El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte Salema, que desenvoluparà quatre pilots industrials per validar nous aliatges d’alumini desenvolupats en cinc casos d’estudi industrials. El projecte proposa un model d’economia circular i està enfocat a un desplegament industrial ràpid i a la seva posada en marxa
El centre tecnològic Eurecat Manresa coordina el projecte Salema, que proposa un model d’economia circular utilitzant restes i ferralla com a font alternativa de primeres matèries crítiques, així com la seva substitució per elements d’aliatge d’alumini per a vehicles elèctrics.
En concret, el projecte desenvoluparà quatre pilots industrials amb l’objectiu de validar nous aliatges d’alumini amb cinc demostracions de peces d’automòbils en cinc casos d’estudi industrials, “la qual cosa garanteix un desplegament industrial ràpid i la seva posada en marxa”, destaca la directora de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat, Montserrat Vilaseca.
Segons exposa, “el projecte aborda de manera coordinada i cooperativa alguns dels principals desafiaments als diferents nivells de la cadena de valor”, com la millora dels sistemes de classificació de ferralla per convertir-la en una matèria primera valuosa i la demostració de la viabilitat de substituir primeres matèries crítiques en sistemes alternatius d’aliatges d’alumini.
El desenvolupament d’aliatges d’alumini reciclats “amb millor rendiment mecànic i l’optimització dels processos de fosa a alta pressió, estampat i extrusió de xapa de manera oportuna i rendible” per assegurar l’adopció dels aliatges desenvolupats són altres dels objectius que comprèn el projecte, indica Montserrat Vilaseca.
El projecte Salema compta amb la participació d’un consorci format per quinze socis de sis països europeus, que treballa per demostrar que les mesures presentades són competitives, tècnicament viables i contribueixen a les estratègies d’economia circular i objectius de sostenibilitat.
Eurecat participa en el projecte a través de
la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics, la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental (WEEI) i la Unitat de Consultoria.
Trobareu més informació sobre
el projecte Salema a:
www.salemaproject.eu
www.twitter.com/salemaeu
www.linkedin.com/company/salemaeu/