Cuina dolça, també per a diabètics

0
91

Si una cosa tenim clara és que per Tots Sants ningú s’ha de quedar sense degustar els tradicionals panellets, un dels menjars més nostrats i més saborosos que tenim. Un dolç que, en principi, estaria vetat per a persones diabètiques. Però tampoc ens podem quedar sense torrons per les festes nadalenques ni quedar-nos sense pastís d’aniversari pel fet de patir aquesta malaltia.
L’alimentació d’una persona diabètica ha de ser equilibrada, amb pocs sucres de tipus ràpid i amb el nombre de calories que gasti cada persona valorant-ne l’edat, l’activitat, per no caure en el sobrepès.
Caldrà evitar grans oscil·lacions dels nivells de glucosa a la sang, que anomenem hipoglucèmies o hiperglucèmies. En una dieta, trobem les substàncies nutritives següents i perquè sigui equilibrada es necessiten les proporcions següents:
✓ 50-60 % hidrats de carboni
✓ 12-15 % proteïnes
✓ 30-35 % lípids o greixos
✓ Aigua, vitamines i sals minerals
Els diabètics s’han de fixar, especialment, en els hidrats de carboni, que són els responsables dels nivells de sucre a la sang. Per mesurar la quantitat d’hidrats de carboni que una persona necessita, utilitzarem el concepte de RACIÓ (R). A partir de les racions calcularem la quantitat d’insulina que cal administrar.
1 ració (R) és la quantitat d’aliment que contenen
10 g d’hidrats de carboni.
Per això, aquí teniu aquestes receptes, molt fàcils de fer i aptes per a tothom. ●

RECEPTES

Panellets de Tots Sants aptes per a diabètics

Ingredients
1/5 kg d’ametlla en pols = 5 racions
1/5 kg de Sugarsol = 0 racions
100 g de patata = 2 racions
Total de racions = 7 racions

Preparació
En un bol, pasteu les ametlles, el
Sugarsol i la patata fins a aconseguir una massa homogènia, feu boletes i prepareu els panellets com vulgueu, de diferents gustos o de pinyons. Per daurar-los cal pintar-los amb rovell d’ou i posar-los al forn amb un paper d’alumini untat amb mantega i farina perquè no s’enganxin,
a 220-240 °C, n’hi ha prou amb
el gratinador per daurar-los.
Quan decoreu els panellets heu de
pensar amb què ho feu: si és amb pinyons, heu de calcular els hidrats de carboni que tenen, per exemple, 100 g de pinyons contenen 1,5 racions de carbohidrats. Si els voleu decorar amb xocolata, que sigui sense sucre. Els podeu fer de diferents gustos barrejant la massa amb cafè (Nescafé) o ratlladura de llimona.

Torró de xocolata negra sense sucre

Turro de xocolate

Ingredients
600 g Xocosin-N (xocolata negra sense sucre)
300 g de mantega
300 g de farina d’ametlla
100 g de Sugarvit
100 g d’avellanes torrades

Preparació
Foneu la xocolata Xocosin-N al bany maria o al microones. Incorporeu-hi la mantega sense deixar de remenar, fins que es barregi amb la xocolata.
En un bol, barregeu a mà en sec la farina d’ametlla; abans l’haurem de torrar una mica, amb el Sugarvit i amb les avellanes senceres.
Incorporeu la barreja seca a la xocolata i remeneu-ho tot amb una espàtula.
Ompliu els motllos prèviament folrats amb paper antiadherent.
Deixeu reposar 12 hores o més i talleu l’endemà.

Glúcids totals per al total del pes 288 g
Racions en total: 28,8
Si la peça de torró la tallem en 15 porcions, cada porció tindrà un total d’1,9 R

Pa de pessic per a diabètics

Pa de pessic

Ingredients
125 g de Sugarsol = 0 racions
3 ous = 0 racions
125 g de iogurt (1 unitat) = 0,5 racions
100 g d’oli = 0 racions
200 g de farina = 15 racions (100 g de farina = 74 g de carbohidrat; per tant, 200 g = 148 g = 15 racions)
2 g de llevat en sobre
Perfum: llimona, vainilla

Preparació
Bateu els ous i el Sugarsol. Afegiu-hi el iogurt i l’oli, la ratlladura de la llimona i la vainilla. A continuació, afegiu-hi la farina i remeneu.
Unteu un motllo amb mantega, perquè no s’enganxi la massa.
Coeu al forn a 180 °C durant 20-30 minuts.
Es pot decorar amb fruites trossejades (poma, pinya…). Si hi afegim fruita, hem de calcular-ne les racions.

Tot el pa de pessic = 15,5 racions CHO
Si dividim el pastís en 8, cada porció seran 1,9 racions

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí