L’estiu és una de les estacions més esperades per tots. Aquest any la calor s’ha avançat i sembla que ja estiguem en ple estiu degut a les altes temperatures del darrer mes. Sovint la pujada de temperatures, l’exposició al sol, les platges, les piscines, consumir més begudes fredes, vigilar menys la dieta, la refrigeració… són factors que poden comportar certes malalties típiques de l’estiu que preocupen i afecten moltes persones
Malalties típiques de l’estiu provocades pel sol i les altes temperatures
Un dels motius que més problemes de salut provoca a l’estiu és una irradiació solar més gran. El sol és un bon aliat per cuidar-nos, però en excés es pot convertir en un enemic.
El primer aspecte que hem de tenir en compte és la deshidratació, que pot provocar problemes o empitjorar malalties ja existents en la persona, sobretot en nens i persona grans. La deshidratació és la causa principal dels anomenats “cops de calor”, una de les malalties típiques de l’estiu. A l’estiu és necessari beure aigua sovint, tenint en compte que la sudoració ens obliga a rehidratar-nos més, i ens hem d’acostumar a fer-ho de manera continuada durant el dia encara que no tinguem set. Si se superen els 30 graus de temperatura, el consell dels experts és beure com a molt cada 15 minuts.
Un altre problema amb el qual ens enfrontem a l’estiu són les cremades solars. La irradiació solar superior i el fet que ens exposem més al sol a l’estiu impliquen un risc més gran de cremades, que poden aparèixer com a simples envermelliments de la pell, que podem tractar amb cremes hidratants, però que també poden arribar a ser cremades de segon i tercer grau, quan apareixen butllofes, dolor intens, pell necrosada, i en aquests casos hem de consultar un servei mèdic. Les mesures de prevenció més eficaces són evitar llargues exposicions al sol en les hores centrals del dia i utilitzar cremes amb protecció solar amb el factor de protecció adequat.
Finalment, estar més exposats als rajos UV afavoreix també l’activació del virus responsable de l’herpes labial. Aquesta malaltia la podem prevenir cuidant les nostres defenses i utilitzant protectors labials. En cas de no poder evitar l’aparició de l’herpes, el millor consell és anar a un especialista sanitari perquè ens recomani un tractament tòpic per combatre el virus i evitar-ne la progressió.
Malalties típiques de l’estiu
provocades per un contacte
més gran amb l’aigua
Hi ha un conjunt de malalties típiques de l’estiu que estan produïdes o afectades per estar més en contacte amb l’aigua durant aquesta època de l’any.
El contacte dels peus descalços en sòls humits i freqüentats per gran nombre de persones, com les piscines públiques i les dutxes en platges, pot ser un factor de risc que determini l’aparició de fongs als peus. Per aquest motiu, el millor consell és utilitzar xancletes o calçat de goma en aquests llocs i, en cas que apareguin d’aquests fongs, és aconsellable utilitzar algun producte antimicòtic o antifúngic per tractar la infecció.
L’otitis també pot incrementar-se en aquestes èpoques estivals a causa de la calor i els banys en piscines o el mar. Per prevenir-la, el millor consell és mantenir una bona higiene de les orelles després de banyar-nos i també pot ser recomanable l’ús de taps en el cas de nens o adults amb propensió a aquesta malaltia.
Les temperatures fredes en l’aigua del mar, piscina o dutxes també poden potenciar l’aparició d’infeccions de les vies urinàries com la cistitis. També és un factor de risc tenir posada moltes hores la roba de bany humida, per la qual cosa el millor consell és eixugar-se bé després del bany i canviar-se per roba seca.
Malalties típiques de l’estiu
provocades per canvis en els
hàbits alimentaris
L’estiu és també un època en la qual habitualment fem canvis en la nostra dieta o en el consum habitual d’aliments i begudes. Aquests canvis poden produir, entre altres patologies, l’aparició d’intoxicacions alimentàries que solen augmentar a l’estiu per la incidència de la calor en el manteniment adequat dels aliments. És recomanable, per això, prestar una atenció especial a l’estat de conservació dels productes que ingerim, evitar mantenir aliments sense refrigerar durant les hores de calor, així com fixar-se bé en aquests aspectes si anem a menjar fora de casa.
El consum de begudes fredes i gelats també fa augmentar durant els mesos d’estiu l’aparició de malalties respiratòries com la rinofaringitis. Si afegim a aquest factor de risc l’ús inadequat d’aires condicionats, ens podem trobar amb un augment considerable de casos d’aquest tipus de malalties, sobretot en persones de risc com els nens, ancians i persones afectades per malalties respiratòries cròniques. El consell en aquests casos per prevenir-les és prendre’ns les begudes fresques, però no excessivament gelades, així com utilitzar els aires condicionats amb temperatures que no estiguin per sota dels 21 graus.
En general, l’estiu pot ser una bona època de l’any per gaudir dels nostres entreteniments i dels nostres amics i família. No obstant això, com hem vist, aquesta època de l’any comporta certs riscos per a la nostra salut, que seguint uns senzills consells podem evitar o disminuir de manera adequada per estar molt més saludables.