Vicenç

0
74

Vicenç és un nom molt bonic per a un nen perquè és molt dolç, perquè té una llarga tradició i perquè avui dia sona diferent, ja que no és tan freqüent com d’altres.
Sant Vicenç màrtir és un sant del segle III procedent d’Aragó i va ser un clergue que va patir tortures per defensar la fe cristiana. Com a símbol del seu martiri, se’l sol representar amb una roda de molí i amb un corb.
El nom de Vicenç és conegut a tot el món amb diferents variants, totes molt atractives per al vostre fill. Vincent, Vin, Vinny o Vicenzo són les formes més conegudes, i la que ara s’ha posat de moda, Enzo. Si parlem de la variant femenina a partir d’aquest nom, tenim Vicenta. Encara que és menys comuna que la forma masculina, sí que se solia fer servir a l’Estat espanyol, sobretot si la nena naixia el mateix dia de la celebració del sant. En zones com la Comunitat Valenciana, Vicenç és un nom força freqüent.
El nom de Vicenç s’ha popularitzat a països molt llunyans gràcies a personatges d’avui i de sempre, com ara el pintor holandès Vincent Van Gogh, l’actor francès Vincent Cassel o l’actor i productor nord-americà Vincent D’Onofrio.
Les arts semblen el camp on s’ha representat més el nom de Vicenç. Així, coneixem el guitarrista espanyol de flamenc Vicente Amigo, l’escriptor valencià Vicente Blasco Ibáñez, fonamental per a la cultura literària, periodística i política dels espanyols, i el poeta Vicente Aleixandre, guanyador del Premi Nobel de Literatura l’any 1977.

Sabies que…

Sabies que hi ha diverses ciutats del món que porten el seu nom en homenatge a un sant anomenat Vicent? Per exemple, San Vicente, a la regió de Nayarit, a Mèxic, o Sant Vicent de Raspeig, a la regió d’Alacant, a Espanya.
I sense anar més lluny, a la comarca del Bages, hi tenim Sant Vicenç de Castellet i, dins Catalunya, Sant Vicenç dels Horts.
A Sant Vicenç de Castellet, del 20 al 24 de gener se celebra la Festa Major d’Hivern en homenatge al sant. La Festa Major d’Hivern és una de les celebracions més antigues del municipi. No se’n coneix l’origen, però la veneració a sant Vicenç ha fet que sigui la Festa Major d’Hivern des de fa molts anys, primerament com a acte religiós i més endavant incorporant actes culturals i cívics per tot el poble.

Curiositat

ON SÓN LES RESTES DE SANT VICENÇ MÀRTIR?

Mort l’any 303, va ser enterrat a la Roqueta, a València, on va ser construïda sobre la seva tomba una petita església, i un monestir, edificis que anirien sent transformats amb el pas del temps. Durant la llarga dominació islàmica de la ciutat, el lloc va ser respectat pels valencianomusulmans, en ser basílica sepulcral d’un santó. Un cop reconquerida la ciutat pels cristians, el papa Gregori IX la prendria sota la seva protecció el 1240.
Sempre es va tenir per segur que allà hi havia enterrat sant Vicenç màrtir. Dues teories sorgirien, no obstant això, sobre l’enterrament de les seves restes, que les situen fora d’Espanya: una a Lisboa (Portugal), al Museu de la Catedral, on hi ha un cofre que es diu que conté ossos del sant, i una altra a Castres (França), on es diu que van ser portats per salvar-los de les violentes onades iconoclastes dels últims temps de la dominació hegemònica musulmana. Les dues tesis van ser qualificades per l’historiador i canonge Vicent Castell Maiques com a llegendes, defensant que seguia enterrat a la Roqueta.
La teoria que són a Lisboa més aviat sembla una llegenda, la veracitat històrica de la qual no la tenen clara ni a Portugal, ja que, si ho consideressin cert, els pocs ossos que conserven no serien al Museu Catedralici, sinó que es venerarien públicament en un lloc destacat de la Catedral lisboeta, ciutat de la qual és patró el sant, temple que, per altra banda, va patir incendis, saquejos i destrucció.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí