem. En tallem la cocció, els pelem i els tallem a concassé.
- Afegim un raig de vi ranci a la cassola. Deixem evaporar l’alcohol i hi afegim el tomàquet tallat.
- Tallem a chiffonade 1/4 de col i l’afegim a la cassola juntament amb la polpa de la nyora.
- Pelem les castanyes i les tallem a rodelles. Ho afegim a la cassola i salpebrem.
- Posem a bullir un pot amb aigua mineral i omplim un bol de vidre amb aigua i gel.
- Repolim quatre fulles de col grans.
- Escaldem les fulles de col i en tallem la cocció en l’aigua amb gel. Les eixuguem.
- Preparem una olla amb vaporadora i la posem a escalfar amb un manat de menta a la part de baix.
- Omplim les fulles de col amb el farcit de la cassola i les posem a la vaporadora sobre un paper sulfuratdurant 3 minuts.
- Ho servim condimentat amb sal Maldon, pebre i amb un rajolí d’oli per sobre.