La col, potent anticancerigen

0
86

La col és una de les verdures amb més propietats nutricionals i és un potent anticancerigen. La trobem en diferents formats i es pot cuinar de maneres molt diverses. Trinxats, farcells, rotllets, estofats, púdings…
La col és una verdura d’hivern procedent dels països del nord d’Europa i n’hi ha de diverses menes. Quan sentim a parlar de la col, a la majoria ens ve al cap aquella varietat ben rodona que va protegir el Patufet de la pluja. És la que es coneix com a col llisa, però de cols se’n cultiven de moltes menes: la de paperina, la kale o col verda, els espigalls o brotons, la col xinesa, la col llombarda, les cols de Brussel·les…, a banda de les cols ja florides, com el bròquil o la coliflor.
Si aconseguim conviure amb la seva olor i trobem una solució per mitigar el problema dels gasos intestinals, les cols serveixen per fer moltes receptes i molt variades. La podem bullir, saltar, posar al forn, farcir o tallar com un espagueti, hi podem embolicar carn o peix…

RECEPTA

Col farcida

Ingredients per a 4 persones

1/4 de col
4 fulles exteriors de col
1 botifarra
10 castanyes
3 cebes de Figueres
4 tomàquets
vi ranci
nyora
sal Maldon
pebre
1 fulla de llorer
menta

Elaboració

  1. Tallem a la brunesa tres cebes i les enrossim en una cassola gran amb oli.
  2. Posem en un pot d’ aigua mineral a escalfar. Fem un tall a deu castanyes i les bullim al pot durant 6 minuts amb una fulla de llorer.
  3. Posem a hidratar una nyora.
  4. Posem a bullir un pot amb aigua mineral i omplim un bol de vidre amb aigua i gel.
  5. Pelem i esparraquem una botifarra i l’afegim a la cassola 
de la ceba rossa.
  6. Traiem les castanyes del pot i les deixem refredar en un plat.
  7. Fem la creu a quatre tomàquets pera i els escaldem. 
En tallem la cocció, els pelem i els tallem a concassé.
  8. Afegim un raig de vi ranci a la cassola. Deixem evaporar l’alcohol i hi afegim el tomàquet tallat.
  9. Tallem a chiffonade 1/4 de col i l’afegim a la cassola juntament amb la polpa de la nyora.
  10. Pelem les castanyes i les tallem a rodelles. Ho afegim a la cassola i salpebrem.
  11. Posem a bullir un pot amb aigua mineral i omplim un bol de vidre amb aigua i gel.
  12. Repolim quatre fulles de col grans.
  13. Escaldem les fulles de col i en tallem la cocció en l’aigua amb gel. Les eixuguem.
  14. Preparem una olla amb vaporadora i la posem a escalfar amb un manat de menta a la part de baix.
  15. Omplim les fulles de col amb el farcit de la cassola i les posem a la vaporadora sobre un paper sulfuratdurant 3 minuts.
  16. Ho servim condimentat amb sal Maldon, pebre i amb un rajolí d’oli per sobre.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí