Esteve és un nom de nen d’origen grec que ve de Stéphanos: ‘corona’, ‘garlanda’. Podem entendre que significa ‘llorejat’, ‘victoriós’.
El nom Stephanus ja està recollit en inscripcions llatines d’època republicana a Grècia i Orient, però la seva gran difusió és deguda al culte i popularitat de sant Esteve, primer diaca consagrat pels apòstols i primer màrtir del cristianisme. Sant Esteve va ser lapidat a Jerusalem l’any 36 dC.
Posteriorment, van ser més de trenta els sants cristians que van portar aquest nom, entre els quals el papa Esteve I, papa de Roma al segle III; sant Esteve d’Hongria, rei al segle XI, que va estendre el cristianisme al seu regne; sant Esteve de Perm, que va evangelitzar l’est de Rússia (segle XIV), etc.
Esteve va ser un nom molt freqüent durant l’edat mitjana a tots els països de tradició cristiana; ja en documents hispànics dels segles IX i X apareix amb freqüència en les variants llatinitzades Stephanus, Stefano, Estefanus, Estefano, Estevano, Stevano, etc.
Encara avui dia és un nom molt popular. De fet, actualment més de 30.000 persones a Espanya porten el nom d’Esteban, amb una edat mitjana de cinquanta anys.
Entre els famosos que porten aquest nom hi trobem Stephen Hawking, físic britànic; Stephen King, escriptor nord-americà; Steven Spilberg, director de cinema nord-americà; Stevie Wonder, cantant, o Steve McQueen, actor.
On es pot veure la imatge de sant Esteve?
L’Església de Sant Esteve Sesrovires és una església del municipi de Sant Esteve Sesrovires(Baix Llobregat) inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, obra de l’arquitecte Josep Domènech i Estapà.
L’església de Sant Esteve, construïda amb maó en la seva totalitat, va substituir un edifici anterior del segle XVII. Hi destaquen principalment dos frescos realitzats pel pintor català Pere Falcó Golondrina: el martiri de sant Esteve a l’absis central, de l’any 1970, i un Sant Sopar, a la capella lateral del Santíssim, que data de l’any 1983.
La tomba i les relíquies de sant Esteve es troben a l’església ortodoxa que porta el nom del sant a la vall del Cedró, a Jerusalem.
Sant Esteve és patró de Roma, dels cavalls, dels mossos de quadra, dels cotxers, dels picapedrers, dels paletes, dels fusters, dels teixidors, dels sastres i protector contra l’obsessió, les pedres i càlculs, la pleuresia i els mals de cap.
Curiositat
Per què el dia de sant Esteve és festa a Catalunya?
El motiu és que Catalunya té un passat carolingi que no comparteix amb Espanya.
La festa té l’origen en elssegles VIII i IX, quan els comtats catalans eren la “marca hispànica” de l’imperi de l’estirp de Carlemany.
Dins l’imperi, la família s’entenia com un clan, i per Nadal tots els membres s’havien de trobar a la casa pairal d’origen, per lluny que visquessin.
Segons el folkloristaAmadeu Carbó, autor del llibre Celebrem el Nadal, la diada la van convertir en festiva perquè tothom tingués temps detornar a casa:
“L’endemà no és que es fes festa com el dia de Nadal, sinó que senzillament necessitaven aquell temps per tornar als seus domicilis, en aquest cas a la unitat familiar, i això la tradició ens ho ha deixat molt ben enregistrat: ‘Per Nadal cada ovella al seu corral, i per Sant Esteve cadascú a casa seva’”.