JOAN 24 DE JUNY

0
41

Joan i Joana són dels noms més usats al llarg de la història.
El nom de Joan, que significa ‘l’home fidel a Déu’, prové de la paraula hebrea יוחנן «Yôḥānnān». Des de llavors aquest nom va passar a altres idiomes i va anar variant; per exemple, en grec es coneix com a Ιωάννης (Ioannis).
Joan destaca per ser una persona molt seriosa que compleix sempre totes les seves obligacions. Per això no li agraden gaire les bromes, especialment quan treballa. Al contrari, s’esforça per centrar-se en la feina i complir els terminis assignats per al seu lliurament.

No obstant això, en el seu temps lliure sol relaxar-se una mica més, en general té una vida sociable molt activa i li agrada molt sortir amb els amics, però això sí, sempre és el seriós i el sensat del grup.

En les relacions amoroses és un home molt gelós i sobreprotector. És d’aquelles persones que desconfien constantment de la parella. Però sap mantenir un equilibri.

D’altra banda, amb la seva parella, en un pla més íntim, sol ser una persona que tot ho comparteix, no té cap problema, ja que és dels que pensa “Si som parella, el que és meu és teu”.
Són moltes les persones importants que es diuen Joan o que han portat aquest nom al llarg de la història. Per destacar-ne només alguns podem esmentar els membres de l’Església catòlica sant Joan Baptista i sant Joan Evangelista i és interessant saber que hi ha hagut fins a 23 papes que han portat aquest nom. El més important és, sens dubte, sant Joan XXIII, l’anomenat Papa Bo, i també Joan Pau II.

On es pot veure la imatge de sant Joan Evangelista?
Segurament la figura de sant Joan Evangelista és de les més representades dins de la tradició cristiana, però el més habitual és que aquestes representacions estiguin relacionades amb moments clau a la vida de Crist, fonamentalment el trobem en el passatge de l’oració a l’hort, ja que és un dels afins a Crist que s’adormen mentre Jesús rep la visita de l’àngel. Per tant, el podem veure en un gran nombre de quadres. El més famós és el de Leonardo da Vinci, El Sant Sopar, en què la figura de sant Joan, a voltes, s’ha confós amb Maria Magdalena. També sol estar amb Maria, mare de Jesús, al peu del calvari.
Quan està sol, a les mans sol tenir un calze que beneeix amb la mà dreta i de vegades també va acompanyat d’una àliga, una de les criatures del tetramorf que s’associa a aquest sant en el paper d’evangelista. D’altra banda, també apareix al costat de l’àliga en la faceta d’escriptor d’un evangeli, d’epístoles o de l’Apocalipsi.

CURIOSITAT
Tot i que hem marcat la data del 24 de juny, hi ha d’altres celebracions per al nom de Joan, ja que és un dels noms més comuns que s’utilitzen a l’hora de posar un nom compost a un nen. Pot anar acompanyat dels següents: Antoni, Ramon, Carles, Pere, Ferran, Francesc, Pau, Vicenç, Maria o Andreu.

Onomàstica o santoral
31 de gener: sant Joan Bosco
8 de març: sant Joan de Déu
12 de juny: sant Joan de Sahagún
24 de juny: Joan el Baptista
29 d’agost: Martiri de sant Joan Baptista
13 de setembre: sant Joan Crisòstom
14 de desembre: sant Joan de la Creu
27 de desembre: sant Joan Evangelista

És molt freqüent fer servir com a diminutiu d’aquest nom Juanito, Joanot i Jan. Als Estats Units també s’utilitza molt Johnny, com a apel·latiu afectuós de John. Ivan en rus, Giovanni en italià i Joao en portuguès també són habituals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí