L’inici del curs serà esglaonat, depenent del nivell formatiu. Els alumnes d’infantil, primària, ESO i FP Bàsica començaran el curs el proper 6 de setembre. La setmana següent, concretament el dia 12, ho faran els de batxillerat i els FP de grau mitjà i superior. Les famílies gastaran de mitjana 187 € en les compres en línia de la tornada a l’escola, un
30 % més que l’any passat.
Segons dades de l’OCU, el 27 % de les famílies va tenir problemes per afrontar les despeses educatives el 2022.
L’entrada al mes de setembre es preveu més pronunciada per a les famílies espanyoles aquest any a causa de la inflació dels preus, que fa que, als excessos fets durant els mesos d’estiu, se li sumin els derivats de la tornada a l’escola. En aquesta línia, també preveuen un augment de la despesa en productes per tornar a l’escola.
I és que la tornada a l’escola a Catalunya ja és una realitat i, per tant, és un bon moment per repassar com serà el curs escolar 2023-2024. Per segon any consecutiu, avançament de l’inici de curs, que comença aquest 6 de setembre, i els alumnes tenen més vacances de Nadal. Aquesta modificació va portar a un conflicte l’any passat entre els sindicats de professors i el Departament d’Educació, amb canvi de conseller, que va passar de Josep Gonzàlez-Cambray a Anna Simó.
Aquest any també caldrà estar atents a la situació lingüística de les aules, ara que el castellà ha passat a ser curricular, la reducció de ràtios a infantil 3, i la gratuïtat d’infantil 2. Les vacances de Nadal d’aquest any començaran un dia abans, el 21 de desembre. I els centres disposaran d’un dia més de lliure disposició (en comptes de tres, en tindran quatre).
Cal remuntar-se a la sentència del 25 % per entendre què passa a les aules catalanes pel que fa a la situació lingüística. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar la Generalitat a garantir que almenys un 25 % de les classes al país es fessin en castellà. Per tal d’esquivar aquesta sentència, el Parlament ha aprovat una llei que estableix que l’ús de les llengües s’ha de decidir segons el projecte lingüístic de cada centre. Això permet treure’s de sobre els percentatges, però el text estableix que el català “és la llengua normalment utilitzada com a vehicular” i el castellà és “curricular”.
Aquest curs 2023-2024 també segueix amb el currículum a primària, secundària i batxillerat. L’objectiu és que l’ensenyament esdevingui més competencial i que es treballi més transversalment, de manera que les fronteres entre assignatures siguin més permeables. Els centres educatius tindran més hores d’autonomia per decidir quines assignatures volen potenciar més. Pel que fa al batxillerat, també torna a aparèixer el concepte “competencial”. És a dir, que els alumnes no seran tan avaluats per la capacitat memorística, i sí per si entenen bé els conceptes o si fan una bona recerca d’informació, per exemple. Els estudiants també podran decidir amb més flexibilitat sobre el currículum.
Aquest any segueix a infantil 3 (P3) una reducció de ràtios a les aules, i això es tradueix en 20 alumnes o menys per aula. La intenció és que la reducció de ràtios es vagi desplegant progressivament a la resta de cursos a mesura que passin els anys. La Conselleria pretén que el 2030 s’hagin reduït les ràtios a totes les aules, a fi de tenir menys alumnes per professor a les classes d’escoles i instituts.
Aquest curs 2023-2024 també té la característica encetada el curs passat que infantil 2 és gratuït a tots els centres públics del país. És a dir, els 42 que són propietat de la Generalitat i els 947 que són de titularitat municipal. Fa dos cursos, l’executiu català finançava aquests centres públics amb 1.600 euros anuals, i ara en paga el doble per compensar els diners que paguen les famílies. Pel que fa a les privades (718 centres a Catalunya), les famílies comptaran amb una rebaixa de 800 euros.