8 de setembre Núria

0
94

El significat de Núria és “lloc entre turons”, fent referència a la vall pirinenca que li dona nom. Altres fonts podrien indicar que significa “llum” o “il·luminada”.
L’origen del nom de Núria és català i prové del basc. Núria és el nom que rep la vall dels Pirineus situada a Girona, coneguda com la vall de Núria. Als Pirineus abunden els topònims bascos, per la qual cosa la hipòtesi procedeix de n-uri-a, que donaria lloc al seu significat “lloc entre turons” en etimologia basca.
Núria és, per tant, una advocació catalana de la Verge. Per això és un nom tan popular a Catalunya.
Les persones anomenades Núria es caracteritzen per ser optimistes, alegres i carismàtiques. La seva gran personalitat fa que tinguin moltes amistats i gaudeixin de bona companyia al seu dia a dia. Afronten la vida amb un somriure, saben mantenir l’humor en circumstàncies difícils i són persones força resilients davant els problemes.
En l’amor, la Núria és afectuosa. Para molta atenció als detalls i gaudeix dels moments senzills de la vida. Una bona conversa és suficient per sentir-se escoltada i compresa. Necessita sentir confiança. Per a ella, la seva família i els seus amics són molt importants: és una persona força sociable i atenta.
A la feina, la Núria destaca per ser una persona creativa, amb idees fresques i actitud positiva. Sol ser tossuda si es proposa algun objectiu i no para fins a aconseguir-lo, però, per altra banda, també li costa mantenir constància perquè sol començar coses que després no acaba. Ha de trobar el camí i ser fidel a si mateixa. No suporta les injustícies, per la qual cosa la seva vocació pot estar lligada a aquesta necessitat de canvi.
Entre les famoses amb el nom Núria destaquen Núria Roca, presentadora de televisió, escriptora i locutora de ràdio; Núria Fergó, cantant espanyola que va saltar a la fama a la primera edició d’Operación Triunfo; Núria Espert, actriu espanyola de cinema, televisió, òpera i teatre.
Núria és un nom molt popular a Catalunya. Actualment, 120.746 dones es diuen Núria i la mitjana d’edat és de 38,7 anys. És un nom que no passa de moda, que es manté jove i popular amb el pas dels anys.
ON ES POT VEURE LA IMATGE DE NOSTRA SENYORA DE NÚRIA?

Al Santuari de la Verge de Núria a la vall del Pirineu al terme municipal de Queralbs, a la comarca del Ripollès. El santuari és un espai de pelegrinatge, calma i tradicions a gairebé dos mil metres d’altitud.
Núria ofereix un espai de recer espiritual en un santuari marià d’arrels i tradicions antigues. Es converteix en un lloc idoni per organitzar recessos i dies de meditació i pregària. ●

CURIOSITAT
Un camí a la fertilitat

La creu, la campana i l’olla, un camí cap a la fertilitat a Núria
Al llarg de la història, moltes parelles que no sabien per què però que no aconseguien tenir fills s’han dirigit fins aquí per demanar-ho. Amb una pregària davant de la creu, i posant el cap a l’olla mentre tocaven la campana, han obtingut el do de la fertilitat.
No hi ha una explicació lògica, però el fet és real i es repeteix assíduament. Sovint pugen parelles a Núria a donar gràcies a la marededeu pel fill que han tingut després d’haver posat el cap a l’olla.

22 de setembre
Maurici

Maurici és un nom d’origen llatí que significa “bru”. És un nom amb una gran tradició que aporta un toc de distinció a qualsevol nen. Tot i que no és un dels noms més freqüents, el seu ús no és estrany ni antiquat, sinó que té un gust de noblesa i sofisticació com cap altre.
Conegut també amb el nom de Morris, va ser comandant de la popular Legió Tebana, integrada suposadament només per homes cristians procedents de terres egípcies que eren obligats a participar en diferents guerres.
Sota el seu mandat, va rebre ordres d’ajudar l’emperador Maximià per combatre a la revolta i va ser “obligat” per ordre imperial a perseguir cruelment els cristians. Maurici Tebà, que era un nom de fe, s’hi va negar en rotund en diverses ocasions, de manera que tots els components de la Legió Tebana, inclòs ell, van ser executats.
Hi ha una altra llegenda que canvia el motiu pel qual la Legió que dirigia Mauricio Tebano va ser martiritzada. A l’altra versió es diu que les causes del martiri dels legionaris van ser que es va negar a fer sacrificis als déus romans.
Són pur nervi! Des de petits notareu que tenen una energia irresistible, però és que, a mesura que creixin, aquesta força no anirà remetent sinó tot el contrari: tindran més i més ganes de fer i experimentar coses noves! Això es produirà tant físicament com intel·lectualment. No us deixeu emportar per les aparences! Semblen molt madurs i responsables, però per desgràcia no sempre és així. Estan acostumats a aconseguir-ho tot a la primera i quan no és així… sorgeixen les temudes rebequeries! Us tocarà acompanyar-los en aquest procés de superació de la frustració. També coneixem molts personatges il·lustres que porten el nom de Maurici, començant per l’emperador bizantí Maurici, el periodista Maurici Vicent o l’actor mexicà Maurici Ochmann. Tot i que no ens podem oblidar del músic francès Maurice Ravel ni de la novel·la d’EM Forster, Maurice.

ON ES POT VEURE LA IMATGE DE
SANT MAURICI?

A la Basílica de la Seu de Manresa, s’hi troba el seu cos sant. Precisament, la data actual de celebració de la Festa Major de la ciutat ve de 1372, quan el 30 d’agost es va fer una solemne processó amb la translació dels Cossos Sants des de Sant Fruitós fins a Manresa. Acabada la construcció de la Seu, es va considerar necessari que la nova construcció religiosa havia d’acollir, com era habitual, algunes relíquies sagrades d’algun sant o santa de renom. A la parròquia veïna de Sant Fruitós de Bages tenien força relíquies de màrtirs, però es tenia l’opinió que eren tingudes amb poca reverència. Al·legant aquest fet, una comissió de prohoms manresans es va desplaçar al legat pontifici a les terres de la Corona d’Aragó amb la petició que les relíquies de Sant Fruitós fossin traslladades a la Seu. El legat pontifici hi va accedir i va lliurar a la delegació manresana una carta per al bisbe de la diòcesi. En aquells temps, Sant Fruitós depenia de Sant Benet i els monjos es van oposar a lliurar les relíquies. Malgrat l’amenaça de penes canòniques als santfruitosencs, el delegat episcopal es va veure obligat a forçar les portes de l’església de Sant Fruitós per accedir-hi. A dins es van trobar les cendres de sant Fruitós i altres restes de sant Maurici i santa Agnès. ●

CURIOSITATS
Des del país Mauritània fins a les paradisíaques Illes Maurici, sense oblidar-nos de joies de la pintura com Sant Maurici i la Legió Tebana, del pintor cretenc El Greco: tot plegat ens recorda el nom de Maurici.
Sant Maurici és patró de Manresa. Les seves restes traslladades a la ciutat des de Sant Fruitós van portar els santfruitosencs a crear uns versets que diuen: “Manresans, lladres, pillos i gormands”, amb algunes estrofes més referides als sants, fetes pels veïns de Sant Fruitós de Bages.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí